Opinii și Editoriale

Presedintia se muta in Parlament

Marea „enigma” s-a dezlegat – presedintele republicii, V. Voronin, va deveni presedintele Parlamentului. Despre aceasta rocada s-a vorbit de mai multe ori in presa, asa ca surpriza nu s-a produs. Batranul Dictator nu doreste sa se desparta de Putere. Dupa ce, martea viitoare, va trece strada si se va instala in fotoliul de spicher, RM va deveni cu adevarat republica parlamentara (asa cum e scris in Constitutie), fapt ce va complica si mai mult relatiile dintre Opozitie si Parlament.

Astfel, comunistii nu trebuie sa schimbe Constitutia la acest capitol – pentru ei au modificat-o democratii pe 5 iulie 2000. (Comunistii trebuie sa-i multumeasca si pentru aceasta lui Rosca, fiindca initiativa de transformare a republicii semiprezidentiale in parlamentara i-a apartinut vizionarului PPCD.) Astfel, centrul real al Puterii se va muta de la Presedintie la Parlament si singurul si adevaratul stapan al RM va ramane in continuare Dictatorul. In noua situatie, presedintele republicii va deveni o functie decorativa si nu prea conteaza cine va fi instalat la Presedintie, ceea ce nu inseamna ca „votul de aur” al Opozitiei se va devaloriza. Dimpotriva, valoarea lui creste substantial.
Acum intelegem si mai clar de ce a fost nevoie ca sediul Parlamentului sa fie distrus cu atata cruzime si sa se bage sute de milioane in refacerea lui… Toata lumea cunoaste slabiciunea pentru lux a batranului Dictator.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *