Internațional

Parlamentul grec a adoptat cu o majoritate covârşitoare acordul propus de creditori

Textul a fost aprobat de 229 de parlamentari, 6 s-au abţinut, iar 64 au votat împotriva, între care fostul ministru de Finanţe, Yanis Varoufakis şi preşedintele Parlamentului, Zoe Konstantopoulou.

Dintre membrii Syriza, partidul premierului Alexis Tsipras, 32 au votat împotriva în timp ce 6 s-au abţinut de la votul încărcat de tensiune şi precedat de demonstraţia anti-austeritate care a dus la incidente în centrul Atenei.

Cu o zi în urmă, Fondul Monetar Internaţional (FMI) i-a oferit un sprijin premierului Tsipras, afirmând că zona euro trebuie să facă mai mult pentru Grecia şi că ar trebui ştearsă o parte din datoria să, într-un raport publicat marţi.

"Datoria Greciei nu mai poate fi viabilă decât cu măsuri de reducere a datoriei care să meargă mult mai departe decât ceea ce Europa a luat în calcul până acum", a scris FMI.

Fondul asigura că datoria greacă este "total neviabilă" şi prevede că se va apropia de 200% din PIB în următorii ani, faţă de 175% în prezent.

La Atena, o serie de partizani ai premierului apreciază că acordul de luni dimineaţă constituie o trădare a voinţei populare exprimate în referendumul din 5 iunie, când 61% dintre greci au spus nu austerităţii.

Cu toate acestea, guvernul s-a supus cerinţelor creditorilor internaţionali şi a trimis marţi seară Parlamentului un prim proiect de lege care prevede creşterea TVA şi introducerea unei legi de aur bugetare.

Este o condiţie necesară, dar nu şi suficientă, pentru continuarea unui proces care ar trebui să ducă, în câteva săptămâni, la semnarea unui noi plan de susţinere financiară în valoare de circa 82 de miliarde de euro.

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *