Social

Poliţele de asigurare – un beneficiu sau o problemă?

Pentru a înţelege cum funcţionează sistemul de asigurare obligatorie, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), a elaborat Primul Ghid al beneficiarului în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală împreună cu 6 broșuri. Ghidul răspunde la întrebarea ce este sistemul de asigurare și de ce trebuie să contribui personal la acest sistem.

Medicamente compensate și operații gratuite

În primul rând oamenii trebuie să înțeleagă că legea asigurării de asistență medicală vorbește clar despre principiul solidarității. Asta înseamnă că dacă ești tânăr, plătești pentru cel bătrân, dacă ai bani plătești pentru cel care nu are și dacă ești sănătos, plătești pentru cel care este bolnav.

Trebuie să se perceapă foarte clar că asigurarea obligatorie este un instrument financiar care acoperă 90 % cheltuielile din sistemul de sănătate, adică banii pentru sistemul de sănătate vin din asigurările obligatorii și pe potriva contribuției noastre în sistem vom avea calitate și volumul de servicii medicale. Polița de asigurare acoperă practic toate necesitățile beneficiarului, în afară de serviciile stomatologice și cosmetologice. Polița acoperă chiar și serviciile chirurgicale foarte costisitoare de care unii beneficiari nici nu sunt la curent”, spune Lilia Onea, şef serviciu informare CNAM.

Pentru a beneficia de medicamentele compensate, trebuie să mergi la medicul de familie, pentru că doar el are dreptul să-ți prescrie medicamente, la sugestia medicului specialist, care de altfel pot fi de la 50 %, 70 %, 90%, dar și 100% compensate. Medicamentele compensate, sunt aprobate de Ministerul Sănătații, iar lista crește în fiecare an. Există și o categorie specifică de medici, psihiatrul și neurologul care au dreptul să prescrie medicamente anticonvulsivante pentru pacienții cu probleme psihice.

Drepturile și obligațiile asiguraților

Potrivit Lilei Onea, ghidul te învață cum să procedezi corect și în cazul în care ai fost obligat să achiți medicamentele compensate: “ Dacă au fost încălcate drepturile pacientului şi medicul vă obligă să plătiţi medicamentele care trebuie să fie oferite gratis, atunci efectuaţi tranzacţia doar la casa medico – sanitară şi cereţi bonul de plată. Atunci veți avea dovada achitării medicamentului, iar în caz că se adevereşte că acest medicament trebuia să fie acoperit de poliţa de asigurare, mergeţi cu bonul la administraţia instituției, care este obligată să vă întoarcă banii”.

Ghidul elaborat de CNAM împreună cu alte 6 broşuri, explică amănunţit toate drepturile şi obligaţiile beneficiarilor de poliţe de asigurare. Atât ghidul cât şi broşurile sunt distribuite gratuit la toate cele 12 agenții teritoriale ale CNAM, în instituțiile medico-sanitare contractate de către CNAM , oficiile poștale cât și primăriile localităților. În municipiul Chișinău , broșurile sunt distribuite gratuit și pe pietonala de pe bd. Ștefan cel Mare, duminică, la orele 11 -00.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *