Actualitate

Persoanele cu dizabilităţi au protestat împotriva inaccesibilităţii la justiţie

Participanţii la manifestare au menţionat că încă la sfârşitul anului 2015 a fost înaintată o cerere de chemare în judecată către Primăria capitalei, privind nerespectarea cerinţelor de accesibilitate şi privind reparaţia unui segment de drum de pe strada Grenoble. Litigiul respectiv urma să fie examinat de către Judecătoria Centru, care se află la etajul 3 din clădirea Preturii. Însă unii reprezentanţi ai reclamaţiei, fiind persoane cu dizabilităţi, nu au putut ajunge în sala respectivă.

Ulterior, a fost înaintat un demers către Judecătorie, în vederea schimbării locului de judecare a cauzei, astfel încât să fie accesibil pentru persoanele cu dizabilităţi. Demersul a fost acceptat, iar şedinţa de judecată a cauzei date urma să aibă loc în sala de şedinţe de la etajul 1 al Preturii, însă nici acest loc nu s-a dovedit a fi accesibil pentru persoanele cu dificultăţi locomotorii.

Ca urmare, mai multe şedinţe au fost amânate din cauza că membrii Coaliţiei nu au fost prezenţi la aceste şedinţe, pe motiv că nu au avut acces în instituţie. Organizatorii protestului au cerut accesul liber la justiţie şi petrecerea şedinţelor de judecată într-o sală accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi

Directorul executiv a Asociaţiei „Motivaţie”, Igor Meriacre a declarat că participanţii cu dizabilităţi locomotorii şi de vedere, utilizatori de scaun rulant nu au putut participa nici la şedinţa de judecată programată pentru astăzi, 8 iunie, din cauza că nu se pot urca pe rampa de pe scările din faţa Preturii şi nici chiar cu ajutorul unui însoţitor. Igor Meriacre a mai spus că dacă nu vor fi revendicate drepturile şi accesul liber la justiţie, atunci membrii acestor ONG-uri vor continua să protesteze.

Vitalie Meşter, conducătorul organizaţiei Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoanele cu dizabilităţi a menţionat că judecătoarea a respins în mod repetat demersul privind asigurarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, reclamanţii au depus cererea de recuzare a judecătoarei şi au solicitat petrecerea şedinţelor de judecată într-o sală accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Manifestanţii afirmă că organizaţiile implicate în proces nu se vor opri aici şi vor expedia o cerere de contestare la Curtea de Apel. 

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *