Astăzi 27 Mai 2019, Luni - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Femeia 23 Februarie 2011, ora 12:30

Oxana Nantoi: „Nu poţi vorbi urât despre avion - avionul e un suflet viu”

Marime Font

Foto: Dumitru Liviu-Ştefan

A făcut Psihologie şi Engleză la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”, a predat un timp la Liceul „Spiru Haret”, dar, pentru că întotdeauna a tins spre cer, a ajuns în aviaţie. Din 2000, le urează „Bun venit!” sau „Drum bun!” celor care au ca punct de destinaţie sau de plecare Chişinăul. Şi, de fiecare dată, le aminteşte să-şi cupleze centurile de siguranţă. „Este munca la care am visat”, ne spune senină însoţitoarea de bord Oxana Nantoi, şefa Departamentului însoţitori de bord de la Compania „Moldavian Airlines”.

- Oxana, dacă s-ar face un sondaj de opinie despre profesiile romantice, sunt convinsă că cea de însoţitoare de bord ar fi în top. Cât de mult corespunde realităţii această imagine romanţată a meseriei tale?
- Ştiu de acest stereotip. Romantismul în profesia noastră există, bineînţeles, dar nu chiar în măsura în care se vede de la sol... E romantic pentru că zbori şi, zilnic, cunoşti oameni noi. Altminteri, profesia noastră necesită o dăruire deopotrivă fizică şi morală - uneori te trezeşti foarte devreme, alteori te culci foarte târziu, ai curse de noapte şi aproape că nu ai un regim ca la ceilalţi. Trebuie să fii flexibilă şi sănătoasă, pentru că noi simţim mai mult ca oricine presiunea, atât la propriu, cât şi la figurat. Oamenii slabi nu rezistă, inclusiv pentru că, la rândul nostru, lucrăm cu oameni şi ei reacţionează diferit în aer. De aceea, este foarte important ca echipajul aeronavei să fie o echipă, ca o mare familie în care toţi sunt apriori buni. Doar atunci zborul e în siguranţă.

- Cine sunt mai conflictuali? Ai un clasament al pasagerilor?
- Nu putem vorbi de pasageri conflictuali, în niciun caz. Dar există pasageri mai „emotivi”, din această categorie făcând parte ruşii sau italienii. Cu ei este mai interesant de lucrat, dar şi mai dificil, într-o situaţie mai critică.Foto: Liviu Dumitru

- Cum se devine însoţitoare de bord?
- Când am venit în aviaţie, în 1998, se mai practicau pilele. Dar în acel an „Air Moldova” (acolo am lucrat iniţial) şi-a propus să împrospăteze chipul companiei şi să ia băieţi şi fete tinere, care să cunoască limbi străine, nu fiice şi feciori de piloţi şi însoţitori de bord. M-am înscris în concurs şi am trecut. A urmat Şcoala de însoţitori de bord, care se află pe teritoriul Aeroportului, apoi cursurile de conversie, la care se învăţa tipul de aeronavă. Acuma e mai uşor să studiezi - poţi să-ţi plăteşti şcoala, care nu e deloc ieftină -, dar nu ai nicio garanţie că o companie va face casting şi te va alege anume pe tine...

- În ce măsură procesul de selecţie al însoţitorilor de bord este un casting?
- În cei trei ani de când sunt şefă de departament, am participat la angajarea a două ture de însoţitori de bord şi pot spune că este şi casting, candidaţii fiind aleşi inclusiv în funcţie de aspectul lor fizic. Dar nu căutăm modele pentru copertă de revistă - important e să aibă un chip plăcut. Zborul, pentru majoritatea oamenilor, este un factor de stres şi, atunci când interacţionează cu o persoană agreabilă, lor le este mai uşor. Pasagerii, mai ales cei cărora le este frică de zbor, ne urmăresc foarte atent fiecare mişcare, fiecare pas, dacă zâmbim sau ba şi, în funcţie de comportamentul nostru, reacţionează şi ei.

- Ce sunteţi mai mulţi - fete sau băieţi?
- La „Moldavian Airlines”, dar şi în celelalte companii, sunt mai multe fete: trei din 18, în cazul nostru. Se consideră o meserie feminină, fiindcă trebuie să oferim ceai, cafea, pe când misiunea noastră este siguranţa zborului. Experienţa noastră se estimează ca şi la piloţi, în ore de zbor - eu aveam 5055 la 1 ianuarie; nu prea mult, pentru că a trebuit să mă împart între avion şi birou. Iar când împingi cărucioarele cu mâncare şi băutură, care cântăresc câte 70 de kilograme, realizezi că eşti chiar mai puternică decât un bărbat!

- Din ce constă ziua ta şi a colegelor tale?
- Dacă nu avem zboruri, poate fi pur şi simplu o zi liberă. Ori avem cursuri de perfecţionare. Indiferent unde ne aflăm însă, trebuie să avem telefonul deschis, ca să fim informate pentru planificarea din ziua următoare sau pentru a putea fi găsite în caz de urgenţe. Există şi fetele din aşa-zisa rezervă care - coafate, machiate, cu uniforma pregătită - să se poată prezenta la bord în 60 de minute, în caz de necesitate. Astfel, „a arăta bine” a devenit un mod de viaţă pentru noi. În valijoara noastră sunt obligatorii peria şi pasta de dinţi, cosmetica, o cămaşă curată şi minimum două perechi de ciorapi.

- Ce crede fetiţa ta, Sofia, despre meseria mamei?
- Probabil, pentru că am zburat şi fiind însărcinată, la cei nouă ani pe care îi are acum spune că vrea să-mi păşească pe urme. Eu însă o conving să înveţe bine şi să-şi găsească un serviciu bun la sol. E o muncă grea, cu puţin timp petrecut acasă, nu-ţi mai rămâne putere să oferi dragostea şi atenţia necesare familiei. Iar familia este extrem de importantă. Cei de acasă lucrează, de fapt, mai mult decât noi. Pentru că ei ne aşteaptă, iar să aştepţi e foarte greu.

- Când urci în avion, te gândeşti că ai putea să nu te mai întorci?
- Te mai trece câte un gând, dar cu astfel de temeri nu poţi şi nici nu ai dreptul să urci la bord. Poate că ni s-au atrofiat sentimentele, cine ştie ... Desigur că e o glumă. Suntem profesionişti în ceea ce facem şi suntem încrezuţi în profesionismul celorlalţi colegi atât de la bord, cat şi de la sol.

- Ce faci când, mai mult sau mai puţin diplomatic, eşti agăţată la bord?
- Zâmbeşti de o manieră în care bărbatul cu pricina să înţeleagă că nu vei permite o atitudine nepotrivită faţă de tine. Suntem şi actriţe, când trebuie!

- Să înţeleg că nu vi se întâmplă poveşti de dragoste în avion?
- Sigur că există pasageri care, zburând frecvent, au anumite simpatii faţă de unele colege. Dar nu am fost încă la vreo nuntă care să se fi înfiripat în zbor.

- Ce faci atunci când închizi, totuşi, telefonul?
- Timpul liber îl dedic fetiţei - încerc să fiu o mamă bună măcar atunci când sunt pe pământ. Facem temele împreună, mergem la plimbare. Dar telefonul nu-l închid. Doar că există nişte legi nescrise, pe care le cunosc şi colegii, şi rudele, şi prietenii - nu se telefonează după ora 9 seara, bunăoară, pentru că este foarte posibil să zbor la patru dimineaţă şi, deci, s-ar putea să dorm deja.

- Poţi spune că ai văzut lumea?
- Nu prea. Noi călătorim foarte mult, dar deseori nu vedem decât aeroportul. Avem preponderent curse dus-întors, fără staţionări prea lungi. În cele o ora-două dintre curse, reuşim să facem ordine în aeronavă şi... cam atât. Totuşi, graţie companiei, care ne oferă un bilet gratis pe an, am vizitat Atena şi, mai recent, Veneţia. E o minunăţie de oraş, de care m-am îndrăgostit din prima.

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de: Sorina Stefârţă
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 16:30 de Mihaela Culcinschi

Vicepremierul pentru Integrarea Europeană Iurie Leancă, a acordat un interviu pentru TIMPUL în calitate de candidat la funcția de europarlamentar din partea României. Acesta figurează în lista Partidului Pro România, condus de ex-premierul de peste Prut, Victor Ponta....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 15:01

Nave militare ruse au efectuat exerciții în Marea Neagră, utilizând rachete de croazieră Kalibr şi sisteme de artilerie, a anunțat joi marina rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:58

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea roller-coasterului care va fi inaugurat la 1 iunie

La OrheiLand a început montarea celui mai modern roller coaster din întreaga regiune, care va funcționa în acest sezon estival și care se anunță a fi principala atracție a parcului de distracții în acest an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Moldovenii, indignați de comportamentul lui Andrei Năstase. Oamenii consideră că liderul PPDA trebuie să ceară scuze jurnaliștilor

Atacurile fostului procuror din perioada regimului comunist, Andrei Năstase, asupra jurnaliștilor provoacă antipatie față de acest politician. De această părere sunt oamenii care, au comentat agresivitatea actualului deputat faţă de reprezentanţii instituțiilor media pe care acesta nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:49

Negru: Spre deosebire de liderii PAS și PPDA, americanii nu consideră că PD este întruchiparea tuturor relelor pe pământ

Strategia post-electorală a PAS şi PPDA s-a dovedit a fi un joc steril, care durează prea mult şi poate avea consecinţe grave pentru Republica Moldova. De această părere este jurnalistul Nicolae Negru, într-un editorial publicat de Ziarul Naţional. În opinia sa, politicienii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:45

STOP FALS! Trustul Jurnal promovează un fake news despre starea sănătății a liderului PDM. Domnul Plahotniuc se află în formă maximă

Ştirea despre pretinsele probleme de sănătate ale liderului PDM, Vlad Plahotniuc, tirajată de trustful Jurnal, este o minciună impardonabilă. Declaraţia aparţine purtătorului de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gămurari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Mai 2019, ora: 14:44

„Dezastru democratic” // Sute de cetățeni ai UE au fost ÎMPIEDICAȚI să voteze pentru Parlamentul European în Marea Britanie: „Votați în țările voastre”

Sute de cetățeni europeni au fost împiedicați să voteze pentru Parlamentul European, în Marea Britanie. Principalul mesaj pe care l-au auzit aceștia la secțiile de votare a fost – mergeți să votați în țările voastre, scrie publicația britanică The Independent.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 21:00 de George Mârzencu

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși

ISTORIE /// „Partizanii moldoveni” erau bandiți ruși Din editia print

„Grupul atacă și jefuiește populația fără milă. Din această cauză, oamenii din partea locului îi detestă ca pe niște tâlhari bețivani”, raportau sovieticii despre activitatea partizanilor 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:36

(video) Andrei Năstase atacă ONG-urile de media: „Este unul la noi care se dă mare guru în societate...”

Șeful Platformei DA, Andrei Năstase, a atacat ONG-urile de media în cadrul unei emisiuni online, pentru faptul că a fost inclus în panoul „Inamicii Presei” ce a fost instalat în fața Parlamentului Republicii Moldova pe data de 3 mai 2019. Năstase a ajuns să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:35

Politolog, despre eventuale proteste organizate de Blocul ACUM: Sunt greu realizabile

Politologul Dionis Cenușă susține că, liderii Blocului ACUM au sugerat recent că vor să organizeze proteste în masă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:06

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul ȘOR a început lucrările pentru iluminarea stradală în al șaptelea sat din circumscripțiile sale

Partidul Politic „ȘOR” este singura formațiune politică parlamentară care a început realizarea programului său electoral chiar în condițiile în care Parlamentul nu și-a început activitatea din cauza unor interese politice înguste ale altor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:05

Dodon, despre ACUM: eu vreau să condamn egoismul politic și ambițiile exagerate ale unor deputați, apucați-vă de lucru sau mergeți la anticipate

Președintele Igor Dodon a dat un ultimatum deputaților. Șeful statului a oferit două săptămâni pentru depășirea actualei crize politice. În caz contrar, va dizolva Parlamentul ales pe 24 februarie. Declarațiile au fost făcute la un briefing de presă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:04

VIDEO | Deputaţii PAS-DA au fost ieri în sala de şedințe a Parlamentului pentru a-şi face SELFIE

Aşa-zisa şedinţă specială a Parlamentului, convocată ieri de deputaţii blocului ACUM, a fost doar un bun prilej pentru ca unii dintre aceştia să-şi facă selfie în Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 15:03

Zelenskii l-a numit pe avocatul personal al oligarhului Kolomoiskii în calitate de șef al administrației prezidențiale

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskii l-a numit în calitate de șef al administrației aparatului prezidențial pe consilierul său în problemele juridice, care este și avocatul personal al oligarhului Igor Kolomoiskii, Andrei Bogdan. Ordinul a fost publicat pe site-ul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 14:34

OPINIA EXPERTULUI // Rusia PIERDE timpul și Transnistria

Rusia pierde timpul în situaţia cu Transnistria şi toate acestea se pot sfârşi foarte trist, consideră analistul politic Alexandr Angheli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 10:05

Jurnalist: Faptul că blocul ACUM încă până la alegeri a semnat că nu va negocia cu nimeni, iar negocierea este principalul instrument al activității politice, înseamnă că este vorba de lipsă de rațiune

Atunci când o formațiune politică face greșeli și insistă pe acestea până în pânzele albe, acestea sunt simptome îngrijorătoare și înseamnă o boală politică incurabilă care duce, inevitabil, la o moarte politică. Despre aceasta spune jurnalistul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Mai 2019, ora: 09:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 MAI 2019. SOARELE A INTRAT ÎN ZODIA GEMENI

Horoscopul zilei de 22 mai 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22 mai 2019 spune...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 21:59

Ironic: după demiterea de către oligarhul Usmanov a redacției politice de la Kommersant, articolele politice sunt scrise de ”luptătorul cu oligarhii” din Moldova, Soloviov

După concedierea redacției politice a ziarului Kommersant, deținute de oligarhul rus Alișer Usmanov, articolele politice sunt scrise de Vladimir Soloviov. Ultimul dintre acestea vizează învestirea oficială a noului președinte al Ucrainei Vladimir Zelenski și a provocat reacții...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:13

Un deputat socialist prezintă câteva argumente, care arată că Maia Sandu și Andrei Năstase nu au habar de legislația Republicii Moldova

Așa-zisa ședință specială a Parlamentului, convocată astăzi de deputații blocului politic ACUM este un spectacol de prost gust, montat de Andrei Năstase și Maia Sandu. Este reacția deputatului PSRM Grigore Novac, publicată pe Facebook.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:12

Sandu, răspuns la solicitarea de verificare a veniturilor lui Năstase: dacă nu poate justifica legalitatea lor, să răspundă conform legii

Orice funcționar trebuie să fie verificat pentru confirmarea legalității veniturilor și provenienței proprietăților. Iar dacă nu va putea să justifice legalitatea lor – să dea socoteală în fața legii. Astfel a comentat liderul PAS, Maia Sandu, demersul democratului Sergiu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 17:08

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

FAGURA - prima platformă inovatoare de investiții a fost lansată în cadrul primei conferințe FinTech din Moldova

 În cadrul primei conferințe de FinTech din Moldova, care a avut loc pe 17 mai 2019 la Chișinău, a fost lansată oficial opțiunea de investiții pe Fagura.com, o platformă inovatoare care permite oamenilor să se împrumute sau să investească bani fără ajutorul băncilor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 16:10

Blogger: Avem dreptul să cunoaștem de unde Năstase este milionar, are case în Moldova și Germania, mașini scumpe și bani pentru călătoriile la Frankfurt

Bloggerul Corneliu Gandrabur speră că autoritățile germane, dar și Fiscul din Moldova vor furniza informații privind veniturile reale ale liderului PPDA Andrei Năstase, dar și impozitele plătite de acesta și colegii săi din blocul politic ACUM. O interpelare în acest sens a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 15:20

Cum arată Arena Chișinău și la ce etapă sunt lucrările de construcție (VIDEO)

Lucrările de renovare a Arenei Chișinău sunt în toi. Astăzi, fostul președinte al Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu a mers la fața locului pentru a vedea la ce stare sunt lucrările.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Mai 2019, ora: 14:25

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

MILIARDE DE RUBLE, depistate în casa unui colonel FSB din Rusia. Banii erau ţinuţi în genţi şi cutii (VIDEO)

Aproape 12 miliarde de ruble, echivalentul a 186 milioane de dolari SUA, au fost găsite în casele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Rusia, care au fost reţinuţi pentru corupţie. Este vorba despre Kiril Cerkalin, care activa în cadrul departamentului pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)