Actualitate

Parlamentul European va veghea cu atenţie campania electorală şi ziua votului la alegerile prezidenţiale

Vin alegerile, iar Chişinăul trebuie să demonstreze că poate susţine un proces electoral în care dreptul cetăţenilor de a-şi decide viitorul să fie respectat întru totul. Vom veghea cu atenţie desfăşurarea campaniei şi a zilei votului de la nivelul Parlamentului European, cu un singur scop: triumful democraţiei şi al voinţei libere, neîngradite, a electoratului!, a scris europarlamentarul român Dragoş Tudorache într-o postare pe Facebook.

Europarlamentarul scrie că Parlamentul European transmite un semnal foarte important Republicii Moldova prin raportul dedicat Acordului de Asociere dintre această ţară şi Uniunea Europeană.

„Consider că forma finală a acestui raport, la fel ca şi consensul din cadrul dezbaterilor care au avut loc între grupurile politice, demonstrează că Uniunea Europeană rămâne un partener de nădejde pentru Republica Moldova atât timp cât parcursul european şi destinul democratic al acestei ţări sunt respectate conform propriilor angajamente”, precizează Dragoş Tudorache.

Potrivit acestuia, mecanismele Acordului de Asociere au produs schimbări importante în evoluţia democratică a Republicii Moldova în ciuda ritmului nesatisfăcător al reformelor.

„Sper ca semnalul primit prin acest raport să se vadă în responsabilizarea clasei politice şi a factorului politic de la Chişinău. Avem nevoie de rezultate concrete în reforma justiţiei şi lupta anticorupţie, depolitizarea unor sectoare si instituţii vitale pentru echilibrul democratic, creşterea şi apărarea rolului societăţii civile, precum şi transparentizarea mass media acaparată de oligarhi şi politicieni dornici să controleze mesajul public”, a precizat europarlamentarul.

Dragoş Tudorache a mai menţionat că în ultimii ani s-a atestat o creştere a schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi ţările Uniunii Europene.

„Aceste relaţii economice susţinute de acordul de liber schimb au reuşit să compenseze şi să contrabalanseze embargoul rusesc. Potenţialul existent rămâne substanţial şi insuficient exploatat, iar autorităţile de la Chişinău ar trebui să înţeleagă că un parcurs democratic este cea mai bună garanţie pentru un viitor economic tot mai sigur şi pentru bunăstarea cetăţenilor moldoveni”, a conchis europarlamentarul.

http://tvrmoldova.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *