Actualitate

Petru Macovei: 2015 pentru mass-media din Moldova a fost un an-dezastru

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, el a spus că anul care a trecut a fost marcat printr-o descreştere majoră a nivelului de libertate şi de pluralism mediatic din ţară, transmite IPN.

Vorbind despre anul 2015 în mass-media, Petru Macovei s-a referit la cele două iniţiative legislative criticate mult de breasla jurnalistică, de comunitatea internaţională, de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Proiectele nu au ajuns însă să fie examinate. „Este vorba de acele proiecte de lege care au fost frumos ambalate în lupta cu propaganda rusească, dar în realitate au inclus multe prevederi de natură să limiteze libertatea de exprimare şi libertatea presei în ţara noastră”, a spus Petru Macovei.

Directorul API a declarat că numărul instituţiilor media controlate politic creşte an de an. Iar în anul 2015, politicienii, care au favorizat, într-un fel sau altul, furturile masive din sistemul bancar, au utilizat instituţiile media pe care le controlează, pentru a-şi transmite reciproc răspunderea pentru ele. Acest fapt a diminuat deontologia jurnalistică. „Aceasta pentru că cele mai importante ca acoperire geografică instituţii mass-media au fost partizane politic sută la sută în reflectarea acestui scandal şi în reflectarea ulterioară a crizei guvernamentale, şi a demisiei guvernului Streleţ, şi, pe ultima sută de metri, a formării unei noi alianţe declarate pro-europene.”, a spus Petru Macovei.

Unul dintre puţinele lucruri bune pentru mass-media în anul ce s-a scurs este, în opinia lui Petru Macovei, modificarea la Codul Audiovizualului, prin care s-a impus obligativitatea radiodifuzorilor de a prezenta aşa-numitele declaraţii de transparenţă a proprietăţii. „Au fost depuse primele declaraţii de proprietate care nu ne-au adus foarte mari surprize, doar să ştim, cu acte în regulă, că avem moguli de presă care controlează instituţii mass-media şi manipulează opinia publică prin intermediul acestora”, a spus Macovei.

În acelaşi interviu, directorul executiv al API a precizat importanţa protecţiei spaţiului informaţional şi a vorbit despre propaganda externă. „Monitorizările, efectuate în 2015 şi în anul 2014 de către societatea civilă, dar şi de către CCA, au arătat foarte clar că televiziunile ruseşti, marea majoritate a acestora, sunt utilizate în calitate de instrument de propagandă. Asemenea derapaje trebuie să fie taxate foarte dur de către CCA. Societatea civilă din Republica Moldova, în special, organizaţiile neguvernamentale de media, s-au pronunţat în repetate rânduri împotriva interzicerii unor posturi”, a declarat Petru Macovei.

Pentru anul 2016, Asociaţia Presei Independente îşi propune să continue campania împotriva informaţiilor tendenţioase şi a falsurilor mediatice, să deconspire fiecare fals care se va produce în mass-media străină raportată la Republica Moldova, dar şi în mass-media naţională.

Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *