Actualitate

Primul pas pentru deblocarea Brexitului: Alegerile anticipate, stabilite pentru 12 decembrie

Premierul Boris Johnson a introdus în Camera Comunelor un proiect de lege care prevede convocarea alegerilor parlamentare anticipate prin modificarea legii de desfăşurare a scrutinului la data fixată pentru finalul actualei legislaturi. Moţiunea de convocare a alegerilor parlamentare a fost aprobată cu 438 de voturi pentru şi 20 împotrivă, relatează Sky News. Această moţiune avea nevoie de majoritate simplă pentru a fi aprobată. Camera Lorzilor urmează să se pronunţe pe tema convocării scrutinului peste câteva zile, dar decizia va fi o formalitate.

Luni seară, Camera Comunelor respinsese cererea Guvernului Boris Johnson de organizare a unui scrutin parlamentar anticipat. Moţiunea de luni seară a primit 299 favorabile şi 70 împotrivă, dar avea nevoie de 434 de voturi favorabile (două-treimi) pentru a fi aprobată.

Știrea inițială:

Liderul Partidului Laburist şi-a dat acordul pentru declanşarea alegerilor anticipate în luna decembrie. Şi Boris Johnson, dar şi laburiştii speră că prin alegeri anticipate vor putea debloca, într-un final impasul în ceea ce priveşte Brexitul.

Boris Johnson speră să obţină o majoritate solidă cu ajutorul căreia să poate să primească votul pentru acordul negociat cu UE şi să-şi continue activitatea în fruntea executivului de la Londra pentru încă patru ani.

Jeremy Corbyn, în schimb, speră să ca partidul său să obţină majoritatea, fapt ce l-ar propulsa în fruntea guvernului Regatului. Laburiştii vor declanşarea unui nou referendum prin care britanicii să aleagă dacă mai vor Brexit, iar dacă răspunsul este afirmativ, ce fel de acord îşi doresc.

„Oricine ar deveni noul prim-ministru, va trebui să aibă curajul să îşi confrunte acordul sau lipsa unui acord (de divorţ cu UE) cu un vot popular. În aceste condiţii, vreau să clarific faptul că laburiştii vor face campanie pentru rămânerea în UE în confruntarea cu o ieșire fără acord sau un acord conservator ce nu protejează economia şi locurile de muncă”, spunea Jeremy Corbyn în luna septembrie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *