Moldova

Procuratura vrea să combată crima organizată

Un proiect de decizie în acest sens urmează să fie înaintat Parlamentului spre aprobare. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Valeriu Zubco, în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit lui, modificările ce urmează a fi efectuate marchează începutul procesului de reformare a Procuraturii Generale.

Valeriu Zubco a menționat că, în curând, va fi modificată organigrama instituției și urmează a fi create noi subdiviziuni, iar una dintre acestea, Secţia juridică, implementarea reformelor legislative şi instituţionale, va fi responsabilă, nemijlocit, de realizarea reformei Procuraturii.

O altă subdiviziune nou-creată, în urma recomandărilor experților internaționali, vizează combaterea crimei organizate. „Aceasta va colabora activ cu MAI și CCCEC în combaterea crimei organizate. De asemenea, în acest context vom crea și patru servicii teritoriale: în zona de Centru, Nord, Sud și în capitală”, a declarat procurorul general.

Valeriu Zubco a subliniat că noua reformă vizează demilitarizarea Procuraturii și eliminarea treptelor ierarhice din cadrul instituţiei. „Procurorul va fi responsabil de caz din momentul începerii procesului penal până la momentul pronunţării sentinţei de către instanţa de judecată. Procurorul ierarhic superior nu va avea dreptul să se implice în acţiunile sale, decât în cazul în care la Procuratură va parveni o petiţie din partea unui cetăţean implicat în dosar”, a remarcat Zubco.

În acest context a fost creat Consiliul Superior al Procurorilor, organ ce garantează autonomia procurorilor, și două colegii – Colegiul de calificare şi Colegiul disciplinar. Consiliul are dreptul să numească, să transfere, să sancţioneze sau să elibereze din funcţie procurorii.

Procurorul general a declarat că la 15 octombrie va fi pusă în discuție și strategia de dezvoltare a Procuraturii.

Totodată, în cadrul conferinței de presă, la care au participat membri ai societății civile, Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, a înaintat o serie de propuneri în ceea ce privește procesul de reformare a Procuraturii, care au vizat: îmbunătățirea procesului de selectare a procurorilor, consolidarea independenței acestora, introducerea unui sistem electronic de evidență a dosarelor penale ș.a.

(A.C.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *