Actualitate

Primele reactii ale politicienilor

Mihai Ghimpu, presedintele PL

Pentru noi a fost, este si ramane important ca sa piarda comunistii alegerile si sa vina o guvernare democratica. Acum nu conteaza care si cat a luat. Conteaza faptul ca comunistii raman in opozitie. Noi avem peste 50 de mandate, putem forma Guvernul, putem rezolva problema conducerii Procuraturii, cu toate celelalte institutii ce au mentinut dictatura PCRM, in frunte cu Vladimir Voronin. In ceea ce priveste colaborarea cu PDM si Lupu, depinde ce doresc acestia. Daca sunt pentru un stat al cetatenilor, atunci – da. Daca sunt pentru aceea ca sa se urce din nou la putere, nu vom colabora. Am vazut in teritoriu o descatusare a cetatenilor, o prezenta mai mare la intalniri, un interes fata de schimbare. Acest rezultat confirma faptul ca cetatenii au tras concluziile de rigoare dupa votul din 5 aprilie.

 

Serafim Urecheanu, presedintele AMN

Partea buna a scrutinului din 29 iulie este ca poate va da Domnul sa marginalizam prezenta comunistilor in administratia centrala. Noi – PL, PLDM si AMN – ne-am indeplinit obligatia. Totodata, nu pot sa spun ca s-a schimbat ceva radical, doar ca in Parlament vor accede cinci formatiuni politice. Urmeaza sa vedem care va fi pozitia PDM. Cu aceste 53 de mandate, Opozitia ar putea crea Guvernul, alege presedintele Parlamentului, astfel incat sa avem o situatie de alt gen, fara comunisti. E adevarat ca va fi mai complicat sa alegem presedintele tarii. Daca unul dintre cele patru partide de opozitie ar luneca spre o coalizare cu comunistii, atunci cred ca nu vom avea nicio sustinere din partea UE. Daca nu vom avea o guvernare democratica, pierdem din climatul investitional si nu numai.

Dumitru Diacov, presedintele de onoare al PDM

Suntem pusi intr-o situatie dificila de a rezolva acest rebus cu 53 de mandate si sa asiguram o alternativa a guvernarii. Daca comunistii nu au gasit un vot pentru a alege presedintele, noi avem nevoie de opt voturi si, astfel, avem un exercitiu mai complicat. Riscul este ca nu se va gasi limbaj comun si putem sa ne trezim cu noi alegeri in anul viitor, care sunt inacceptabile.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *