Ultima oră

Preşedintele Bulgariei: UE trebuie să protejeze cetăţenii şi întreprinderile, din cauza preţurilor ridicate la energie

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, împreună cu alţi lideri ai statelor membre ale Uniunii Europene, au participat la o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel. "Protecţia cetăţenilor şi economiei, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii, trebuie să reprezinte o prioritate pentru deciziile europene comune privind preţurile mari ale energiei electrice şi gazelor", a remarcat şeful statului bulgar. Discuţiile s-au desfăşurat în legătură cu pregătirile viitoarei reuniuni a Consiliului European din 21 şi 22 octombrie.

Unul dintre subiectele de pe agenda sa este gestionarea situaţiei cu privire la preţurile ridicate ale electricităţii şi gazelor naturale în UE. Preşedintele Bulgariei a salutat comunicatul Comisiei Europene privind această temă ca fiind un cadru bun pentru identificarea domeniilor prioritare în care UE ar trebui să identifice soluţii pe termen scurt şi mediu. "O prioritate trebuie să o reprezinte mecanismele de gestionare a preţurilor ridicate şi de sprijin pentru cei care au nevoie", a precizat Radev.

De asemenea, şeful statului bulgar a evidenţiat necesitatea unor măsuri europene comune pentru a reduce preţul emisiilor de gaze cu efect de seră. Preşedintele a menţionat că Bulgaria sprijină eforturile de atingere a obiectivelor climatice până în 2050, menţinând în acelaşi timp un echilibru atent. Accelerarea tranziţiei către o economie verde este de neconceput fără sprijin financiar suplimentar pentru a garanta o energie sigură, accesibilă şi de încredere.

"Analizând cu atenţie evoluţiile actuale de pe piaţa europeană a energiei, trebuie să urmărim legătura dintre procesele de criză şi obiectivele extrem de ambiţioase stabilite în pachetul legislativ ‘Pregătiţi pentru 55’, să asigurăm funcţionarea transparentă a burselor de energie, precum şi să intensificăm măsurile împotriva corupţiei şi speculei", a afirmat Rumen Radev. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *