Actualitate

Presa locală are nevoie de mai mult ajutor pentru a putea exista / OPINIE

Veselin Vačkov a lucrat cu proiectul OPEN Media Hub finanțat de UE, conducând o serie de ateliere de lucru și master class-uri privind managementul mass-mediei în țările Parteneriatului Estic, axate pe abilități sporite de management organizațional și financiar, și modalități de maximizare a veniturilor din presa tipărită și online, scrie IPN cu referire la euneighbours.eu.

Veselin Vačkov spune că mass-media cu care a lucrat în Armenia, Georgia și Ucraina sunt conștiente de etica mass-mediei și lucrează foarte mult pentru a asigura echilibrul și a produce lucru de calitate, „chiar și conform standardelor occidentale”. „Dar dacă ești dependent de sprijinul statului, de sprijinul unui antreprenor local sau oligarh, chiar și de banii UE, vei afla în curând că nu ești complet liber”.

Potrivit lui, de fapt, majoritatea provocărilor cu care se confruntă mass-media în țările Parteneriatului Estic sunt foarte asemănătoare cu cele care au afectat peisajul mediatic în țările Europei occidentale în ultimii ani. Printre acestea, Veselin Vačkov enumeră pierderea circulației în presa scrisă, agravată de criza economică, tranziția de la presa scrisă la cea digitală și dificultățile legate de creșterea veniturilor online, necesitatea de a investi în tehnologii noi, precum și reducerea veniturilor din publicitate. Formarea sa în domeniul managementului mass-media – care este, de asemenea, disponibilă ca un curs online – abordează toate aceste aspecte și chiar mai mult. „Am avut un feedback foarte pozitiv,” spune Vačkov. „Participanții sunt cu adevărat bucuroși să aibă acest sprijin pentru un viitor mult mai sănătos.”

„Auzim multe despre independență, dar mai puțin despre ceea ce înseamnă cu adevărat independența. Ne gândim la opinia independentă, la jurnaliștii care investighează, care se confruntă adesea cu cele mai directe amenințări, însă cu mult mai puțin la managerii instituțiilor media din oficiile din spatele lor, care asigură difuzarea și publicarea istoriilor lor, achitarea salariilor și a furnizorilor. Este o problemă despre care Uniunea Europeană este foarte conștientă”, scrie euneighbours.eu.

Unul dintre exemplele cu privire la sprijinul acordat de Uniunea Europeană se referă și la un post de televiziune de la Chişinău, care a reușit să se îndepărteze de pragul dispariției cu ajutorul Fondului European pentru Democrație (FED), Fundație susținută de UE. Aceasta acordă granturi organizațiilor care promovează democrația și drepturile omului. Finanțarea FED a ajutat postul TV să creeze emisiuni noi, precum și emisiuni de divertisment populare.

Operarea unei afaceri mass-media de succes pe o piață mică este o provocare în sine, potrivit Ludmilei Chekina, CEO la TUT.BY, portalul de știri online principal din Belarus, care angajează 50 de redactori și este citit de circa 43% din toți utilizatorii de internet din Belarus. Deși compania a crescut de la start-up în 2000 la un jucător major din media digitală, dependența sa de piața de publicitate din Belarus și creșterea concurenței online, inclusiv din partea jucătorilor străini, a însemnat că TUT.BY trebuia să-și dezvolte structura organizațională și să introducă procese operaționale mai bune pentru a fi cu un pas înainte. Pentru a reuși acest lucru, s-a adresat programului Asistență pentru Întreprinderile Mici finanțat de UE, implementat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care a conectat TUT.BY cu o echipă de consultanți internaționali de afaceri. Ca rezultat, câștigurile au crescut cu 20%.

De Ziua Mondială a Libertății Presei, marcată în fiecare an pe data de 3 mai, se reamintește faptul că mass-media independentă are nevoie de un model de afaceri durabil pentru a continua să publice istorii. „Conducerea unei instituții media nu înseamnă doar scrierea articolelor”, spune Veselin Vačkov. Potrivit lui, durabilitatea est mai mult o provocare decât o calitate. Și cu cât mass-media este mai de succes din punct de vedere economic, cu atât mai liberi sunt jurnaliștii.

OPEN Media Hub – Centrul Media Deschis este un proiect finanțat de UE, care sprijină profesioniștii din domeniul mass-media din toată zona de Vecinătate a UE. Un total de 753 de oameni au beneficiat de acțiunile de management al mass-media din cadrul proiectului din regiunea Vecinătății, incluzând 244 de manageri media individuali, continuând cu consultări interne cu privire la management pentru mass-media independentă selectată.

Cât ține de Fondul European pentru Democrație – acesta reprezintă o organizație independentă de acordare a granturilor care sprijină actorii schimbării democratice în Vecinătatea Europeană și dincolo de aceasta. Este o inițiativă comună a statelor membre și instituțiilor UE, și primește finanțare din partea UE pentru a-și acoperi costurile operaționale. FED sprijină organizațiile pro-democratice ale societății civile, mișcările și activiștii individuali, care acționează în favoarea sistemului multipartid pluralist, indiferent de mărimea lor sau de statutul lor formal, precum și mass-mediei independente și jurnaliștilor. Sprijinul mass-mediei independente este un domeniu cheie al activității FED în vecinătatea UE. 

Sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *