Europarlamentarii au adoptat o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale şi fac apel la autoritățile din statele membre ale Uniunii Europene să profite de potenţialul acestor tipuri de medicamente. Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor să utilizeze judecata lor profesională în ceea ce privește prescrierea medicamentelor pe bază de canabis. Ei spun că, atunci când sunt eficiente, aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente.
Într-o rezoluție adoptată miercuri, europarlamentarii cer Comisiei Europene și autorităților din statele membre UE să facă o distincție clară între consumul de canabis medical și utilizarea canabisului în alte scopuri.
Rezoluția îndeamnă autoritățile din statele membre să înlăture barierele de reglementare, financiare și culturale care frânează cercetarea științifică privind utilizarea canabisului în scopuri medicale și să finanțeze în mod corespunzător cercetarea în acest scop. De asemenea, UE ar trebui să stimuleze cercetarea și inovaţia cu privire la medicina bazată pe canabis.
Cercetarea privind eventualele beneficii ale medicamentelor pe bază de canabis şi ale canabisului, în general, a fost subfinanţată şi ar trebui abordată în mod corespunzător prin programe de cercetare, pentru a explora posibila utilizare a canabisului în tratamentul medical, precum şi efectele asupra organismului.
Potrivit eurodeputaților, există dovezi privind eficienţa canabisului în creşterea poftei de mâncare şi în limitarea scăderii în greutate asociată cu HIV/SIDA. Canabisul utilizat în scop medical poate diminua simptomele unor boli mintale precum psihoze, sindromul Tourette, dar şi în cazul epilepsiei, Alzheimer, cancer, artrite şi glaucom și, în plus, reduce riscul de obezitate şi diabet.
Deputații europeni fac apel la statele membre să le permită medicilor să utilizeze judecata lor profesională în ceea ce privește prescrierea medicamentelor pe bază de canabis. Ei spun că, atunci când sunt eficiente, aceste medicamente trebuie să fie acoperite de sistemele de asigurări de sănătate, la fel ca alte tipuri de medicamente.
Reglementarea medicamentelor pe bază de canabis se va traduce în venituri suplimentare pentru autoritățile publice, ar limita piața neagră și ar asigura etichetarea calitativă și corectă. De asemenea, ar limita accesul minorilor la această substanță, mai arată europarlamentarii.
În timp ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat oficial ca CBD, compusul canabisului, să nu fie clasificat drept substanță controlată, legislația în statele membre diferă foarte mult în ceea ce privește folosirea canabisului în scopuri medicinale, mai arată europarlamentarii.
Sursa: hotnews.ro
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul