Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 12:23
Abonamente
 
 
 

Actualitate 19 Iulie 2018, ora 10:58

Posibilele scenarii legate de numirea lui Dmitri Kozak

Marime Font

Fostul ambasador al Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, consideră că ar putea exista trei scenarii de numire a reprezentantului special al președintelui Rusiei pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul Guvernului rus, Dmitri Kozak. Diplomatul le-a făcut publice în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia lui Iurie Reniţă, în primul rând, în stilul care o caracterizează, Rusia l-ar fi putut desemna pe Dmitri Kozak cu de la sine putere. Cea de-a doua variantă ar fi că negocierile s-au purtat exclusiv cu Igor Dodon şi cel de-al treilea scenariu ar fi că atât Igor Dodon, cât şi reprezentanţii guvernării şi liderul ei, Vladimir Plahotniuc, au convenit să agreeze această candidatură.

„În caz contrar, este dreptul suveran al Republicii Moldova de a se pronunţa”, a declarat fostul ambasador. Potrivit lui, este dreptul Moldovei de a accepta sau a respinge orice candidatură fără a da multe explicaţii.Directorul de programe al Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, consideră că este greşit să se înţeleagă că se doreşte soluţionarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova.

„Se doreşte transformarea Moldovei într-un satelit geopolitic docil al Federaţiei Ruse sub pretextul soluţionării conflictului transnistrean, iar aşa-zisa federalizare este doar un instrument”, este de părere Oazu Nantoi.

În opinia lui, Dmitri Kozak a fost trimis în Moldova tocmai pentru ca să asigure rezultatul alegerilor dorit de Rusia, iar aceasta vrea ca PDM, PSRM şi Partidul Şor să aibă majoritatea în viitorul Parlament.

„Şi în baza acestei majorităţi, sub pretextul soluţionării conflictului transnistrean, Moldova trebuie să fie transformată într-un teritoriu dependent politic de Federaţia Rusă”, a afirmat directorul de programe IPP.

Sursa: adevarul.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md