Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente
 
 
 

Afaceri 5 Februarie 2016, ora 16:53

Producătorii vitivinicoli pot achiziţiona echipamente pentru vinificaţie în leasing

Marime Font

Viticultorii şi vinificatorii vor avea posibilitatea să achiziţioneze echipamente şi tehnică vitivinicolă în leasing în cadrul unei noi componente a Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, lansată astăzi.

Finanţarea este una mai avantajoasă, în comparaţie cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să prezinte dovada bunurilor pentru gaj, dar şi datorită condiţiilor de finanţare favorabile, transmite IPN.

Directorul executiv al Programului, Iurie Brumărel, a declarat la o conferinţă de presă că pentru această componentă sunt rezervate 10 milioane de euro. Suma minimă de finanţare în leasing va fi de 25 de mii de euro şi se va efectua prin 4 bănci comerciale – ProCreditBank, Mobiasbancă, Comerţbank şi Energbank. Lista băncilor ar putea fi extinsă, în special cu băncile care au experienţă în creditarea agenţilor economici din sectorul agrar.„Acest Program, finanţat cu 75 de milioane de euro de către Banca Europeană de Investiţii a oferit deja credite directe companiilor vitivinicole în sumă de 42 de milioane de euro. Acum lansăm şi cea de-a doua componentă de finanţare, cea de leasing. Este o soluţie reală pentru producătorii, care nu au ce lăsa în gaj la bănci, să procure şi ei diverse echipamente şi articole de tehnică noi, să se modernizeze procesul de producţie în industria vitivinicolă”, a notat Iurie Brumărel.

Pentru creditarea în leasing sunt eligibile gospodăriile ţărăneşti, întreprinderile individuale, cooperativele, SRL-urile şi societăţile pe acţiuni. Suma minimă de finanţare în leasing este de 25 mii euro. Rata dobânzii va oscila între 3,75% şi cel mult 5,75-6%, cu mult mai muică decât cea înregistrată pe piaţă. Pot fi procurate tractoare, remorci, combine, maşini viticole şi vinicole, camioane, stivuitoare, grape, tocătoare, zdrobitoare, filtre, pompe şi alte maşini şi utilaje.

Iurie Brumărel a spus că în primăvară primii beneficiari ai acestei componente a Programului ar putea să procure echipamentele dorite. Până atunci potenţialii beneficiari vor urma cursuri de instruire, vor fi informaţi detaliat despre condiţiile de procurare în leasing şi de returnare a împrumutului.

Prezent la conferinţa de presă Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului a apreciat pozitiv lansarea componentei de leasing financiar. „Leasingul soluţionează o problemă cu care se confruntă mulţi producători agricoli, lipsa de gaj. Chiar şi pentru companiile mai mari este o oportunitate, că acestea au pus în gaj ce au avut pentru a accesa alte credite”, a spus Munteanu.

Programul de restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului” a fost conceput de către Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru a soluţiona vulnerabilităţile structurale din industria vitivinicolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului vitivinicol din ţară şi promovarea producerii vinului cu denumire de origine protejată şi indicaţie geografică protejată.

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md