Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 17:48
Abonamente

Sănătate 8 August 2017, ora 05:05

Pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii

Marime Font

Când sunteți însărcinată în timpul verii este tentant să va petreceți ceva timp în baia razelor de soare pentru o strălucire perfectă a pielii. Dar, înainte de a-ți pregăti costumul de baie pentru plajă, ia în considerare modul în care razele UV afectează atât sănătatea ta, cât și pe cea a copilului. 

În timp ce încă sunt realizate studii de specialitate, cercetările indică o legătură dintre deficitul de acid folic și expunerea la razele soarelui. De aceea este bine sa limitezi timpul de stat la plajă, atât în timpul sarcinii, cât și în afară ei.

Dr. Silviu Istoc, medic obstetrică-ginecologie ne spune care sunt pericolele expunerii la soare în timpul sarcinii.Pericole de dezvoltare a fătului

Un studiu publicat într-o ediție din 2005 a constatat că după expunerea la radiațiile UV apare degradarea acidului folic. Deoarece acidul folic este necesar pentru creșterea și dezvoltarea copilului, acesta prezintă un argument solid pentru a rămâne departe de razele soarelui în timpul sarcinii.

„Lipsa acidului folic determină uneori deformări fizice. Obținerea suficientă a acidului folic este deosebit de importantă în timpul primului trimestru. În timp ce legătură dintre expunerea la lumina solară și rănirea fătului nu este complet dovedită, rămânerea în afară soarelui și protejarea corpului este o decizie înțeleaptă în primele luni de sarcina”, explică specialistul.

Probleme legate de sarcină

Excesul de hormoni feminini din organism în timpul sarcinii prezintă probleme specifice pentru pielea ta atunci când este expusă la soare. Melasma, uneori cunoscută sub numele de masca de sarcină, apare atunci când zonă de deasupra buzei devine hiper-pigmentată. În timp ce aspectul se estompează după sarcină, expunerea la lumina soarelui întuneca pigmenții în timpul sarcinii, făcând pielea întunecată mai vizibilă. Expunerea la soare și supraîncălzirea sunt asociate cu greață, amețeli și chiar malformații fizice la copilul în creștere.

„Dacă totuși veți ieși la soare, trebuie să va protejați pielea și copilul în creștere de penetrarea razelor UVA și UVB utilizând o protecție solară adecvată. Protecția solară nu va face rău copilului. Folosiți un SPF de 30 sau mai mult și aplicați din nou la fiecare 2 ore, după transpirație sau după ce ați fost în apa. Dacă este posibil, utilizați haine și pălării pentru a va acoperi pielea și pentru a evită arsurile solare”, afirmă dr. Silviu Istoc.

Ține cont de alternative

În loc să ții cont de razele UVA sau UVB pentru a obține o strălucire arămie în timpul verii, utilizează loțiuni și creme de bronzare fără a-ți pune viață în pericol. Loțiunile de bronzare neobișnuite conțin dihidroxiacetona, care este, în general, sigură. Așteaptă până când cel de-al doilea trimestru va trece, apoi poți utiliza soluții de bronzare sub formă de loțiune, dar nu și de tip pulverizator.

Autobronzantele sub formă de pulverizare provoacă riscuri de inhalare care ar putea provocă dificultăți respiratorii temporare. În schimb, o cremă ușoară de bronzare, care se întuneca în timp ce este folosită, va oferi o strălucire de vară fără a pune în pericol copilul.  

doctorulzilei.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md