Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Atitudini 11 Iulie 2014, ora 07:13    Din editia print

Marime Font

Praf in ochi

Parcă au început să mai crească salariile. 

 
 
 

Mai întâi în justiție, apoi pe ici, pe colo. S-a dat câte 100 de lei la pensionari. Și primul gând pozitiv ar fi că vom reuși cu pași mici să creștem nivelul de trai. Dar totul e doar praf în ochi.

Pe de o parte, majorările sunt nesemnificative, pe de altă parte, BNM și-a cumpărat astă vară valută, iar acum vrea să îngroașe vistieria statului crescând artificial moneda euro. Așa că de fapt nu există majorări de pensii sau salarii, există scăderea semnificativă a nivelului de trai din cauza deprecierii leului. Fiindcă în timp ce leul scade, toate celelalte prețuri cresc.Nu știu dacă ați ținut o evidență, dar anul trecut la începutul lunii iunie un euro era cumpărat cu aproximativ 16 lei. În timp ce pensiile au crescut cu vreo 6 procente, euro a crescut cu douăzeci de procente. Urechiați din când în când, responsabilii promiteau redresarea leului. Așa s-a întâmplat în martie, când după mai multe nemulțumiri, euro a dat semne de slăbiciune și de la peste 18 a început să meargă spre 18. Însă și de data asta a fost doar praf în ochi. La doar câteva zile distanță euro își revenea atât de spectaculos încât nici două luni mai târziu își bătea (a câta oară?) propriul record trecând de 19 lei. Și de acolo s-a dus bănuț cu bănuț înspre 19.30.

Câți dintre noi plătesc rate în euro sau chiria? Mulți, suficient de mulți încât să merite riscul pe care și l-au asumat cei responsabili de slăbirea monedei naționale. Lor nu le pasă, ei și-au cumpărat din timp valuta. Acum nu vor decât să o vândă. E o reacție tipică, întâlnită din timpuri străvechi. Exact așa cum negustorii cumpărau grâul și sarea când apărea zvon de război. Apoi le vindeau în timp de foamete la prețuri ieșite din comun. Însă existau situații în care acești negustori erau pedepsiți. Atunci când și vistieria regală ajungea la mila negustorilor, garda regelui îi arunca în temniță și îi acuza de păcat împotriva statului, îi numea trădători și le confisca averea. Dar acum nu e posibil acest lucru, fiindcă tocmai statul e negustorul care vinde la suprapreț sarea și grâul.

La noi rulează reclame frumoase cu Europa, cu Victoraș al cărui viitor e asigurat, cu soțul și soția care merg în camion spre o „viață normală", în timp ce oamenii descumpăniți și amețiți de cele șase procente adăugate pensiei, clatină cu tristețe din cap când sunt întrebați și spun: se va scumpi și pâinea dacă a crescut moneda euro. Cine oare ar trebui să rezolve odată și bine problema asta? Și până când Dorin Drăguțanu scapă doar cu promisiuni călcate?

Acum s-a promis o nouă revenire a leului. Om trăi și om vedea. În ultima săptămână euro a început să scadă. Să credem? Va ține? Sau din nou o va lua la deal bănuț cu bănuț?!

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md