Actualitate

Pavel Păduraru: Enigmaticele contradicţii ale suferindului Reşetnicov

În noaptea de luni spre marţi, candidatul comunist la funcţia de deputat în Parlamentul RM, Artur Reşetnicov, fost director al SIS, s-a prezentat la Spitalul de Urgenţă, anunţând că a fost răpit şi agresat bestial de trei necunoscuţi, care-i cereau probe compromiţătoare contra lui Voronin. Examinându-l, medicii au conchis că omul suferise o comoţie cerebrală, că starea sănătăţii nu-i era atât de gravă, dar declaraţiile îi erau „foarte difuze”. Ieri, Procuratura şi MAI au deschis un dosar penal pe acest caz.

Declaraţiile lui Reşetnicov se contrazic atât de evident, încât n-ai zice că-s lansate de un fost şef al serviciilor speciale. Mai întâi, venind la spital la ora 1.45, el a anunţat că fusese maltratat pe str. Drumul Viilor, la ora 00.20. Aşa a fost informată Unitatea de gardă a Comisariatului general de poliţie şi aşa a rămas înscris şi în registrul de la Salvare. Până la sosirea poliţiei la spital, însă, el şi-a schimbat depoziţiile. Spunea deja că, la ora 16.00, ieşind dintr-o cafenea de la intersecţia străzilor Eminescu şi Micle, a fost răpit, încătuşat, băgat într-o maşină şi dus într-o încăpere, unde trei vorbitori de rusă i-au administrat substanţe psihotrope şi l-au torturat, încercând să obţină informaţii compromiţătoare despre Voronin. „Mi-au pus pistolul la tâmplă şi mi-au înscenat împuşcarea, ca să mă convingă să cedez”, a menţionat Reşetnicov. În versiunea citată de MOLDPRES, el a mai spus că, legat la ochi şi la mâini, a fost apoi aruncat undeva în oraş, de unde a chemat un taximetru şi a plecat acasă, anunţând apoi Salvarea. Însă altor jurnalişti, dar şi colegilor săi de partid, le-a spus că a fost găsit bătut afară de către soţia sa – aşa se arată şi în comunicatul de presă al PCRM.

Mai mult, potrivit Info-Prim Neo, surse de la Salvare au declarat că, în acea noapte, Reşetnicov a venit la spital împreună cu Voronin, Tkaciuk, Muntean, alţi comunişti şi un grup de filmare, care au înregistrat internarea. Să înţelegem că Reşetnicov i-a aşteptat mai întâi acasă pe alde Voronin sau a mai făcut o plimbare prin oraş, ca să se întâlnească cu aceştia? Şi asta în situaţia în care avea „multiple răni, după ce fusese torturat cu brutalitate”, după cum susţine PCRM… Medicii îi contrazic şi pe pacient, şi pe comunişti. Ei spun că Reşetnicov nu avea nici vânătăi, nici zgârieturi. Ion Marina, şeful secţiei în care fusese internat Reşetnicov, susţine: „Nu ştiu cât de bestial a fost bătut, dar avea o singură traumă – comoţie cerebrală. Tot ce spune el este foarte difuz şi fără date certe”. O altă enigmă „derivă” din faptul că, deşi afirmă că atacatorii i-au administrat substanţe psihotrope, medicii de la Salvare afirmă că Reşetnicov încă nu a cerut efectuarea unei expertize în acest sens, iar ei nu sunt obligaţi să o facă. „Situaţia dlui Reşetnicov nu e gravă. Restul analizelor, în afară de testul la alcoolemie, se pot face la solicitarea sa în alte instanţe”, ne-a informat medicul-şef al spitalului, Gheorghe Ciobanu.

Precum era şi de aşteptat, PCRM au pus imediat „cazul Reşetnicov” în cârca actualei guvernări. Încă noapte fiind, Vladimir Voronin a făcut o declaraţie în acest sens în faţa Spitalului de Urgenţă. „Atacul bestial şi indiferenţa demonstrativă a autorităţilor reprezintă o imagine sugestivă a atmosferei de impunitate, dezmăţ şi nihilism juridic din societatea noastră”, au continuat, pe parcursul zilei de ieri, Mark Tkaciuk şi camarazii săi.

Tot ieri, Procuratura Generală şi MAI au declanşat o urmărire penală pe acest caz, urmând să cerceteze toate versiunile incidentului, inclusiv cea a înscenării răpirii şi reglarea unor relaţii de ordin patrimonial. Sursele noastre ne-au comunicat că, audiat de poliţie, Reşetnicov a spus că, înainte de incident, s-a întâlnit cu finul său de cununie, Oleg Nirca. Este soţul Nataliei Nirca, şefa Partidului Conservator şi candidată pe listele acestuia. Contactată de noi, dna Nirca a refuzat să ne răspundă la întrebări, precizând că astăzi va organiza, împreună cu soţul său, o conferinţă de presă, unde va deschide parantezele. L-am solicitat şi pe Mark Tkaciuk să ne răspundă la unele întrebări, dar el ne-a rugat să nu-l mai deranjăm până la alegeri.

După ce a stat toată dimineaţa la Salvare, la ora 12.45, Reşetnicov s-a ridicat din pat şi s-a mutat la Spitalul Aparatului guvernului. Medicul Vasile Bunescu, care îngrijeşte de el, refuză categoric să discute cu presa.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *