Economie

Primele victime ale noilor reguli de subvenţionare. Opt mari companii nu pot accesa banii

AIPA invocă drept argument prevederile noilor reguli de subvenţionare stipulate în Regulamentul privind condiţiile, ordinea şi procedura de acordare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural (FNDAMR), intrat în vigoare la finele lunii iunie 2017.

Au trecut pragul de 9 milioane lei în trei ani

Astfel punctul 9 din acest document prevede că "solicitantul de subvenţii care în ultimii 3 ani calendaristici precedenţi anului în care a depus cererea de subvenţionare a obţinut subvenţii din partea statului, cumulativ pe măsuri, în mărime de 9 milioane lei, nu poate beneficia de suport din partea statului, conform condiţiilor prezentului Regulament".

Capul de afiș în Lista solicitanţilor de subvenţii care nu pot accesa sprijin financiar pentru anul 2017 este compania de Ceteronis-ST SRL, controlată de Steliana şi Vladimir Davidescu.

Cu suprafeţe de circa 4.000 de hectare, în special în sudul ţării, Ceteronis-ST este unul dintre cei mai mari producători agricoli din ţară şi deţine suprafeţe impunătoare de viţă de vie cu soiuri tehnice şi soiuri de masă, livezi de piersic, nectarin, prun, cireş şi cais, iar producţia este exportată în Rusia, Ucraina, Belarus, dar şi pe piaţa statelor UE.

Potrivit AIPA, Ceteronis-ST SRL a primit de la stat în anii 2014-2016 sub formă de subvenţii agricole circa 19 milioane de lei.

Vladimir Davidescu, unul dintre proprietarii companiei, nu a răspuns la apelurile telefonice pentru a comenta decizia AIPA.

Fost deputat, campion al subvențiilor

Ceteronis este urmată de SA Aidin din UTA Găgăuzia, care a primit în aceeaşi perioadă subvenţii de peste 17,5 milioane de lei.

Controlată de omul de afaceri Grigorii Morari, fost deputat în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia în anii 2008-2015, Aidin s-a remarcat şi printr-o serie de încălcări la valorificarea banilor primiţi de la stat fiind menţionată în mod special de Curtea de Conturi.

În 2014, Aidin a fost chiar liderul clasamentului benefciarilor de subvenții din Moldova primind în total 14,8 milioane de lei.

În acelaşi timp specialiștii Curții de Conturi au stabilit că "la solicitarea subvenției pentru anul 2013, SA Aidin a prezentat, în calitate de documente care confirmă procurarea utilajelor și echipamentelor de prelucrare primară a cerealelor, două facturi care erau deja anulate de către furnizor – SRL VAB Com", care la fel a beneficiat de tot soiul de subvenții.

Totodată auditul a constat AIPA "nu a verificat veridicitatea documentelor prezentate de Aidin pentru a primi subvenţii de 738.000 lei.

La solicitarea Curții de Conturi din 30 decembrie 2016, AIPA a inițiat o investigație suplimentară pe marginea acestui subiect, dar a stabilit doar faptul că utilajul subvenționat a fost înstrăinat pe 2 ianuarie 2017, în favoarea SA Aur Alb. Operativitatea cu care firma Aidin a vândut utilajul denotă că proprietarii au fost informați despre anchetă și s-au străduit să-l vândă. 

Solicitat de Mold-Street, Grigorii Morari a declarat că încă nu a luat cunoștință cu deciziile Curții de Conturi și nu a fost informat oficial despre vreo obligație care decurge din ele. ”CC a solicitat acum o lună documente în privința subvențiilor, noi le-am oferit. Este deja a doua sau a treia oară când ne verifică”, a precizat omul de afaceri. 

Producătorul de sucuri şi crescătoria de porci

Pe locul trei se află fabrica Alfa Nistru din Soroca, unul dintre cei mai mari producători de sucuri şi conserve din Moldova. Întreprinderea a beneficiat în anii 2014-2016 de subvenţii în valoare de 16 milioane lei.

Fabrica de conserve Alfa-Nistru este controlată în proporţie de circa 61% de familia directorului general al companiei, Ilarion Ceban. Printre acţionarii importanţi ai fabricii se număra de asemenea şi directorul comercial Oxana Petrovici, cu o participaţie de 18,4%.

Urmează compania Porco Bello SRL ce a beneficiat de subvenţii de 13,2 milioane lei pentru dezvoltarea afacerii şi procurării de utilaje.

Compania ce a creat pe ruinele fostei crescătorii de porci din Cimişeni, Criuleni, o fermă de porci conform standardelor europene, are ca manager şi asociat principal pe Luis Juvenel din Paraguay.

În 2014, compania a figurat într-olistă a agenților economici publicată de realitatea.md, suspectați că ar fi încercat să fraudeze bugetul de stat solicitând subvenţii de la AIPA.

Şi celebra Caravita a fost exclusă

Pe locul cinci se află celebra Caravita Co SRL care a beneficiat în anii 2014-2016 de subvenţii de 12,8 milioane lei.

Caravita Co SRL a fost fondată în septembrie 2011, în localitatea Zolotievca, Anenii Noi. Primul fondator a fost Sanda Filat, soția fostului premier Vlad Filat. Peste trei ani, după divorțul celor doi, proprietar în acte al companiei Caravita a ajuns Vladimir Rusu, nepotul fostului premier.

În vara anului 2014, a izbucnit un scandal legat de faptul că firma Caravita Co SRL a beneficiat de subvenții de peste patru milioane lei pentru investițiile în agricultură.

Astfel compania în câțiva ani a ajuns să dețină câteva mii de hectare de terenuri agricole în raioanele Anenii Noi, Căușeni și Ştefan Vodă. De asemenea a procurat tehnică agricolă de zeci de milioane de lei. 

O anchetă inițiată de Centrul Național Anticorupție și Procuratură a constatat că firma Caravita și alte companii afiliate ar fi beneficiat de credite de zeci și sute de milioane de lei obținute ilegal de la Banca de Economii. 

Totodată două rude ale liderului PLDM, Vlad Filat, Vladimir Rusu, proprietarul Caravita Co și tatăl acestuia, Ion Rusu au fost reținuți și apoi condamnați pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari și complicitate la tranzacțiile dubioase cu banii de la BEM. În același dosar au fost reținuți și apoi condamnați Igor Cijov, administrator și Tatiana Roșioru, director financiar la firma Caravita Co.

Dosarul Caravita a reprezentat o parte din investigațiile legate de fraudele de la Banca de Economii. 

Citiți în continuare pe mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *