Ambasada Israelului la Bucureşti a confirmat, luni că premierul Benjamin Netanyahu şi-a amânat vizita în România. Este pentru a doua oară când prim-ministrul israelian îşi amână vizita în ţara noastră.
"Confirmăm amânarea vizitei premierului Benjamin Netanyahu în România. Vă vom ţine la curent cu alte detalii," se arată în răspunsul ambasadei Israelului la Bucureşti transmis luni, la solicitarea Mediafax.
Potrivit unor surse diplomatice, este foarte puţin probabil ca vizita să mai fie reprogramată pentru acest an.
Iniţial, premierul israelian trebuia să vină în România în luna august, dar vizita a fost reprogramată pentru 8 noiembrie. Printre motive erau controversele iscate de ideea relocării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar şi plângerea penală depusă de preşedintele PNL, Ludovic Orban, pe numele Vioricăi Dăncilă, dosar clasat de DIICOT pe 28 septembrie.
Pe 8 noiembrie, era programată la Bucureşti o şedinţă comună a guvernelor României şi Israelului. Ambasada Israelului în România a confirmat, într-un răspuns la solicitarea Mediafax, că una dintre teme ar fi fost şi mutarea ambasadei, care este considerat de partea israeliană "un subiect deschis în continuare".
Totuşi sosirea premierului Netanyahu la Bucureşti a fost amânată din nou.
Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu omologul său Benjamin Netanyahu pe 25 aprilie, în cadrul vizitei oficiale pe care a întreprins-o în Israel. Cei doi au discutat atunci şi despre mutarea ambasadei României la Ierusalim, Benjamin Netanyahu salutând adoptarea de către Guvernul Romaniei a cadrului de lansare a dezbaterii privind relocarea.
În legătură cu mutarea ambasadei, ministrul Teodor Meleşcanu a declarat vinerea trecută, în Parlament, că analiza Ministerului Afacerilor Externe a fost trimisă premierului Viorica Dăncilă, care, în urma propriei analize, urmează să o transmită Administraţiei Prezidenţiale. Meleşcanu a precizat că nu există un blocaj pe acestă temă, iar întârzierea deciziei finale este cauzată de faptul că ar fi "o problemă foarte complicată".
Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat nemulţumit de această intenţie a Guvernului şi a declarat încă din 19 iunie, că o decizie a Executivului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim ar anula orice şansă a României de a fi votată ca membru nepermanent în Consiliul de securitate al ONU.
Tonul scandalului l-a dat Liviu Dragnea care s-a grăbit să anunţe pe 19 aprilie, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
După ce preşedintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunţată de Dragnea, cerând guvernului discernământ şi responsabilitate, Executivul a anunţat că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.
La rândul său, MAE a răspuns criticilor preşedintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deşi constituţional, el are ultimul cuvânt. ”Reiterăm că, prin acest demers, se are în vedere un proces cuprinzător de analiză inter-instituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare.”
Gandul.info
|
Atacul a avut loc într-o localitate din sudul țării. Până la acest moment se știe doar că atacatorul a acționat singur, are aproximativ 20 de ani și i-a înjunghiat pe oameni pe stradă.
( ) Citeşte tot articolulZiua mondială a obezităţii este marcată anual, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 4 martie, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă obezitatea şi pentru a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei prevenirii acestei...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulPe 4 martie se împlinesc 44 de ani de la cutremurul din 1977, cel mai devastator seism din istoria recenta a României care a lăsat in urma peste 1.500 de morți, 11.000 de râniți si zeci de mii de clădiri prăbușite sau avariate.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Gherasim de la Iordan a trait in secolul al VII-lea. Dupa ce s-a calugarit, s-a retras in pustiul Tebaidei unde a intemeiat un asezamant monahal, prezent si in zilele noastre. Atat de mult s-a impartasit de viata dumnezeiasca, incat si fiarele salbatice i se supuneau. Din scrierea vietii...
( ) Citeşte tot articolulÎn Parlament a fost înregistrat oficial proiectul hotărârii privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. Potrivit surselor din Parlament, aceasta comisie ar urma sa-l aleaga in funcția de Avocat al Poporului...
( ) Citeşte tot articolulOul este un produs deosebit de valoros pentru alimentaţia omului din cele mai vechi timpuri, datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului cât şi gradului ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa. Reţeta cu ouă fierte: Ouă umplute ...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulDe la înființarea sa Operatorul Portului Liber Internațional Giurgiulești este un client al BERD. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) intenționează să lupte împotriva deciziei de instituire a administrării silite a activelor Danube...
( ) Citeşte tot articolulSpirit enciclopedic, filozof, finanțist de geniu, Mircea Vulcănescu s-a născut la București la 3 martie 1904 în familia unui inspector financiar.
( ) Citeşte tot articolul