Actualitate

Preşedintele Senatului, Călin Popescu: Iohannis nu dă semne că l-ar interesa unirea ori aducerea RM în UE

Tăriceanu critică şi faptul că şeful statului a chemat-o la Cotroceni pe Maia Sandu, premierul moldovean, "cu noaptea în cap", pentru a nu întârzia la Bruxelles, arătând, astfel, spune el, care este ordinea priorităţilor.

"Realitatea, din păcate, este că domnului Iohannis nu îi pasă de Moldova decât, cel mult, din perspectiva voturilor pe care speră să le obţină de la fraţii noştri cu dublă cetăţenie. Domnului Iohannis nu îi pasă de prezentul ori viitorul Moldovei, nu face vizite acolo, nu dă semne că l-ar interesa unirea ori aducerea ţării în UE, ba chiar are grijă să ne reamintească faptul că suntem ‘două popoare’. Domnului Iohannis nu îi pasă dacă Moldova e hărăzită să rămână perpetuu o zonă-tampon între UE şi Rusia, care să ajute vesticii să doarmă mai liniştiţi. Întrebarea nu e de ce nu a organizat domnul preşedinte ‘al doilea Snagov’ dedicat problematicii relaţiei cu fraţii de peste Prut, aşa cum ne-a promis solemn în campanie. Întrebarea e dacă măcar a avut vreodată intenţia să facă asta. Vorbe frumoase care dau bine doar în programele electorale şi nimic mai mult, într-o Românie a lucrului bine ‘tăcut’ ", scrie Călin Popescu-Tăriceanu, pe Facebook.

Referindu-se la angajamentul şefului statului privind realizarea unui consens politic pentru a fixa ca prioritate naţională parcursul european al Republicii Moldova, preşedintele Senatului spune că este "emoţionant", dar "găunos", arătând că Iohannis "nu doar că nu a schiţat cel mai mic gest de a organiza cadrul pentru un nou Pact de la Snagov, dedicat fraţilor moldoveni, ci a lăsat, din contră, impresia că a uitat complet de Moldova, în ansamblu".

În sprijinul afirmaţiilor sale, Călin Popescu-Tăriceanu susţine că "nu e întâmplător" faptul că preşedintele Iohannis şi premierul de atunci, Dacian Cioloş, nu au avut nicio reacţie în 2016, când ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, "declara public şi scandalos că Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure" şi că "Moldova nu este România, are propria sa istorie şi propriile provocări".

Şeful Senatului face referire şi la afirmaţiile lui Klaus Iohannis din luna martie, legate de momentul reunificării, când a spus că acesta va fi atunci "când ambele popoare vor hotărî că vor acest lucru" şi susţine că nu e întâmplător nici faptul că luna trecută preşedintele "a avut reacţii confuze şi întârziate vizavi de evenimentele tensionate de la Chişinău, mergând până la a cere instrucţiuni de la domnii Tusk şi Juncker legat de ce ar trebui să facă şi să spună".

Sursa: Agerpres
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *