Astăzi 7 Iulie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 1 Ianuarie 1970
Abonamente

Cultură 13 Noiembrie 2015, ora 07:01    Din editia print

Poet cahulean - condamnat la nemurire

Marime Font

Pe 28 octombrie curent, la Cahul, la Biblioteca „Andrei Ciurunga”, a avut loc un eveniment notoriu, sub auspiciile dnei Rodica Dermenrgi, directoare a Bibliotecii publice raionale, Cahul, şi a dnei Vera Curjos, directoarea Bibliotecii pentru Copii „Grigore Vieru” din Cahul. 

Poetul Robert Cahuleanu (pseudonim literar - Andrei Ciurunga) s-a născut pe 28 octombrie 1920 la Cahul. Până în 1946 semnează Robert Cahuleanu, ulterior – Andrei Ciurunga. La vârsta de 16 ani, fiind elev la Liceul „Ion Voievod” din localitate, publică placheta de versuri „Melancolie”, după care urmează culegerea de versuri „Zodia cumpenei” (Bolgrad, 1939) şi „Cântece de dor şi de război” (Chişinău, 1944). După 1944, se stabileşte la Brăila, după care se transferă în 1949, la Bucureşti. În 1950 este arestat pentru volumele „Cântece de dor şi de război” şi „Poeme de dincoace”, fiind trimis la Canal (1950-1954).

Poetul cahulean a scris poezii în toate puşcăriile şi coloniile din România (Gherla, Salcia, Jilava, Văcăreşti, Peninsula, Poarta Albă, canalul Dunăre - Marea Neagră) – nişte ecouri infernale din gulagul sovietic: Solovki, Dudinka, Vorkuta, Ivdel, Norilsk, Kurgan, Kolîma, Magadan etc.
Condamnat în două rânduri (prima dată la patru ani, 1950-1954, a doua oară la 18 ani de închisoare – din 1958), a executat ceva mai mult de zece ani, nimerind sub amnistia din anul 1964.

Loading...


„La 13 mai 1954, cu o întârziere de fix o sută de zile, - îşi aminteşte poetul, - am fost căutat de grefier pentru a mi se înmâna foaia de eliberare din colonie.

Bilanţul meu, după ani de închisoare la Canal, era rodnic: câţiva prieteni buni la activ, o experienţă bogată de viaţă, câte-o toană de reumatism prin părţile esenţiale şi câteva zeci de poezii rupte din inimă”.

Aşa îşi aminteşte poetul Robert Cahuleanu în cartea sa „Memorii optimiste” prima sa detenţie de la Canalul „Dunăre - Marea Neagră”, o „rudă” apropiată a „Belomor-Canal”-ului sovietic. Cunoscând foarte bine „geografia” penitenciarelor staliniste româneşti, poetul îşi aminteşte:
- În afara „confortului” în care ne-am lăfăit în timpul şederii la Văcăreşti, a contat foarte mult anturajul. Erau, printre aşa-zişii „criminali de război”, ofiţeri care şi-au făcut datoria pe frontul de Răsărit, magistraţi, scriitori şi ziarişti al căror condei susţinuse campania pentru eliberarea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord, ca să nu mai zic de preoţi, medici sau avocaţi, oameni tot unul ca unul.

La Galeşu şi Peninsula, colonii de grea pomină, poetul îşi aminteşte: „Îmi rămâneau multe amintiri la Peninsula şi mulţi prieteni de neuitat, acolo scrisesem cele mai bune poezii, dar nu mă temeam că se va pierde vreuna. Le ştiam pe de rost atât eu, cât şi alte zeci, poate sute de deţinuţi, depăşiseră sârmele coloniei şi circulau de-a lungul Canalului şi prin închisori, ba chiar - aşa cum am aflat, după eliberarea mea, de la cunoscuţii de – afară – unele dintre ele fuseseră citite la emisiunile în limba română ale posturilor străine de radio – Europa liberă, BBC, Vocea Americii – iar altele apăruseră în publicaţiile de peste hotare”.

Poetul Andrei Ciurunga şi-a iubit cu multă dragoste baştina - Cahulul, Basarabia, cărora le-a dedicat poeme de înaltă tensiune sufletească: „Hai, măi Cahul”, „Te las, Cahul”, „Ajută, Doamne”, „La 70 de ani”, „Ţara mea de dincolo de ţară”, cartea „Lacrimi pentru Basarabia” şi multe, multe altele.

Fiind o fire optimistă, ca şi alte zeci şi sute de mii de deţinuţi politici din România, aştepta cu multă nerăbdare primăvara de dezgheţ din iarna lui 1989, anticipând-o în sugestiva sa poezie: „Bastilia”:
Mâna care-a strâns se strânge
vânătă, în cântec de prohod.
A căzut Bastilia de sânge
şi-a murit un veac pe eşafod.
Toate pietrele zidite în Bastilii
crapă, mai târziu sau mai curând,
ca să facă loc luminii zilei.
- Dar Bastilia noastră, oare când?

Poezia citată mai sus face parte din buchetul de poeme: „Inscripţie pe uşa închisorii”, „Canalul”, „Daniil Sihastrul”, „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”, „Ţara mea de dincolo de ţară”, „Lui Radu Gyr”, „Blestem pentru casa duşmanului” etc. – nişte imnuri tulburătoare, nişte documente de condamnare ale regimului totalitar din România, ale suferinţelor inumane, ale condamnărilor nedrepte, schingiuirilor, bătăilor, înfometării – instrumente ale genocidului barbar din „Siberia” românească.

Palmaresul literar al lui Robert Cahuleanu (Andrei Ciurunga) numără 40 de culegeri de versuri şi proză, scrise pe parcursul vieţii sale de martir al neamului românesc.

Înaltul for literar-artistic, susţinut de Biblioteca publică raională din Cahul „Andrei Ciurunga”, a cuprins un evantai de comunicări şi amintiri despre viaţa şi activitatea literară a poetului cahulean. Un viu interes de pionierat au produs amintirile doamnei Doina Focşa, preşedinte de onoare, Asociaţia Transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român „Astra”, Despărţământul „Iulia Hasdeu” Cahul, cât şi a domnului Vasile Căpăţână, preşedintele Asociaţiei literar-culturale „Ideal”, care s-a aflat şi pe post de moderator la această manifestare.
Comunicările doamnelor Ludmila Bălţatu, lector universitar, şefa Catedrei filologie română, Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” („Viaţa şi opera poetului martir Andrei Ciurunga”), Veronica Popa, profesor şi muzeograf, Muzeul Ţinutului Cahul („Nu-s vinovat că mi-am iubit lumina”), Nina Aconi, profesoară de limba română la Colegiul Industrial din Cahul, şi a dlui Alexandru Tecuci, profesor de limba şi literatura română la Universitatea de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul („Talent răstignit pentru Basarabia”).

E îmbucurător faptul că şi tânăra generaţie, generaţia Internetului, cunoaşte opera literară a marelui poet cahulean. Liceenii Olga Marin, Alina Creţu, Nina Bălţeanu, Dumitru Perşonov au declamat poeziile poetului: „Ţara mea de dincolo de ţară”, „Nu-s vinovat faţă de ţara mea”, „Canalul”. Liceana Iulia Tătaru a prezentat o dedicaţie muzicală la vioară, care ne-a impresionat nespus de mult.

„Vişina de pe tort” au constituit-o cântecele pe versurile lui Andrei Ciurunga, de pe coloana sonoră: „Daniil Sihastrul” (muzică: Victor Socaciu, versuri: Andrei Ciurunga, interpret: Victor Socaciu), „Rugăciunea pentru osândiţii căzuţi” (versuri: Andrei Ciurunga, corul de maici de la Mănăstirea Diaconeşti, România), „Nu-s vinovat faţă de ţara mea” (muzică: Tudor Gheorghe, versuri: Andrei Ciurunga, interpret: Tudor Gheorghe).

Dna Alina Ivaşcu-Chiriac, redactor-prezentator la Radio Moldova, o doamnă de aleasă cultură, de o responsabilitate exemplară şi de o generozitate sufletească de excepţie, ne-a însoţit în acest „maraton” cahulean, înregistrând pe dictafon acest eveniment notoriu – motiv de mulţumire din partea tuturor organizatorilor şi participanţilor.

Gheorghe Reabţov,
profesor ASEM 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 5 Iulie 2020, ora: 14:06

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul Gațcan și abuzurile nemaiîntâlnite ale guvernării, în atenția presei de la Bruxelles

Cazul deputatul Ștefan Gațcan, sechestrat și impus de către deputații guvernării să renunțe la mandat, a făcut înconjurul lumii. Publicația „The Bruselles Times”, publică un amplu articol la acest subiect, în care accentuează cum în Republica Moldova sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)