PRIMUL din acest an TRANSPLANT de ficat de la o persoană decedată

publicat în Sănătate pe 28 Martie 2015, 14:08

O echipă din 30 de medici au efectuat, la Spitalul Clinic Republican, primul din acest an transplant de ficat de la o persoană decedată. 

Șeful Secției Chirurgie hepatobiliopancreatică, Adrian Hotineanu, a declarat pentru IPN că beneficiarul transplantului este o femeie de 60 de ani, diagnosticată cu Hepatita B delta în fază terminală.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ 9 ore, iar pacienta se va afla la Terapie intensivă sub supravegherea medicilor aproximativ o lună. Dinamica este pozitivă, femeia a fost deconectată de la aparatele de respirație artificială. Medicul a precizat că este a 7-a intervenție de transplant de ficat de la persoană decedată, în total fiind efectuate 14 intervenții de transplant de ficat.

Adrian Hotineanu a mai spus că 70 de pacienți cu ciroză hepatică în fază terminală sunt în așteptarea unui ficat sănătos. Pentru anul curent sunt preconizate 15 intervenții de transplant de ficat, dar totul va depinde de finanțări. O intervenție costă în jur de un milion de lei. Banii sunt alocați din bugetul de stat.

Sursa: IPN