Film

Primăvara basarabeană în teatru şi film

În această perioadă, tinerii creatori de teatru şi de film au putut trăi bucuria prezentării creaţiilor lor în faţa colegilor din R. Moldova, România, Rusia, Ucraina, Slovacia, Georgia, Germania, Belarus, Polonia şi R. Cehă, dar şi a publicului autohton. Chiar dacă spectatorii nu cunoşteau slovaca, ucraineana sau georgiana, acest lucru nu i-a împiedicat să rezoneze cu spectacolele Comedia unui om bogat şi Lazarus de Pavel Kyrmezer (Academia de Arte Dramatice din Bratislava, Slovacia), Arika do Varika (Universitatea de Stat „Ilia”, Georgia), Unde-i aţa mai subţire, acolo se rupe de Ivan Turgheniev (Universitatea de Stat de Teatru, Film şi TV „Karpenko-Karîi”, Kiev, Ucraina) sau cu Dovada contrariului de Olivier Chiacchiare (Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Burghausen, Germania). Necunoaşterea limbii nu a devenit un obstacol, ci o dovadă că aceste spectacole au fost realizate foarte bine, odată ce au putut mişca publicul. În cazul spectacolelor studenţilor din R. Moldova sau din România, aplauzele furtunoase ale spectatorilor au constituit semnul cel mai viu al aprecierii şi succesului.

Surprizele s-au ţinut lanţ şi la secţiunea Film. Cu lucrări foarte bune au venit cineaşti din Polonia, Cehia, Germania, Georgia, Ucraina, România şi, fireşte, R. Moldova. Tinerii implicaţi în festival au mai avut posibilitatea să-şi perfecţioneze măiestria actoricească sau regizorală în cadrul a două ateliere de creaţie: „În căutarea creativităţii actorului”, susţinut de Janusz Stolarski, profesor al Şcolii de Teatru, Film şi TV din Polonia, şi la Atelierul de actorie condus de profesorul David Esrig – actor şi regizor, rector al Şcolii de Teatru şi Film „Athanor” din Munchen, Germania.

Marele câştig al festivalului e că este o platformă de cunoaştere reciprocă. Urmărind spectacolele şi filmele incluse în festival, nu poţi ajunge decât la concluzia că, în sfârşit, a venit primăvara şi în cinematografia şi teatrul basarabean.

(C.V.) 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *