Actualitate

Pentru a alege constient, la Visniovca s-a dezbatut in aer liber

Spre deosebire de scrutinul local, interesul pentru alegerile parlamentare in satul Visniovca, raionul Cantemir, nu e atat de sporit. Totusi, la dezbaterile electorale organizate, luni, in aceasta localitate de catre Asociatia Cetatenilor cu Initiativa, au venit mai multi locuitori ai satului. Dezbaterile au avut loc in cadrul proiectului „Alege constient!”, initiat de Fundatia Friedrich Ebert, si s-au desfasurat in aer liber, Casa de cultura fiind inchisa. Asta chiar daca, conform art. 47 din Codul Electoral, autoritatile publice locale sunt obligate sa asigure astfel de intalniri.

Luni dimineata, am gasit Casa de cultura din Visniovca inchisa, „pazita” de mai multe postere rosii. In pofida acestui fapt, moderatorii dezbaterii, Sofia Ursul de la Asociatia Cetatenilor cu Initiativa si expertul independent, Dorian Furtuna, de la …, au decis ca evenimentul sa aiba loc, chiar si in aer liber. Asa cum intr-un sat din Moldova o veste se raspandeste foarte repede, la club, cum ii spun localnicii, s-au adunat vreo 60 de oameni. Din pacate, nici reprezentantii partidelor politice nu s-au inghesuit sa ia parte la dezbateri – au participat doar delegati din partea PD (Eleonora Starciuc), AMN (Ion Hancu), UCM (Alexei Busuioc) si PLDM (Ion Balan).

In jurul orei 13.00 a aparut, ca din senin, primarul comunist al localitatii, Andrei Paslari. Vadit iritat, el a cerut explicatii cu privire la actiunea cetateneasca, acuzandu-i pe organizatori si partidele participante ca au incalcat demersul semnat de ei insisi, in care era indicat ca dezbaterea va avea loc la ora 14.00. Totodata, consilierul local Dumitru Tiron si reprezentantul PLDM, Valeriu Avram, l-au invinuit pe Paslari de incalcarea legislatiei, inclusiv de faptul ca a refuzat, de doua ori, sa le semneze demersul. „Stiind ca avem programate dezbateri, primarul a convocat, la ora 14.00, consiliul local pe doua chestiuni ne-arzatoare. De aceea, noi am decis sa organizam evenimentul putin mai devreme”, ne-a spus Dumitru Tiron.

In ciuda acestui incident, dezbaterea electorala a continuat. Dupa ce fiecare candidat si-a prezentat mesajul electoral, alegatorii au avut posibilitatea sa puna intrebari celor care le promit „o viata mai buna”. Oamenii ne-au spus ca nu puteau sa rateze aceasta ocazie, deoarece e ultima saptamana cand mai sunt in postura de alegatori. „Dupa 5 aprilie vom fi iarasi simpli platitori de impozite”, s-a auzit o voce. Inainte de toate, satenii au dorit sa afle de unde vor lua partidele bani pentru salariile pe care le promit, cum vor intoarce sumele mari imprumutate din Occident si cum pot fi folositi cei 50 de lei, oferiti ca indemnizatie pentru un copil. Totodata, ei au vrut sa stie de unde au partidele bani pentru campania electorala si cui ii trebuie, intr-o tara atat de mica, atatea formatiuni politice?.. Candidatii au incercat sa fie cat mai convingatori – daca le-a reusit, vor afla in chiar seara de 5 aprilie -, dar raspunsurile lor aveau un indemn comun, si anume, acela de a participa la alegerile de duminica si de a debarca comunistii de la conducerea tarii.

Am intrebat mai multi localnici daca au decis cu cine sa voteze duminica. Doar cativa stiu cu cine sa voteze – ceilalti se mai gandesc. Majoritatea mi-au spus ca vor hotari pe ultima suta de metri, poate chiar in cabina de vot. Indiferent ce vor hotari insa, gratie acestor dezbateri, votul de la Visniovca va fi unul informat si constient. Si vor fi mai putini cei care-si vor irosi votul prin neparticipare…

Anterior, la Visniovca au avut loc trei seminare de instruire electorala. Cetatenilor li s-a distribuit informatie simpla, dar utila pentru un vot constient – ce este parlamentul, cati deputati are, care sunt atributiile lor etc. Mentionam ca proiectul „Alege constient” face parte dintr-un program de educatie civica, promovat de Fundatia Friedrich Ebert, si s-a desfasurat in 12 localitati ale R. Moldova.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *