Atitudini

Problema principală e banul

În zilele de dinaintea salariului ne e şi frică să ieşim din casă, fiindcă la fiecare pas ni se cere o taxă sau o milostenie.

Mai nou, există aşa-zişi binefăcători care, fără niciun fel de organizare, vin la uşa omului cu un dosar, cu chitanţe, cu fotografia unui copil bolnav, şi ne cer bani. Sigur că nu ţi-e la îndemână să spui NU când e vorba de un copil şi mai uşor scoţi banul din portofel când ai un om la uşă care ţi-l cere decât atunci când ţi se dă un cont prin intermediul televiziunii,
ceea ce îi îndreptăţeşte pe cei care umblă batând la uşi. În România, în satul părinţilor mei, vin câte trei-patru pe săptămână. Toţi cu aceeaşi poezie, cu un text uşor agresiv, cu formulări de genul: atâta oricine poate da.

Pe de o parte, suntem siliţi să îi credem, fiindcă dau un fel de chitanţe şi arată fotografii. Pe de altă parte, suntem avertizaţi de nenumărate ori că mulţi dintre ei sunt impostori. La noi au fost situaţii în care aceştia au bătut la uşa cuiva şi au spus că sunt trimişi acolo de stăpânul casei ca apoi să se vădească minciuna. Şi din cauza asta oamenii au devenit suspicioşi, mai ales că au observat un lucru: dacă menţionezi numele poliţiei sau ale altor organe abilitate, binefăcătorii copiilor bolnavi se risipesc ca prin ceaţă.

Aş vrea să ajut un copil bolnav când am posibilitatea să o fac, şi – aşa cum am mai spus – mai uşor scot portofelul din buzunar decât să îmi bat capul cu conturi bancare, însă nici nu mi-aş împărţi veniturile cu impostorii.

Mă gândesc că o organizaţie serioasă ar putea lua legătura cu administraţia blocului în care locuim, ar putea vorbi cu primăria, astfel încât ziua planificată pentru strângerea de fonduri să ni se comunice de către surse de încredere. S-ar putea organiza foarte bine diverse întâlniri sau spectacole, evenimente culturale, care să aibă ca scop adunarea de fonduri.

Fiindcă aşa cu bătutu’ la poartă insistent şi agresiv nu prea cred că se salvează vieţile copiilor bolnavi, ci cred că pur şi simplu se mai îngroaşă portofelul vreunui impostor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *