Politică

Pavel Filip, despre criza care urmează: Trebuie să stimulăm producerea internă

În opinia lui Pavel Filip, conducerea țării trebuie să gândească măsuri din perspectiva că urmează o creștere a șomajului, o diminuare a fluxurilor financiare, a remitențelor, iar lumea în ansamblu va trece într-o creștere foarte lentă.

„Colegii de la Ministerul Economiei deja au constituit un grup de lucru, sunt trei elemente de bază: Banca Națională, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor care se gândesc la aceste măsuri post-criză, dar care trebuie întreprinse astăzi. Această criză pentru Republica Moldova poate fi privită și ca o oportunitate. Practic, după această criză, multe țări vor începe de pe foaie curată. Lucrurile care într-o perioada obișnuită se mișcă lent, într-o perioadă de criză se pot mișca foarte repede”, a declarat Pavel Filip în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Ex-premierul țării afirmă că în urma depășirii pandemiei de COVID-19 care va provoca o criză economică, țările se vor izola, iar Republica Moldova ar trebui să vină cu măsuri de stimulare a producerii interne și menținere a ratei de export

„Aceste măsuri post-criză trebuie privite prin prisma macroeconomică și politicii monetare, ele nu pot fi privite separat. Din ce am urmărit, Banca Națională se mișcă bine, Guvernul încearcă să se sincronizeze și din punct de vedere al politicii monetare, Republica Moldova are toate șansele să iasă bine. Cât ține de măsuri macroeconomice, cred că după aceasta vom avea o izolare a țărilor în general. Vom avea cetățeni reveniți acasă și pentru a nu admite creșterea ratei șomajului, trebuie să venim cu măsuri de stimulare a producerii interne. De asemenea, trebuie să facem tot posibilul pentru a menține la un nivel oarecare exporturile pe care le-am avut în Moldova. Desigur, stimularea domeniilor care vor aduce locuri de muncă, domeniile viitorului, domeniile IT”, a spus Pavel Filip.

http://www.realitatea.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *