Internațional

Producţia de gaze naturale din Norvegia depăşeşte orice record

Norvegienii au investit în noi tehnologii pentru a stoarce din zăcământul din Marea Nordului şi ultima picătură de combustibil, iar rezultatele se dovedesc mulţumitoare: Troll va produce gaze naturale într-o cantitate însemnată pentru încă un deceniu, anunţă agenţia Bloomberg.

Cu ochii pe piaţă UE

Două compresoare gigantice sunt folosite pentru a menţine presiunea gazului extras la nivel ridicat. "Pentru maşinăria de gaz norvegian, aceste două compresoare sunt că un muşchi suplimentar. Au crescut capacitatea de extracţie din câmpul Troll pe termen scurt şi mediu", a explicat Grete Haaland, vicepreşedinte Statoil.

Investiţia făcută de compania norvegiană este o bună oportunitate de a se extinde pe piaţă energetică din Uniunea Europeană.

Cererea de gaz în Europa este în creştere pentru prima oară după 4 ani, dar preţul este în scădere datorită cantităţilor mari puse în vânzare de Rusia şi a cargourilor cu gaz natural lichefiat expediate din Orientul Mijlociu şi Africa.

Un zăcământ monstru

Situată la 65 de kilometri distanţă de ţărmul norvegian, platforma maritimă Troll A este cea care a primit cadou cele două compresoare care au ridicat producţia.

Troll este un zăcământ monstru: cel mai mare din Norvegia, contând în proporţie de 33% în cantiatea de gaze produse de norvegia şi reprezentând 48% din rezervă de gaze a ţării.

Totodată, Troll este şi atuul care îi menţine pe norvegieni printre cei mai mari furnizori de gaze naturale ai Uniunii Europene, imediat după Rusia.

Zăcământul Troll produce 120 de milioane de metri cubi de gaze naturale în fiecare zi.

"Exportul de gaze din Norvegia va înregistra un nou record în cursul acestui an", se arată convins Kjell Larsen, purtător de cuvânt al Gassco, operatorul gazoductului care leagă plaforma Troll A de reţeaua continentală.

Norvegia a extras deja 84,6 miliarde mc de gaz anul acesta depsind estimările anterioare cu aproximativ 12%, conform datelor furnizate de Consiliului Petrolului din ţară.

Chiar dacă producţia pe al IV-lea trimestru al acestui an va reveni la contele anticipate anterior, Norvegia va atinge 116,5 miliarde mc de gaz, depăşind recordul de 114,7 miliarde mc atins în 2012.

Export în creştere

Problemele de exploatare în zăcământul monstru de gaze naturale al Norvegiei au fost rezolvate, iar din punctul de vedere al inginerilor Statoil, acesta este un capitol închis.

Troll va produce 33 de miliarde mc de gaz anul acesta, cu 14 procente mai mult decât anul trecut, arată Oeivind Stamnes, directorul de exploatare al zăcământului.

În total, Norvegia se îndreaptă spre o producţie totală de 116-117 miliarde mc de gaz, cu 9% mai mult decât anticipau experţii din cadrul Consiliului Petrolului din Norvegia.

Exportul de gaze naturale este şi el în creştere, între 1 octombrie 2014 şi 30 septembrie a.c., gazoductele norvegiene transportând pe piaţă europeană 107,4 miliarde mc, cu 9 procente mai multe decât în anul anterior.

Atât norvegienii cât şi ruşii au livrat cantităţi în creştere de gaze naturale în UE, pe măsură ce consumul de pe această piaţă a crescut, iar producţia internă s-a diminuat.

Perspective promiţătoare

Consumul de gaze în ţările industrializate ale UE este pe punctul de a reveni la cote normale în cursul acestui an, iar din 2016 se aşteaptă că cererea să crească în medie cu 1,5% până în 2020.

Pentru marii producători de petrol şi gaze este o veste bună care anunţă sfârşitul perioadei de declin a consumului pe piaţă europeană, înregistrat între 2010-2014.

În acelaşi timp însă, reluarea producţiei masive în zăcământul Troll ar trebui să compenseze reducerea producţiei din câmpul Groningen cu 12,6 miliarde mc/an, măsură luată pentru a preveni eventualele alunecări de teren în zona.

Încă 50 de ani

Nu există garanţii prea mari că gazul norvegian va reuşi să obţină o cota mai mare de piaţă în Europa.

Competiţia este întreţinută de exporturile masive de gaz şi gaz natural lichefiat din Rusia şi Quatar, explică analistul Trevor Sikorski, de la Energy Aspects.

Totodată această rivalitate între marile state producătoare de energie are un impact negativ asupra preţului de vânzare, din acest punct de vedere, răspunsul Rusiei şi al Norvegiei lăsându-se încă aşteptat.

Noile compresoare instalate pe platforma A din câmpul Troll fac dovadă încrederii norvegienilor că vor reuşi să îşi vândă în continuare gazul în UE.

Conform datelor prelucrate de experţii guvernamentali, Norvegia exportă deja mai mult gaz decât petrol.

De altfel, rezervele actuale de gaze naturale de aproape 2000 de miliarde mc echivalează cu 1,9 miliarde mc de petrol, ceea ce reprezintă mai mult decât dublul rezervei de petrol a Norvegiei: 786 miliarde mc.

"Vom avea un ministru al Petrolului şi Energiei pentru încă 50 de ani de acum încolo. Titulatura ar putea să fie la fel de bine de ministru al Gazelor", a constatat actualul deţinător al portofoliului de la Petrol şi Energie, Tord Lien.

sursa. business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *