Actualitate

POLITICO: Moralistul Elmar Brok încasa 150 de euro de la fiecare vizitator pe care îl aducea la PE

Sistemul folosit de Brok i-a adus în urma vizitelor din 2016 și 2017 aproximativ 18.000 de euro, potrivit unor documente obținute de Politico.

Taxa de 150 de euro era încă aplicată și anul trecut, potrivit unui program din iunie 2018 care detalia vizitele.

Elmar Brok, în vârstă de 72 de ani, este unul dintre apropiații Angelei Merkel și unul dintre veteranii Uniunii Europene. Brok este mai influent decât miniştrii germani de externe şi mai puternic decât comisarii europeni. La uşa lui bat şefii diplomaţiei din ţările Uniunii şi din ţările terţe, relaţia cu Brok fiind un punct inconturnabil în stabilirea unor bune relaţii în capitala europeană.

Brok a anunțat luni că nu va mai candida la încă un mandat de eurodeputat, însă decizia lui a venit ca urmare a faptului că membrii CDU din regiunea sa nu i-au acordat un loc pe lista de candidați la alegerile din mai. Brok a încercat inițial să întoarcă decizia partidului la o întâlnire care a avut loc duminică și a primit susținere din partea mai multor membri marcanți ai CDU și UE, inclusiv din partea președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Politicianul german s-a mai aflat în centrul atenției tot din pricina unor aranjamente financiare. Timp de mai mulți ani acesta a avut o funcție în cadrul gigantului media german Bertelsmann, care-i aduce ceva mai mult de 5000 de euro pe lună, pe lângă salariul lunar de eurodeputat de 8.757 de euro.

Sistemul de taxare al vizitatorilor va ridica și mai multe semne de întrebare cu privire la integritatea lui Brok, în condițiile în care un purtător de cuvânt al Parlamentului European a spus că nu există nicio circumstanță în care un grup de vizitatori ar trebui să trimită bani unui eurodeputat. De asemenea, niciunui eurodeputat nu i se cere să finanțeze cu banii jos activitățile vizitatorilor.

Pe site-ul său, Brok le spune potențialilor vizitatori că „există posibilitatea unei mici subvenții pentru costurile de deplasare” din partea PE, dar că nu orice grup poate primi subvenția din cauza faptului că are foarte mulți vizitatori.

De altfel, suportul PE este mult mai mare decât descrie Brok. Pe site-ul Parlamentului European sunt descrise procedurile și costurile pe care acesta le asigură, subvenția acoperind parțial „costurile de deplasare, cazare și mese”.

El este cel care a atacat în mai multe rânduri guvernarea de la Chișinău. De exemplu, la începutul lunii noiembrie 2018 el declara despre R.Moldova: „Având în vedere gradul decăderii democratice înregistrat în Moldova în ultimii ani, nu există niciun dubiu în legătură cu adevărata față a guvernării actuale din Moldova”.

deschide.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *