Cultură

Parintele Ioan Ciuntu, omagiat de mireni

Duminica, mii de enoriasi din intreaga republica au venit cu flori la Catedrala „Sf. Teodor Tiron si Teodora de la Sihla” sa-l felicite pe parohul acesteia, protoiereul Ioan Ciuntu, care a implinit 55 de ani de la nastere si 30 de ani de slujire Bisericii Crestine Ortodoxe. Festivitatile au fost prilejuite si de sarbatorirea celor 115 ani ai catedralei.

Dis-de-dimineata, la Catedrala „Sf. Teodor Tiron si Teodora de la Sihla” a avut loc sfintirea Sf. Prestol (Sf. Mese), Sf. Jertfelnic, precum si a Drapelului catedralei. Au urmat Sfanta Liturghie, Predica si o agapa de sarbatoare.

Printre enoriasi am intalnit-o si pe sotia regretatului poet Grigore Vieru, Raisa Vieru. Ea ne-a spus ca protoiereul Ioan Ciuntu a fost parintele duhovnic al familiei si, tot de aici, ca si multi alti patrioti ai neamului, scriitorul a fost petrecut pe ultimul drum. Solicitat de TIMPUL, omagiatul a declarat ca la aceasta aniversare se simte mai tanar ca niciodata. „Daca traiesti cu nadejdea, credinta si dragostea, crezi in puterile ceresti si in oamenii din preajma, nu simti nici anii pe care ii aduni, nici povara, nici greutatile, pentru ca se formeaza niste stalpi de care te sprijini – dragostea crestinilor, corectitudinea si frumusetea sufletelor lor”, a spus parintele Ioan Ciuntu.

Festivitatile au continuat la Centrul de Cultura si Arta „Ginta Latina”. Aici a avut loc lansarea monografiei protoiereului Ioan Cuntu „O Corabie a Mantuirii”, proiectarea filmului cu aceeasi denumire, prezentarea CD-ului „Marturisiri in alb si negru”, un recital de muzica si Gala Premiilor 2009. La manifestare au participat presedintele interimar, presedintele Parlamentului R. Moldova, Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, reprezentanti ai corpului diplomatic, precum si alte personalitati.

Mihai Ghimpu i-a dorit omagiatului multi ani si i-a multumit pentru faptul ca a construit aceasta biserica a sufletului, care, potrivit scriitorului Nicolae Dabija, este una luptatoare. Cuvinte de inalta apreciere au rostit poetul Ion Hadarca, compozitorul Eugen Doga, primarul Dorin Chirtoaca, iar ziaristul si publicistul Constantin Tanase i-a dorit sa devina… mitropolit. Apoi a urmat Gala Premiilor anului 2009, oferite din partea Catedralei. In posesia lor au intrat mai multe personalitati: Grigore Vieru (post-mortem), compozitorul Eugen Doga, presedintele interimar Mihai Ghimpu, Ion Hadarca, Nicolae Dabija, Constantin Tanase si altii.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *