Actualitate

„Patrioţii Moldovei” au pornit un nou război împotriva Moldovei

Campania se numeşte „Memoria generaţiilor” şi a început cu instalarea a două corturi pe strada Cuza Vodă, unde organizatorii ei vor să adune semnături de la locatari, în sprijinul revenirii la denumirea Belski, purtată în timpurile sovietice. Într-o conferinţă de presă, reprezentanţii celor două formaţiuni au anunţat că vor să restabilească şi alte denumiri de străzi – Berzarin, Tolbuhin, Glavan, Malinovski, Kutuzov ş.a. În afară de aceasta, iniţiatorii campaniei vor să scoată şi Piatra comemorativă, instalată la 28 iunie 2010 în faţa Casei guvernului, pe locul unde urmează să fie înălţat un monument în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului comunist.

La conferinţa de presă cu tema „Restabilirea adevărului istoric referitor la denumirea străzilor din Chişinău”, Igor Tuleanţev, preşedintele Ligii Tineretului Rus din Moldova, a spus că această campanie este un proiect popular, care îşi propune să schimbe denumirile străzilor pentru a le reda numele „adevăraţilor eroi”: Belski, Berzarin, Tolbuhin, Glavan, Malinovski, Kutuzov ş.a.

Prima stradă la care au de gând să-i schimbe denumirea este Cuza Vodă care, anterior, a purtat numele colonelului Aleksei Belski, erou al Uniunii Sovietice, participant la „eliberarea” oraşului Chişinău. Ieri, aici au fost instalate corturi pentru a aduna semnături de la locuitorii de pe această stradă. „Construcţia străzii a fost concepută pentru a purta numele acestui erou. Sperăm să adunăm mai bine de zece mii de semnături pentru a le prezenta Consiliului municipal Chişinău, unde contăm pe susţinerea celor 26 de consilieri comunişti”, a declarat Tuleanţev. Liderul Tineretului Rus l-a criticat dur pe Vladimir Voronin care, în 2001 a promis că va reveni la denumirile vechi ale străzilor, însă n-a făcut-o.

Potrivit lui Tuleanţev, în cei 20 de ani de independenţă a fost ştearsă memoria eroilor sovietici, iar monumentele lor au fost distruse. El s-a arătat nemulţumit de Alianţa pentru Integrare Europeană, declarând că astăzi conducerea democratică le conferă criminalilor şi ucigaşilor distincţii de stat, în timp ce adevăraţii eroi sunt uitaţi, iar străzile „poartă numele criminalilor nazişti”. Întrebat care va fi următoarea stradă după Cuza Vodă, Serghei Perciun, vicepreşedintele Partidului „Patrioţii Moldovei”, a spus că acţiunea va merge… pas cu pas.

Un alt participant la conferinţa de presă, Mihail Garbuz, preşedintele Partidului „Patrioţii Moldovei”, de asemenea, a deplâns memoria istorică a „poporului nostru multinaţional”. Garbuz a mai spus că „timp de 20 de ani suntem zombaţi, fiind lipsiţi de propria istorie şi limbă (Istoria Moldovei şi limba moldovenească – n.n.)”. „De ce anume prospectului (bulevardului – nota redacţiei) Tineretului i s-a dat numele lui Grigore Vieru, ci nu străzilor O. Ghibu sau O. Goga”?, s-a revoltat liderul „Patrioţilor Moldovei”. El s-a adresat cu îndemnul: „Oameni buni, fiţi vigilenţi şi nu permiteţi să ne destrame ţara. Să ne unim şi să luptăm ca străzile să revină la denumirea adevăraţilor eroi, care ne-au eliberat ţara de sub jugul germano-româno fascist”.

La conferinţă a mai participat veteranul de război, colonelul Ivan Suhorukov, care a scris un poem despre Aleksei Belski, intenţionând să-l recite în faţa ziariştilor, dar, pentru că aceştia se grăbeau, a renunţat…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *