Afaceri

Premii pentru antreprenorii cu afaceri mici

Trebuie doar să fim perseverenţi pentru a face faţă provocărilor din lumea businessului”, consideră Liliana Zavulan, una dintre beneficiarele programelor gestionate de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), desemnată, miercuri, „Modelul de femeie antreprenor”, în cadrul festivităţii de celebrare a cinci ani de activitate a ODIMM.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM a celebrat miercuri cinci ani de activitate şi susţinere a antreprenoriatului autohton. La ceremonie au participat înalţi demnitari de stat, precum şi lideri ai organizaţiilor internaţionale şi coordonatori ai programelor de susţinere antreprenorială, organizaţii nonguvernamentale, precum şi beneficiari ai programelor lansate de către ODIMM în cei cinci ani de activitate.
Prezent la eveniment, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a ţinut să sublinieze cât de mult contează pentru antreprenori suportul informaţional şi financiar pe care-l oferă ODIMM deja de cinci ani şi impactul pozitiv pe care-l are activitatea organizaţiei asupra economiei ţării. „Dacă un copil de cinci ani este abia la perioada în care pune întrebări, atunci la cinci ani ODIMM-ul este cel care caută şi oferă răspunsuri la întrebări. În 2006, când a fost concepută organizaţia, ne-am dorit să avem alături un partener de nădejde care să se preocupe de implementarea acelor politici pe care noi le vom adopta la minister. Iar acum putem constata că proiectul nostru a fost transpus în realitate cu succes”, a declarat ministrul în cadrul ceremoniei de totalizare a celor cinci ani de activitate a ODIMM.


Vasile Goncear, „Cel mai iscusit antreprenor”

Totodată, directoarea Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului IMM, Iulia Iabanji, a remarcat faptul că în cei cinci ani de activitate au fost lansate o serie de programe de instruire şi sprijin financiar, prin intermediul cărora au fost ajutaţi peste 30 mii de întreprinzători, o mare parte dintre aceştia fiind instruiţi în domeniul antreprenorial şi susţinuţi financiar. „Rezultatele noastre sunt de fapt rezultatele beneficiarilor noştri. Iar aceste date ne impulsionează să creăm noi şi noi programe care să le fie de ajutor”, a menţionat Iulia Iabanji.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost premiaţi beneficiarii de programe la următoarele categorii: „Excelenţă în afaceri”, „Cea mai originală idee de afacere”, „Cel mai tânăr antreprenor”, „Cel mai înţelept antreprenor”, „Cea mai curajoasă femeie antreprenor”, „Cel mai modern antreprenor”, „Model de femeie antreprenor” ş.a.

Liliana Zavulan din Chişinău a fost desemnată „Model de femeie antreprenor”. Liliana este proprietara unei întreprinderi de prelucrare a cărnii. Chiar dacă iniţial spunea că, dacă ar fi ştiut că este atât de greu să demarezi o afacere, nu ar mai fi încercat, după doi ani de activitate, femeia se arată mulţumită de rezultatul obţinut. „Fiecare problemă, fiecare piedică este un motiv de a deveni mai bun, pentru că atunci când cauţi o ieşire din situaţie te dezvolţi. Se poate face business şi la noi în ţară. Există multe ramuri ale economiei în care merită a fi investiţi banii”, a menţionat antreprenoarea. Totodată, ea a remarcat importanţa suportului din partea statului pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. „Când am demarat afacerea, banii agonisiţi ne-au fost de ajuns doar pentru amenajarea spaţiului pentru producere. Dar ulterior am apelat la ajutorul ODIMM şi am putut demara o afacere de succes”, a menţionat Liliana Zavulan.

Şi Victor Frinea din satul Malcoci, Ialoveni, consideră că orice ajutor de la stat îi impulsionează pe tineri să-şi extindă afacerile. Victor, desemnat drept „Cel mai perseverent antreprenor”, este proprietarul unor sere în care cultivă flori. „Iniţial am avut câteva sere, după care am extins suprafeţele şi asortimentul cu ajutorul programului PARE. Suportul financiar din partea programului a contat foarte mult, mai ales că afacerea este încă mică şi nu pot să-mi permit să mă extind mai rapid”, a remarcat Victor în cadrul ceremoniei de celebrare a celor cinci ani de activitate a ODIMM.

ODIMM a fost constituită prin Hotărâre de Guvern la 17 mai 2006, având misiunea de a spori competitivitatea economiei naţionale prin susţinerea dezvoltării sectorului IMM. De la lansare au fost implementate şapte programe şi proiecte de suport antreprenorial, printre care: Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET), Fondul de Stat de Garantare a Creditelor, Programul de Atragere a Remitenţelor în Economie PARE 1+1 ş.a.
 

Rezultatele programelor PARE 1+1 şi PNAET

De la demararea programului PARE 1+1 şi până în prezent, 73 de lucrători migranţi şi rudele acestora au beneficiat de granturi în sumă cumulativă de peste 10 mln. lei. Investiţiile efectuate de către beneficiari au depăşit cifra de 35 mln. lei.
Pe parcursul anului curent au fost depuse 148 de proiecte investiţionale, în sumă cumulativă de 97 mln. lei.
Din iunie 2008 până la 31 martie 2012, în cadrul PNAET au fost aprobate 817 proiecte în sumă de 231 mln. lei, inclusiv granturi în valoare de 92 mln. lei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *