Astăzi 24 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Actualitate 11 Decembrie 2019, ora 04:43

Presa bulgară: În 20 de zile Bulgaria va avea gaze din Turcia, iar în luna mai va livra către Serbia / Se anunţă licitaţii pentru flux invers - din Bulgaria prin România către Ucraina

Marime Font

 

”Suntem pregătiți ca de la 1 ianuarie să inversăm fluxul și să asigurăm consumul de gaze pentru Bulgaria, Grecia și Macedonia de Nord prin Turk Stream”, a declarat, pentru ziarul 24 Chasa, Vladimir Malinov, director executiv al Bulgartransgaz. Chiar dacă tranzitul gazelor rusești prin Ucraina spre Bulgaria prin conducta Transbalcanică s-ar fi oprit la începutul anului, suntem pregătiți ca sărbătorile să le petrecem liniştiţi, ne asigură Malinov, citează Rador.

La 30 noiembrie, turcii au făcut "sudura din aur", care a conectat Turk Stream cu Balkan Stream, după cum se cheamă conducta de gaz de pe teritoriul Bulgariei. Săptămâna aceasta, Bulgartransgaz va începe să umple conducta de gaz de 11 km și stația de contorizare, în timp ce partea turcă va umple 140 km de conducte de gaz pe teritoriul său. Noi vom fi gata la 15 decembrie, sper că ei vor fi gata până pe 20, a spus Malinov. Aceasta va furniza gaze pentru Bulgaria, Grecia și Macedonia de Nord.

Loading...


La 5 ianuarie, consumul în Bulgaria este de 12,5 milioane de metri cubi de gaze. 5,8 milioane de metri cubi de gaze din acestea reprezintă gaz rusesc de la staţia de comprimare de la Negru Vodă, 3,3 milioane sunt de la depozitul de gaze de la Ciren şi 3,3 milioane sunt din Grecia. 19 de zile din acest an, fizic, am adus gaze din Grecia, ce provin din SUA, de la terminalul de gaz lichefiat, precizează Malinov şi adaugă că în prezent există o diversificare reală a surselor de gaze pentru Bulgaria.

În ceea ce privește criticile președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit cărora Bulgaria întârzie în mod deliberat construcția Balkan Stream, șeful operatorului de gaze a spus că, la 31 mai anul viitor, vor fi amplasate conductele la secţiunea de 308 km de la Polski Senoveţ (sat din regiunea Veliko Târnovo - n.trad.) până la granița cu Serbia la Zaicear. Și de la Provadia la Polski Senoveţ, rețeaua națională va fi utilizată până când se va construi cealaltă secțiune de 168 km de la stația de comprimare Nova Provadia până la Polski Senoveţ. Astfel, începând cu 31 mai, către Serbia se vor putea transporta 8,750 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce înseamnă până la 3 miliarde de metri cubi anual, consumul în Serbia fiind de 2,4 miliarde anual.

Surse din sectorul gazelor care cunosc proiectul pe teritoriul sârb se îndoiesc că sârbii sunt gata. 85% din partea liniară a fost construită. Cu toate acestea, stația de măsurare a gazelor, care va trebui să măsoare gazul care vine din Bulgaria, e departe de a fi gata. Există o stație de măsurare de-a lungul traseului Turk Stream la ieșirea conductei din Marea Neagră, la terminalul de recepție de la Kıyıköy. Stația de contorizare Strandja a fost construită și deschisă la intrarea gazelor din Turcia, iar a treia ar trebui să fie la Zaicear. Conform contractului pentru construcția părții de nord a Balkan Stream, semnat pe 18 septembrie, construcția tronsonului de la Polski Senovec la Zaicear are un termen de 250 de zile, iar de la Provadia la Polski Senoveţ - 615 zile. Termenul a fost stabilit la 25 septembrie.

Licitaţia a fost demarată la data de 2 decembrie 2018, iar potrivit planurilor, contractul trebuia să fie semnat atunci, la data de 1 aprilie. Recursul în instantă şi la Comisia pentru Protecţia Concurenţei a tergiversat însă lucrările de construcţie cu şase luni, iar asta în sezon de lucru. Nu trebuie uitat un alt lucru - în testele de piață rezerva de capacitate a Gazprom și a altor participanți în primul an este mai mică. La 1 octombrie 2021, este de 30 de milioane de metri cubi pe zi.

Experții subliniază că maghiarii trebuie să facă, de asemenea, anumite investiții pentru ca gazul din Turk Stream să ajungă la depozitul din Baumgarten, Austria. Sistemul ungar este legat de depozitul austriac, dar are o capacitate de 1 miliard de metri cubi pe an, deci trebuie făcute prelungiri. Și acestea nu sunt nici măcar în faza inițială. De la 1 ianuarie, pe teritoriul Bulgariei nu va fi transportat numai gaz rusesc. La intrarea conductelor noastre din Turcia și Grecia există o capacitate care poate fi comercializată. La Kulata există o capacitate gratuită pentru a importa 4,6 milioane de metri cubi pe zi din Grecia. Au loc negocieri cu operatorul de gaz grec DESFA, pentru a-l crește la 6 milioane, adică 2 miliarde de metri cubi pe an. Astfel, de acolo poate intra gazul de la terminalul de gaz lichefiat Revitusa, adică în principal american.

La granița cu Turcia, capacitatea gratuită din Turk Stream este de 8 milioane de metri cubi pe zi. O capacitate de 11 milioane pe zi este de așteptat să fie eliberată prin actuala conductă care transportă gazul rusesc către Turcia la Markoclar. Bulgaria negociază cu Turcia pentru a inversa fluxul, explică operatorul bulgar de gaze.

Astfel, fără o creștere a capacității la Kulata, 23,6 milioane de metri cubi de gaze pot intra pe zi. Dacă se ajunge la un acord cu grecii, cantitățile tranzacționate vor fi de 25 de milioane pe zi. În ce direcţie se îndreaptă aceste fluxuri?

La 16 decembrie este licitația lunară pentru capacitate, conform calendarului unic al întregii zone euro. Bulgartransgaz a semnat cu Transgaz din România o anexă la acordul de interconectare și e anunţată, de la 1 ianuarie, o capacitate liberă de 15 milioane de metri cubi pe zi pentru Negru Vodă - Kardam. Aceasta înseamnă că direcția de transport a gazului este inversată - din Grecia sau Turcia prin Bulgaria până în România, Moldova și Ucraina. Există deja un interes anunţat. Capacitatea de conectare a gazelor Ruse-Giurgiu este de două milioane de metri cubi. Așadar, o autostradă de gaze poate fi de la Kulata prin Bulgaria și România până în Ucraina și Moldova, pe această rută combustibilul va fi transportat de la terminalul de gaz lichefiat.

Cealaltă rută este din Turcia prin conducta existentă, din nou în această direcție. Capacitatea gratuită a conductei de gaz către Zaicear este de asemenea de 8 milioane de metri cubi pe zi. Acest lucru creează o capacitate gratuită de transport a gazului la ieșirea țevilor din Bulgaria, de 25 de milioane de metri cubi pe zi, sau 9 miliarde de metri cubi pe an. Aceasta se realizează prin conducte de gaze existente și deja construite. La acestea adăugăm şi cele rezervate de 30 de milioane pe zi pe Balkan Stream. Viitoarele magistrale vin din regiunea caspică, Turcia, Iran, Irak.

La 30 noiembrie s-a deschis TANAP, conducta de gaz care va transporta gazul din zăcământul Shah Deniz 2 şi de unde Bulgaria așteaptă să primească un miliard de metri cubi de gaz azer. Aceasta se oprește însă la 5 km de granița turco-greacă, deoarece conducta trans-adriatică (TAP) nu este finalizată. Se preconizează că va fi pusă în funcțiune până la jumătatea anului 2020 și abia atunci vor curge fluxurile de gaze din Azerbaidjan spre Grecia și Italia. Tocmai această conductă va conecta conexiunea de gaz bulgaro-greacă, care este deja în construcție, după mulți ani de întârziere. Lansarea sa este așteptată la 1 octombrie 2020, pentru a coincide cu anul gazelor. Pe acestea se preconizează că se va transporta acest 1 miliard de metri cubi de gaze, ceea ce înseamnă 3 milioane de metri cubi pe zi și nu există nicio problemă pentru sistemul bulgar de gaz să îl accepte. În viitor, este de așteptat să existe interes pentru transportul de gaze din Turkmenistan, Uzbekistan, adică din regiunea caspică, precum și din Iran și Irak. Rutele au fost asigurate pentru acest gaz preconizat, arată Bulgartransgaz.

Turcia are o capacitate de terminale de 100 de milioane de metri cubi pe zi de gaz lichefiat. Prin urmare, scopul este de a inversa direcția fluxului de gaz de-a lungul conductei existente din Turcia în Bulgaria, adică acești 11 milioane de metri cubi de capacitate pe zi. Astfel, este furnizată o altă sursă de alimentare cu gaze.

"Trebuie să ne asigurăm că Bulgaria are alternative și că, atunci când se negociază pentru aprovizionare, să nu ni se spună - nu aveţi de unde să îl luați. Nu, avem de unde. Trebuie să ne asigurăm infrastructura pentru ca Bulgaria să aibă o poziție puternică. Așa cum spune premierul Borisov - iată care este hub-ul, oricine poate câștiga cu un preț mai bun", a explicat șeful Bulgartransgaz.

Un alt traseu este viitoarea conexiune de gaz bulgaro-sârb, care este separat de Balkan Stream. Acesta a primit o finanțare de 45 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional "Inovație și Competitivitate" încă din perioada de programare anterioară. Acum, s-au cheltuit 39 de milioane de euro pentru construcția interconectorului bulgaro-grec. Restul de 6 milioane de euro vor fi pentru realizarea proiectului și exproprierea terenurilor pe ruta viitoarei conexiuni de gaze cu Serbia.

Sârbii și-au asigurat finanțarea pentru segmentul lor din fondurile de preaderare. Bulgartransgaz va aplica pe Mecanismul Connecting Europe. În a doua jumătate a anului, va fi anunțată o licitaţie publică pentru construirea unei conducte de gaz de 62 km pe teritoriul bulgar. Potrivit planurilor, până la sfârșitul anului 2021 trebuie dat în exploatare. În prima fază, capacitatea este de 1,8 miliarde de metri cubi de gaz pe an, a doua etapă va crește capacitatea până la 3,2 miliarde. Conducta de gaz va fi în ambele direcţii, deci există o opțiune de furnizare a gazului din Baumgarten. Macedonia de Nord, pe de altă parte, vrea să aducem o conductă de gaz de la Petrici la Strumica, în oraș a fost introdus gazul din vremea în care primar era Zoran Zaev, dar nu există nicio conductă până acolo. (...)
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Ultima oră 24 Ianuarie 2020, ora: 18:20

Aflat la o distanță de 10 luni, scrutinul prezidențial din Republica Moldova are parte în următoarele săptămâni de o repetiție generală, la scară locală, cu ocazia unor alegeri parlamentare anticipate (alegeri „noi”, cum sunt denumite ele în Codul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 18:17

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 17:15

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

(VIDEO) Siguranța zborurilor și modernizările. Un film despre schimbarea la față a Aeroportului Chișinău după concesionare

Din momentul în care a fost transmis în concesiune companiei AVIA Invest, fluxul anual al pasagerilor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut de mai bine de două ori. Acum șase ani, când Aeroportul a fost dat în concesiune, fluxul de pasageri era de 1,3...

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 24 Ianuarie 2020, ora: 17:06 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:48

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

ACCIDENT GRAV la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital / FOTO

Grav accident la Căușeni. Cinci persoane au ajuns la spital, după ce un șofer a ieșit pe contrasens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:45

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

Ilan Șor: voi face din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul

„Împreună cu echipa mea îmi propun să fac neapărat din Moldova un stat la fel de dezvoltat ca și Israelul!”. Asigurările vin din partea deputatului Ilan Șor, liderul Partidului ȘOR. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:22

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban: „Nu trebuie să îi uităm niciodată pe fraţii noştri din Republica Moldova”

Premierul României, Ludovic Orban, a declarat vineri, 24 ianuarie, la Iaşi, acolo unde a participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, că dezvoltarea regiunii de Nord- Est a României este la fel de importantă ca şi dezvoltarea Republicii Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:04

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Iohannis, după ce a fost huiduit la Iași: Sunt foarte bucuros că în România avem o democraţie vie

Preşedintele Klaus Iohannis susține că huiduielile apărute în timpul discursului său de la Iaşi, la manifestările organizate de Ziua Unirii Principatelor Române, arată că "în România avem o democraţie vie". La rândul său, premierul Ludovic Orban,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 16:00

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Denumirea mărcii „UNIREA” a fost înregistrată la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală

Inițiativa aparține lui Octavian Apostol și președintelui Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, iar anunțul a fost făcut astăzi, în ziua în care este marcată împlinirea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Unite din 1859, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:58

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii au examinat starea copilului abandonat într-un bloc din Capitală: nu are nicio lună de la naştere şi cântăreşte 3180 grame

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal nr. 1 din Chişinău au examinat starea bebeluşului, abandonat într-un cărucior, în sectorul Buiucani din Capitală. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:53

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

ATAC ARMAT în orașul german Rot am See: Cel puțin șase persoane au fost ucise. Suspectul a fost arestat

Mai multe persoane au fost rănite și câteva ar fi murit după un incident armat ce a avut loc vineri în Germania, a informat, poliția, adăugând că suspectul a fost reținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 15:10

FOTO/ Partidul ȘOR a început lucrările de instalare a iluminatului stradal în toate satele unde are primari

FOTO/ Partidul ȘOR a început lucrările de instalare a iluminatului stradal în toate satele unde are primari

În comuna Ișcalău, raionul Fălești, au început lucrările de instalare a unui sistem modern de iluminat stradal. Timp de câteva săptămâni, în trei sate ale comunei – Ișcalău, Burghelea și Doltu – vor fi montate peste 30 de kilometri de rețea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 12:33

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Filip se distanțează de Candu și Sîrbu

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, spune că întâlnirea pe care au avut-o democrații Andrian Candu și Sergiu Sîrbu cu omul de afaceri Nathaniel Rothschild nu a avut legătură cu PDM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 11:59

ȘOR îl sfătuiește pe „turistul politic” Dodon să aplice experiența Israelului în Moldova

ȘOR îl sfătuiește pe „turistul politic” Dodon să aplice experiența Israelului în Moldova

Deputatul Ilan Șor a reacționat pe rețelele de socializare la declarațiile lui Dodon. Liderul partidului și fostul primar al or. Orhei a atras atenția, printre altele, la comentariile președintelui făcute pe rețelele sociale în ajunul vizitei sale în Israel. Făcând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 11:49

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 24 Ianuarie 2020, ora: 10:17

Moldova şi Ţara Românească, mai separate ca oricând, la 161 de ani de la Mica Unire. Nicio autostradă nu leagă cele două provincii, iar discrepanțele economice s-au adâncit după Revoluție

Moldova şi Ţara Românească, mai separate ca oricând, la 161 de ani de la Mica Unire. Nicio autostradă nu leagă cele două provincii, iar discrepanțele economice s-au adâncit după Revoluție

Cele două foste principate, Moldova şi Ţara Românească, sunt mai separate decât oricând din punct de vedere economic la 161 de ani de la momentul la care au ales să se unească, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Frames.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 10:09

ULTIMA ORĂ /// Vladimir Putin l-a numit pe Dmitrii Kozak șef adjunct al Administrației Prezidențiale

ULTIMA ORĂ /// Vladimir Putin l-a numit pe Dmitrii Kozak șef adjunct al Administrației Prezidențiale

Vladimir Putin a semnat Decretul „Cu privire la șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 09:48

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

7 lucruri pe care ar trebui să le știi despre Hora Unirii

Hora Unirii este unul dintre simbolurile sărbătorii naționale prin care românii celebrează în fiecare 24 ianuarie Ziua Unirii Principatelor Române din 1859, prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova şi Muntenia. Celebra compoziție: „Hai să dăm...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 24 Ianuarie 2020, ora: 09:13

opinie 80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul și arată că nu dau doi bani pe viitorul lor

80% din tinerii (18-29 de ani) din Chișinău vor ca R. Moldova să adere la UE / Dodon și PSRM sfidează tineretul și arată că nu dau doi bani pe viitorul lor

Sondajul publicat ieri conține mai multe informații extrem de interesante, una din ele este numărul covărșitor de tineri care vrea ca R. Moldova să intre în UE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Ianuarie 2020, ora: 08:44

Moscova nu crede în râsete

Moscova nu crede în râsete

 Kremlinul nu știe de șagă. A aflat-o pe pielea sa Sașa Dolgopolov, un comedian rus care a îndrăznit să glumească despre cele sfinte: despre religie și despre Putin. În februarie 2019, de pe scena unui bar din Sankt-Petersburg, Dolgopolov a glumit că pe Iisus ar fi trebuit să-l...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)