Astăzi 10 Decembrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 9 Decembrie 2019
Abonamente

Actualitate 12 Noiembrie 2019, ora 13:29

Pavel Filip: Guvernul nu este demis! Astăzi, luăm act de decizia acestui Guvern de a pleca

Marime Font

 

Preşedintele PDM Pavel Filip a avut un discurs amplu şi profund în plenul Parlamentului. Democratul a menţionat faptul că deputaţii nu examinează "posibilitatea de a demite Guvernul, dar de fapt decizia Maiei Sandu de a pleca de la guvernare şi de lansare la prezidenţiale". În context, Pavel Filip a declarat că PDM va vota moţiunea de cenzură.

Mesajul lui Pavel Filip în plenul Parlamentului:


"Trebuie să spunem lucrurilor pe nume. Astăzi guvernul nu este demis, astăzi luăm act de decizia acestui guvern de a pleca.

Guvernul instalat în iunie este cel mai incompetent guvern din istoria Republicii Moldova. În 5 luni de zile nu am văzut niciun proiect pentru oameni. Din contra, din răzbunare, ați anulat sau trunchiat proiectele bune lansate de noi: Drumuri Bune, Prima Casă, Un doctor pentru tine, cutiile pentru nou-născuți, 600 de lei pentru pensionari, tichetele de masa. V-ați speriat pentru că oamenii cer de la guvernare lucruri concrete și voi nu le puteți oferi și ați decis să plecați.

De când ați venit la putere, vă tot lăudați că deconspirați scheme de milioane. Dacă au existat scheme de câte 400 de milioane de lei pe lună, în 5 luni unde sunt cele 2 miliarde de lei din scheme? De ce nu vin în buget? Sau schemele continuă, sau mințiți cu nerușinare. Ne-ați acuzat că ar fi existat scheme și la energia electrică, din cauza cărora lumina e scumpă. Dacă ați oprit acele scheme, de ce s-a scumpit lumina? Se scumpesc produsele alimentare și serviciile de transport. Oamenii nu știu nici măcar dacă vom avea sau nu gaz la iarnă. V-ați speriat că nu veți reuși să gestionați această criză și ați decis să plecați de la Guvern.

Ați reușit să creșteți nu doar prețurile și tarifele, dar și taxele și impozitele pentru antreprenori. Efectele dezastruoase ale incompetenței acestui guvern se vor face simțite în câteva luni când vor intra în vigoare proiectele pe care le-ați votat. Având în vedere nemulțumirea comunității oamenilor de afaceri, e logic că ați decis să plecați.

Suntem la mijlocul lui noiembrie, iar bugetul încă nu a fost aprobat. Ce ați așteptat? De ce a durat atât? Pentru că nu a avut cine să lucreze. Pentru că voi nu aveți profesioniști, iar pe adevărații profesioniști i-ați dat afară, ca să-i înlocuiți cu rude, cumetri și membri de partid. Ați politizat la maxim instituțiile publice. Ați partajat CNA-ul și Procuratura. Ați compromis total noțiunea de ”concurs”. Ați organizat doar concursuri trucate și ați uitat de meritocrație și transparență. Ca regulă, dacă nu câștigă cine trebuie, se anulează concursul sau câștigă cineva care nici n-a participat. Presiunea oamenilor este mare. Înțeleg de ce ați decis să plecați.

Înțeleg că v-ați speriat de toate astea și ați găsit această modalitate pe care o considerați elegantă de a abandona responsabilitățile pe care vi le-ați asumat. Ați dat de greu, nu aveți oameni și nu mai vreți să guvernați. Cu siguranță, dacă ați fi vrut, ați fi găsit o soluție cu partenerii voștri de alianță. Această variantă teribilistă de asumare a răspunderii când nici măcar nu ați anunțat propunerea pe care o aveți este ridicolă. Un act disperat prin care sperați să reveniți în stradă, în opoziție, acolo unde vă simțiți bine. Nu știți să acționați PENTRU, puteți activa doar ÎMPOTRIVĂ.

Știu că în stilul cu care ne-ați obișnuit, veți căuta vinovați pentru eșecurile voastre. N-ați realizat nimic la Guvern pentru că vinovat e cu siguranță Partidul Democrat. Fals. Ați avut toată puterea, toate instituțiile, ați dat afară pe cine ați vrut, ați numit pe cine ați vrut, ați avut tot Guvernul și majoritate în Parlament. Ați rămas însă captivi propriilor frustrări și fantomelor trecutului.

Nu puteți exista fără Vlad Plahotniuc. Plahotniuc v-a ajutat să veniți la guvernare și fără el sunteți pierduți. Partidul Democrat a rezistat fără Plahotniuc, Blocul ACUM însă și-a pierdut sensul existenței de când acesta a plecat. Vlad Plahotniuc e în capul vostru și vă recomand să vi-l scoateți din cap.

Partidul Democrat cu siguranță nu va fi de vină pentru eșecurile voastre. Chiar și la guvernare, ați continuat să insultați miile de oameni care au votat nu doar în februarie, dar și în octombrie pentru PDM, care a demonstrat la alegeri că este apreciat de cetățeni.

Cu toate acestea, în ultimele luni, dar și în ultimele săptămâni și zile, am primit zeci de sunete de la partenerii noștri de dezvoltare legate de criza politică. Le-am spus că de luni de zile transmit invitații la dialog celor din Blocul ACUM și că, paradoxal, primesc apeluri din afară, însă nu de la cei care ar trebui să fie cei mai interesați de un dialog.

Nu voi veni acum cu detalii, însă PDM ar fi fost gata să discute, noi am propus inclusiv să ne unim forțele pentru coaliții în raioane, să semnăm un Acord de colaborare în formarea alianțelor la nivel local.

Drept răspuns, liniște. Dacă vreți să rămâneți la putere, de ce nu ați venit să discutăm? Dacă vrei să câștigi la loterie, cumpără măcar un bilet.

Toate acestea ne fac să fim siguri că actualul guvern nu își mai dorește să guverneze și a luat deja decizia să plece acolo unde se simte bine, în opoziție. De lucru este mult și n-are cine munci, așa că dacă nu poți, te dai la o parte.

Decizia de a pleca luată de actualul guvern semnalizează un început de campanie electorală pentru dna Maia Sandu, fapt confirmat de însăși doamna prim-ministru la briefingul de ieri. Și ce poate fi mai avantajos, desigur, pentru lansarea în campania electorală decât rolul de victimă a unei conjurații, care nu i-a permis să-și ducă misiunea până la capăt.

Dna prim-ministru, la 100 de zile ați spus că sunteți pe o corabie, ați acoperit găurile, aveți merinde și marinari onești. Iată că la 5 luni ați luat decizia să fugiți de pe corabie. Un căpitan părăsește corabia ultimul, numai după ce s-a asigurat că toți pasagerii sunt în siguranță. Dvs fugiți de pe corabie, lăsând pasagerii în ajun de iarnă, fără ajutoare sociale, țara fără buget, antreprenorii fără previzibilitate, oamenii fără speranță.

Partidul Democrat va susține decizia blocului ACUM de a pleca de la guvernare și va vota această moțiune de cenzură. Deschiderea pentru comunicare și dialog rămâne valabilă, doar că e bine să discutăm de pe poziții egale.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 21:27

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

Viorel Morari a atacat în instanța de judecată decizia de a fi delegat la Procuratura Generală

 Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, suspendat astăzi din funcție și delegat în cadrul Procuraturii Generale (PG) de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, dar și efectuarea unui control asupra activității Procuraturii Anticorupție (PA) de către noul șef...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 19:01

Anul 2020 se anunţă a fi unul senzaţional, cel puţin pentru unele zodii, întrucât pe 3 decembrie Jupiter, planeta norocului, va intra în Capricorn, unde va rămâne pentru doi ani şi jumătate. Lângă el va fi şi Saturn, cunoscut drept planeta ghinionului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:14

Cum să-ți protejezi coloana de frig. Potrivit dr. Mihaela Parnia, specialist în recuperare medicală, spondiloza, hernia de disc, cifoza, scolioza, discopatia și alte câteva afecțiuni care provoacă dureri de spate pot fi agravate de temperaturile scăzute. Aceasta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:12

Un troleibuz s-a tamponat cu un microbuz, în sectorul Botanica. Totul s-a întâmplat cu puțin timp în urmă, pe bulevardul Decebal, în apropiere de centrul comercial Jumbo. Imaginile de la fața locului au fost expediate la adresa redacției noastre de către un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 18:02

 Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii va sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline. Evitaţi ouăle de rată, fiindcă pot vehicula Salmonella. Utilizaţi zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acid citric sau suc de lămâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 17:59

Doi hackeri români au fost condamnaţi la închisoare de către un judecător federal din Statele Unite, după ce au lansat o serie de atacuri cibernetice în urma cărora mii de calculatoare au fost afectate în întreaga lume, relatează site-ul de ştiri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:40

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Parlamentarii români discută despre reducerea TVA de la 19% la 16%

Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, luni, introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri legislative a liderului deputaţilor liberali, Florin Roman, referitoare la reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, în timp ce propunerile PMP privind...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 9 Decembrie 2019, ora: 15:34

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Mai bună decât electricele: nou record de autonomie pentru Hyundai Nexo

Multe voci spun că mașinile cu hidrogen sunt viitorul, iar recordul stabilit recent de Hyundai aduce un plus de credibilitate acestei teorii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 15:29

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Proteste în Belarus împotriva ”integrării profunde” cu Rusia

Doua actiuni de protest au avut loc in weekendul trecut în capitala Belarusului împotriva ”integrării profunde” cu Rusia. Actiunile nu au fost autorizate, dar politia nu a intervenit, mitingul fiind organizat în mod pașni, fără ca vreo persoana sa fie reținuta.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 14:09

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Corneliu Popovici: Manualele de Istorie a Românilor sunt infectate de un „etnocentrism” perimat

Autorul de manuale de istorie integrată în variantă comunistă, Corneliu Popovici (foto), imediat după instalarea în fotoliul de ministru, a vorbit la Sputnik despre intenția de a schimba denumirea cursului „Istoria Universală și a Românilor”. După spusele oficialului,...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 9 Decembrie 2019, ora: 14:00

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

(FOTO DIN ARHIVĂ) Cum dansa „MOLDOVANUL” comunist Iurie Muntean HORA UNIRII

Acum paisprezece ani, un grup de oameni de afaceri şi ziarişti au participat la lucrările Consiliului Mondial Român de la Atlanta, SUA. Reamintim că din delegaţia basarabeană făcea parte şi Iurie Muntean(u) - astăzi „lider de partid”, fost înalt funcţionar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:19

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

HÎNCEȘTI /// Femeie spulberată de un BMW în timp ce traversa strada

O femeie a murit, după ce a fost lovită de un BMW în timp ce traversa strada. Tragedia a avut loc în această seară, în jurul orei 19:25, pe strada Mihail Kogălniceanu din orașul Hîncești. Potrivit poliției din Hâncești, victima, o femeie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:14

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Femeile din Arabia Saudită au voie să intre în restaurante pe aceeași ușă ca și bărbații

Guvernul Arabiei Saudite nu va mai solicita ca restaurantele să aibă intrări separate pentru familii și femei, respectiv pentru bărbați singuri, relatează Mediafax citând BBC. Anterior, era obligatoriu să existe o intrare pentru femei și copii și o alta separată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 13:10

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

A mâncat usturoi cu miere pe stomacul gol, timp de 7 zile. Efectele au fost peste așteptări!

Un cățel de usturoi consumat în fiecare zi este extrem de bun pentru sănătatea generală a organismului nostru. Din acest motiv, toți mai mulți români caută rețete speciale bazate pe usturoi. O femeie a combinat mierea cu usturoiul și cu puțin ghimbir și a consumat această...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 9 Decembrie 2019, ora: 13:06

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Cum se face coliva. Rețeta tradițională de colivă și originile ei

Coliva are origini înainte de creștinism, nefiind invenția creștinilor. Originile ei se regăsesc în ritualuri păgâne, mai exact în manifestările mortuare precreștine legate de cultul pământului ca divinitate. Află cum se face coliva.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:39

BOMBĂ în sportul mondial! Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice și de la Mondialul din 2022

BOMBĂ în sportul mondial! Rusia, exclusă de la Jocurile Olimpice și de la Mondialul din 2022

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a dictat o suspendare de 4 ani pentru toți sportivii Rusiei, care nu vor avea dreptul să participe la Olimpiada de la Tokyo din 2020. De asemenea, echipa de fotbal a Rusiei va fi exclusă de la Mondialul din 2022 din Qatar. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:35

Vopseaua de păr permanentă duce la cancer la sân la femeile de culoare

Vopseaua de păr permanentă duce la cancer la sân la femeile de culoare

Majoritatea studiilor pe substanțele chimice din produsele de păr s-au axat doar pe femeile albe, deși sunt folosite și de cele de culoare. O cercetare nouă de la Institutul Național de Sănătate (NIH) a descoperit că vopseaua permanentă de păr și produsele chimice de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 12:30

VIDEO// Unul dintre liderii mişcării de protest din Irak a fost asasinat

VIDEO// Unul dintre liderii mişcării de protest din Irak a fost asasinat

Un militant irakian activ în cadrul manifestaţiilor împotriva puterii a fost asasinat duminică seară în faţa locuinţei sale în oraşul sfânt şiit Kerbala, relatează Agerpres. În imagini video vizionate apare Fahem al-Tai, în vârstă de 53...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:28

Ziua în care nu cumperi nimic, alternativa deșteaptă la Black Friday: ce este Buy Nothing Day// VIDEO

Ziua în care nu cumperi nimic, alternativa deșteaptă la Black Friday: ce este Buy Nothing Day// VIDEO

Black Friday este un fenomen global în care majoritatea oamenilor se aruncă la una sau mai multe achiziții, indiferent cât de tare au nevoie de respectivele produse. O manifestare agresivă de consumerism, în care oamenii își găsesc fericirea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:21

Lipsa gravitației, un posibil leac pentru cancer: rezultatele experimentelor sunt uimitoare

Lipsa gravitației, un posibil leac pentru cancer: rezultatele experimentelor sunt uimitoare

Lipsa gravitației duce la rezultate uimitoare în tratamentul cancerului, conform unor experimente recente realizate de cercetătorii australieni. În speranța găsirii unui tratament eficient pentru cea mai periculoasă boală a secolului 21, oamenii de știință au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 9 Decembrie 2019, ora: 11:16

Alimente care îți curăță vasele de sânge

Alimente care îți curăță vasele de sânge

Începând cu o anumită vârstă, grăsimile şi chimicalele din alimente îngroaşă pereţii arterelor, iar sângele nu mai poate transporta oxigenul şi substanţele nutritive în corp. Începând cu o anumită vârstă, grăsimile şi chimicalele...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)