Astăzi 7 Decembrie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 23:59
Abonamente

Opinii & Editoriale 21 August 2017, ora 08:33    Din editia print

Marime Font

Propaganda de război a Rusiei vrea să treacă Prutul prin Chişinău

Un post tv din Republica Moldova care retransmite principalele emisiuni de propagandă ale oficinelor ruseşti care fac parte din trustul oficial de la Moscova, „Rossia Segodnya/Rusia astăzi”, vrea să se extindă pe piaţa media din România, deschizându-şi o clonă peste Prut. 

La prima vedere, am crezut că nu văd bine când au apărut la Bucureşti, cu câteva zile în urmă, primele informaţii privind această intenţie a unei firme din Iaşi, controlată de o altă firmă din Chişinău.

Numele postului contează mai puţin decât cazul în sine. Ar fi putut fi oricare din zecile de posturi ruseşti disponibile pe reţelele de cablu din Republica Moldova. Însă pentru a nu îi ţine în suspans pe cititorii noştri, şi ca să nu iasă că vorbim fără să ştim clar despre ce vorbim, îl voi nominaliza. Este vorba despre RTR Moldova.


Acum, aceiaşi oameni care controlează RTR Moldova doresc să înfiinţeze un post numit RTR România, cu studiouri la Iaşi şi, au zis aceştia, şi la Bucureşti. Şi ce dacă imensa majoritate a locuitorilor României nu cunoaşte limba rusă? Vor face emisiuni în română, au spus aceştia. Însă nu le-a mers chiar după cum s-au aşteptat, pentru că la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de la Bucureşti, „şeful ăl mare” al afacerii care stătea în sală a fost rugat să părăsească încăperea pentru a nu îi influenţa pe membrii instituţiei. Aceştia din urmă au amânat luarea deciziei, solicitând detalii suplimentare, iar soarta potenţialului post TV RTR România va fi decisă la o şedinţă viitoare a CNA, echivalentul CCA de la Chişinău.

Dincolo de faptul că tupeul celor care trăiesc din retransmiterea emisiunilor xenofobe şi care îndeamnă la ură şi violenţă de tipul celor realizate de celebrul deja goebbels al lui Vladolf Putler, nejurnalistul Kiseliov, întrece orice margini ale comportamentului de gopnik caracteristic tuturor sclavilor Rusiei, care râvnesc cu toţii să le arate stăpânilor lor că-s mai bandiţi decât bandiţii înşişi, insistenţa cu care aceştia acţionează trebuie să ne dea de gândit.

De gândit nu despre ce vor ei să obţină cu extinderea tentaculei manipulatoare pe care ei o numesc „televiziune” la Bucureşti. Asta e deja clar: ei doresc să poată spăla şi creierele din România cu ştirile lor false antidemocratice, antieuropene, antiamericane şi cu minciunile lor sfruntate dar ambalate în aere arogante de mari cunoscători şi savanţi într-ale românităţii, semănând incertitudine şi, în ultimă instanţă, debusolându-i pe locuitorii României la fel cum o fac de decenii în Republica Moldova.

De gândit, în primul şi în primul rând, de ce posturi precum RTR Moldova, strâns conectate cu Moscova, încă mai emit la Chişinău. Unde sunt intenţiile guvernării controlate de Partidul Democrat din Moldova de a apăra societatea de ingerinţele şi amestecul brutal al unor oameni precum Dmitri Rogozin şi alţi lideri de frunte ai Rusiei în afacerile interne ale republicii? Cum se transpun în fapte concrete declaraţiile despre demnitatea Chişinăului şi dreptul său de a discuta de la egal la egal cu Kremlinul? De ce preşedintele PDM şi coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, prieten la cataramă şi fost partener de afaceri, se zvoneşte prin târg, cu preşedintele de la Kiev Petro Poroşenko, nu ia exemplu de la Ucraina şi nu iniţiază măsuri concrete, în Guvern şi Parlament, pentru bruierea instantanee şi fără nici o jumătate de măsură pe teritoriul Republicii Moldova a propagandei de război de la Moscova care face ca statul moldovean să aibă o populaţie în care un segment destul de numeros al acesteia s-ar întoarce în orice moment împotriva Chişinăului şi ar fraterniza, spălat pe creier fiind, cu duşmanul care nu face nici un secret din atitudinile sale antistatale şi antimoldoveneşti? Este suficient să vedem recentele declaraţii venite tot de la o instituţie media a Rusiei, Sputnik, din partea unui pretins expert, Ostalep pe numele lui, care cere un alt imn, o altă stemă, o altă declaraţie de independenţă şi o altă constituţie în Republica Moldova.

Din câte ştiu eu, în Republica Moldova, care parcă-i stat, sau cel puţin aşa se consideră, există o instituţie care se numeşte Serviciul de Informaţii şi Securitate. Ca orice serviciu de informaţii din lume, şi în SIS există un Departament de Protecţie a Constituţiei. Acesta din urmă are în grijă monitorizarea informativă şi contrainformativă a situaţiei şi contracararea la timp (adică înainte să se materializeze) a ameninţărilor la adresa ordinii constituţionale, aceasta presupunând atât neadmiterea atentării la organizarea democratică, deschisă şi pluralistă a statului şi societăţii, cât şi protecţia simbolurilor de stat şi a actelor fondatoare ale statului.

Poate că dacă de informaţiile pe care, fără îndoială, ofiţerii SIS le transmit factorilor de decizie s-ar ţine cont şi s-ar acţiona în consecinţă, astăzi nu am asista la furtunoasa şi exploziva ofensivă propagandistică a Rusiei în Republica Moldova.

E adevărat că prima persoană în lanţul ierarhic de raportare a informaţiilor brute şi analitice de la SIS se numeşte Igor Dodon, preşedintele nenormal la cap al Republicii Moldova, şi lui pur şi simplu nu i se pot da rapoarte, el trebuind de urgenţă scos din reşedinţa prezidenţială, băgat într-o cămaşă de forţă şi dus la Costiujeni pentru lecuire. Dar poate că „încă n-a putrezit chiar totul în regatul Danemarcei”? Chiar dacă peştele de la cap, cică, se împute, trădătorul Dodon, instrumentul de lucru al ruşilor la Chişinău, fiind cel mai bun exemplu în acest sens.

De ce am pornit de la cazul din România şi am ajuns tot la Republica Moldova?
Cer scuze dacă supăr pe cineva, însă dacă la Chişinău problema neadmiterii totale a canalelor cu propaganda de război a Rusiei, fie că au sau nu au studiouri locale, ar fi fost rezolvată de la începutul ocupării Crimeei şi până acum (flota militară rusă a Mării Negre se află la sub 300 de kilometri de Limanul Nistrului), Bucureştiul nu ar fi privit cu maximă uluire în august 2017 cum nişte românofobi înverşunaţi încearcă să-şi înfiinţeze un cuib de spălare în masă pe creier în capitala României şi în capitala Moldovei, Iaşi.

Dacă te pretinzi de pe 27 august 1991 a fi stat, măcar încearcă să mimezi că acţionezi precum un stat.

Cât despre RTR România, în curând se va vedea în ce măsură Consiliul Naţional al Audiovizualului de la Bucureşti discerne între noţiunile de „libertate a presei” şi „propagandă de război a unei puteri ostile”, aplicându-le pe amândouă cu înţelepciune întru neadmiterea subminării din interior a statutului României de ţară democratică, membră a Uniunii Europene, a NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 7 Decembrie 2019, ora: 23:59 de Mihai Taşcă

documente PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic

PARADOXURI COMUNISTE /// Călăii bunelului - idolii nepotului. Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:52

Valiza nucleară cu care Rusia poate declanșa războiul a fost prezentată pentru prima dată la o televiziune rusă. Nu este mai mare decât o geantă de laptop, iar butonul nuclear nu este roșu, așa cum ne așteptam, ci alb. Valiza are un un card de memorie, cu un cod personalizat cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:47

Fasole bătută rețete de post. Fasolea bătută este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi și în zilele răcoroase. Acest preparat este una dintre cele mai sățioase mâncăruri românești și este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:44

Doi bărbați și o femeie, de origine străină, suspectați de contrabandă cu substanțe radioactive, inclusiv în Republica Moldova au fost reținuți, de către autoritățile de la noi împreună cu cele din Austria. Polițiștii și procurorii de la noi au început...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 7 Decembrie 2019, ora: 08:42

Un bărbat de 62 de ani a murit, accidentat de o mașină. Tragedia rutieră s-a produs în seara de 06 decembrie, în jurul orei 18.30, la intersecția dintre străzile Alba Iulia și Liviu Deleanu din sectorul Buiucani al capitalei. Ofițerul de presă de la Poliția Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:58

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

Viorel Morari: Acuzațiile care mi se aduc, par a fi „trase la indigo” cu cele din aprilie 2019

 Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, răspunde acuzațiilor care i-au fost aduse prin intermediul unei scrisori anonime, intitulată „Mafia Procurorilor”, menționând că are un sentiment de „deja vu”, după ce, în primăvara...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:47

Gândurile noastre aleargă întruna, dar anumite subiecte ocupă locul central în mintea noastră. Oricât am rătăci, în trecut sau în viitor, ne întoarcem mereu la anumite persoane sau preocupări, față de care avem sentimente profunde sau care ne...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:37

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în ianuarie-septembrie 2019, numărul infracţiunilor înregistrate a constituit 7.552 cazuri şi s-a majorat cu 325 cazuri, în comparaţie cu ianuarie-septembrie 2018. Infracţiunile comise pe teritoriul municipiului Chişinău...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:31

Mai multe incendii de pădure din Australia au fuzionat şi au creat un singur „mega-focar”, care arde de acum într-o manieră necontrolată la nord de Sydney, au anunţat vineri autorităţile locale, care şi-au recunoscut neputinţa în faţa flăcărilor devastatoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 17:28

Strămoşii oamenilor ar fi fost salvaţi de la extincţie de consumul de alcool, cred oamenii de ştiinţă care au studiat obiceiurile alimentare ale primatelor de acum milioane de ani, relatează The Independent. Evoluţia capacităţii de a metaboliza alcoolul e posibil să îi fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:17

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

Serviciile secrete americane în colaborare cu cele europene, semnalează o activitate tot mai intensă a GRU, serviciul de informații militare al Rusiei, pe teritoriul statelor europene.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 16:02

Acordul de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care de mult timp nu mai este funcțional, va fi actualizat în curând. Primarul Capitalei Ion Ceban a făcut această declarație după o întrevedere cu primarul de Kiev, Vitali Kliciko. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Ministrul de Externe de la București: Sprijinul României, inclusiv financiar al R.Moldova va fi reevaluat și condiționat STRICT DE ACȚIUNILE REALE, demonstrate de Guvernul socialist

Noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, nu a fost nici pe departe preferatul președintelui Igor Dodon și candidatul pe care șeful statului să și-l fi dorit în fruntea Procuraturii Generale.

( ) Citeşte tot articolul

Media 6 Decembrie 2019, ora: 12:00

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN

PORTRETUL STATALISTULUI MOLDOVEAN Foto: colaj

1. Grăiesc moldovenește. 2. Al Doilea Război Mondial este Marele Război pentru apărarea Patriei. 3. 9 mai e ziua Biruinței asupra cotropitorilor fasciști. 4. Uniunea Sovietică a fost țara cu care mă mândresc cel mai mult. 5. Republica Moldova trebuie să intre în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:57

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Ion Chicu: Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale

Premierul Ion Chicu a îndemnat reprezentanții adminstrațiilor locale să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Declarația a fost făcută la Șoldănești, într-o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:37

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Unitatea asasinilor GRU din Europa avea baza în Alpii francezi

Cincisprezece spioni ruși au folosit Alpii francezi ani de zile ca bază pentru operațiuni în toată Europa, dezvăluie ziarul francez „Le Monde”, care precizează că agenții cu baza în departamentul Haute-Savoie din sud-estul Franței aparțineau unei unități de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:12

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

VIDEO/ Aproape 120 de copii, accidentași de automobile, în capitală. Majoritatea traversau neregulamentar

În Capitală, în anul 2019 au fost înregistrate 936 accidente rutiere cu vătămări corporale. Ca rezultat au avut de suferit 1109 persoane, dintre care 420 din accidentele produse, reprezintă accidentarea pietonilor. O mare parte dintre aceștia traversând...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:07

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Efectele uimitoare ale ceaiului de coji de portocale

Cojile de portocala sunt folosite cu scop medicinal de multi ani. De asemenea, sunt utilizate si in domeniul culinar, la supe, prajituri sau tocanite. Daca iti doresti un ceai aromat si in acelasi timp sanatos, ceaiul din coji de portocala este perfect, fiind o bautura delicioasa, in special...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 09:00

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

Câteva mostre amuzante de „limbî moldovenaskî” pe care ar trebui să le vezi

TIMPUL a selectat câteva mostre de scrieri în „limba moldovenească”, în speranța că dodoniștii din RM vor simți diferența și vor recunoaște că vorbesc limba română:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:59

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Ion Chicu: Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții

Cultura are nevoie de o atenție mai mare din partea Executivului, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi cu elevii și profesorii școlii de muzică din orașul Șoldănești. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:41

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Klaus Iohannis: Tăierile ilegale de lemn trebuie stopate. Datele sunt de speriat: jumătate din masa lemnoasă se taie ilegal

Președintele Klaus Iohannis a spus că a vorbit astăzi cu ministrul Mediului despre situația defrișărilor ilegale și că a cerut măsuri ca acestea să fie stopate. „Am cerut de la Ministerul Mediului date foarte concrete și am discutat destul de mult pe această temă. Personal...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Decembrie 2019, ora: 08:34

A fost aleasă culoarea anului 2020

A fost aleasă culoarea anului 2020

Albastru clasic a fost declarat culoarea anului 2020 de către Pantone, o corporaţie celebră care stabileşte tendinţele în domeniu. Experții au ales-o, pentru că exprimă eleganţa prin simplitate, încredere şi profunzime în vremuri care necesită aceste calităţi.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)