Afaceri

Populatia cumpara euro si vinde dolari

Potrivit Bancii Nationale a Moldovei (BNM), in decurs de o luna cota monedei euro cumparata in rulajul total al valutei in numerar a crescut cu 14,7%, pana la echivalentul de $180,5 mln.

In opinia bancherilor, populatia nu s-a grabit sa se desparta de euro, care s-a scumpit in raport cu leul si cu alte valute, iar zvonurile despre prabusirea dolarului si crearea unei noi valute mondiale au stimulat populatia sa vanda dolarul american.

Volumul total al vanzarilor tuturor valutelor cotate la casele de schimb valutar a crescut cu 16,2%, pana la $22,9 mln., in special in baza dolarului SUA. Cota dolarului in numarul total al valutei cumparate a constituit 26,4% (-2,1 p.p. pe luna), al valutei vandute – 37,2% (-3,2%).

Vanzarile de hrivne ucrainene au crescut cu 9%, pana la $2,3 mln. In acelasi timp, intr-o luna cererea de hrivne a scazut cu 24%. Bancile sustin ca aceasta dinamica tine de situatia instabila din Ucraina in sectorul financiar si bancar.

Bancherii sustin ca in august populatia a vizitat activ casele de schimb valutar, deoarece avea nevoie de mai multi bani pentru pregatirea copiilor pentru scoala. Iar dupa concediile din vara s-au intensificat lucrarile de reparatie si constructie. O asemenea dinamica la cererea si oferta valutei va fi inregistrata si in datele statistice pentru luna septembrie.

La momentul de fata in Moldova activeaza 296 de case de schimb valutar licentiate. La inceputul lui septembrie, BNM a pus in circulatie peste 29,33 mlrd. lei sau echivalentul a $2,5 mlrd. la cursul actual. Pe conturile de depozite de la bancile comerciale se afla valuta in suma de $952 mln.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *