Astăzi 22 August 2019, Joi - Ultima actualizare la ora 11:58
Abonamente

Opinii & Editoriale 21 August 2017, ora 08:33    Din editia print

Marime Font

Propaganda de război a Rusiei vrea să treacă Prutul prin Chişinău

Un post tv din Republica Moldova care retransmite principalele emisiuni de propagandă ale oficinelor ruseşti care fac parte din trustul oficial de la Moscova, „Rossia Segodnya/Rusia astăzi”, vrea să se extindă pe piaţa media din România, deschizându-şi o clonă peste Prut. 

La prima vedere, am crezut că nu văd bine când au apărut la Bucureşti, cu câteva zile în urmă, primele informaţii privind această intenţie a unei firme din Iaşi, controlată de o altă firmă din Chişinău.

Numele postului contează mai puţin decât cazul în sine. Ar fi putut fi oricare din zecile de posturi ruseşti disponibile pe reţelele de cablu din Republica Moldova. Însă pentru a nu îi ţine în suspans pe cititorii noştri, şi ca să nu iasă că vorbim fără să ştim clar despre ce vorbim, îl voi nominaliza. Este vorba despre RTR Moldova.


Acum, aceiaşi oameni care controlează RTR Moldova doresc să înfiinţeze un post numit RTR România, cu studiouri la Iaşi şi, au zis aceştia, şi la Bucureşti. Şi ce dacă imensa majoritate a locuitorilor României nu cunoaşte limba rusă? Vor face emisiuni în română, au spus aceştia. Însă nu le-a mers chiar după cum s-au aşteptat, pentru că la şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de la Bucureşti, „şeful ăl mare” al afacerii care stătea în sală a fost rugat să părăsească încăperea pentru a nu îi influenţa pe membrii instituţiei. Aceştia din urmă au amânat luarea deciziei, solicitând detalii suplimentare, iar soarta potenţialului post TV RTR România va fi decisă la o şedinţă viitoare a CNA, echivalentul CCA de la Chişinău.

Dincolo de faptul că tupeul celor care trăiesc din retransmiterea emisiunilor xenofobe şi care îndeamnă la ură şi violenţă de tipul celor realizate de celebrul deja goebbels al lui Vladolf Putler, nejurnalistul Kiseliov, întrece orice margini ale comportamentului de gopnik caracteristic tuturor sclavilor Rusiei, care râvnesc cu toţii să le arate stăpânilor lor că-s mai bandiţi decât bandiţii înşişi, insistenţa cu care aceştia acţionează trebuie să ne dea de gândit.

De gândit nu despre ce vor ei să obţină cu extinderea tentaculei manipulatoare pe care ei o numesc „televiziune” la Bucureşti. Asta e deja clar: ei doresc să poată spăla şi creierele din România cu ştirile lor false antidemocratice, antieuropene, antiamericane şi cu minciunile lor sfruntate dar ambalate în aere arogante de mari cunoscători şi savanţi într-ale românităţii, semănând incertitudine şi, în ultimă instanţă, debusolându-i pe locuitorii României la fel cum o fac de decenii în Republica Moldova.

De gândit, în primul şi în primul rând, de ce posturi precum RTR Moldova, strâns conectate cu Moscova, încă mai emit la Chişinău. Unde sunt intenţiile guvernării controlate de Partidul Democrat din Moldova de a apăra societatea de ingerinţele şi amestecul brutal al unor oameni precum Dmitri Rogozin şi alţi lideri de frunte ai Rusiei în afacerile interne ale republicii? Cum se transpun în fapte concrete declaraţiile despre demnitatea Chişinăului şi dreptul său de a discuta de la egal la egal cu Kremlinul? De ce preşedintele PDM şi coordonatorul coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc, prieten la cataramă şi fost partener de afaceri, se zvoneşte prin târg, cu preşedintele de la Kiev Petro Poroşenko, nu ia exemplu de la Ucraina şi nu iniţiază măsuri concrete, în Guvern şi Parlament, pentru bruierea instantanee şi fără nici o jumătate de măsură pe teritoriul Republicii Moldova a propagandei de război de la Moscova care face ca statul moldovean să aibă o populaţie în care un segment destul de numeros al acesteia s-ar întoarce în orice moment împotriva Chişinăului şi ar fraterniza, spălat pe creier fiind, cu duşmanul care nu face nici un secret din atitudinile sale antistatale şi antimoldoveneşti? Este suficient să vedem recentele declaraţii venite tot de la o instituţie media a Rusiei, Sputnik, din partea unui pretins expert, Ostalep pe numele lui, care cere un alt imn, o altă stemă, o altă declaraţie de independenţă şi o altă constituţie în Republica Moldova.

Din câte ştiu eu, în Republica Moldova, care parcă-i stat, sau cel puţin aşa se consideră, există o instituţie care se numeşte Serviciul de Informaţii şi Securitate. Ca orice serviciu de informaţii din lume, şi în SIS există un Departament de Protecţie a Constituţiei. Acesta din urmă are în grijă monitorizarea informativă şi contrainformativă a situaţiei şi contracararea la timp (adică înainte să se materializeze) a ameninţărilor la adresa ordinii constituţionale, aceasta presupunând atât neadmiterea atentării la organizarea democratică, deschisă şi pluralistă a statului şi societăţii, cât şi protecţia simbolurilor de stat şi a actelor fondatoare ale statului.

Poate că dacă de informaţiile pe care, fără îndoială, ofiţerii SIS le transmit factorilor de decizie s-ar ţine cont şi s-ar acţiona în consecinţă, astăzi nu am asista la furtunoasa şi exploziva ofensivă propagandistică a Rusiei în Republica Moldova.

E adevărat că prima persoană în lanţul ierarhic de raportare a informaţiilor brute şi analitice de la SIS se numeşte Igor Dodon, preşedintele nenormal la cap al Republicii Moldova, şi lui pur şi simplu nu i se pot da rapoarte, el trebuind de urgenţă scos din reşedinţa prezidenţială, băgat într-o cămaşă de forţă şi dus la Costiujeni pentru lecuire. Dar poate că „încă n-a putrezit chiar totul în regatul Danemarcei”? Chiar dacă peştele de la cap, cică, se împute, trădătorul Dodon, instrumentul de lucru al ruşilor la Chişinău, fiind cel mai bun exemplu în acest sens.

De ce am pornit de la cazul din România şi am ajuns tot la Republica Moldova?
Cer scuze dacă supăr pe cineva, însă dacă la Chişinău problema neadmiterii totale a canalelor cu propaganda de război a Rusiei, fie că au sau nu au studiouri locale, ar fi fost rezolvată de la începutul ocupării Crimeei şi până acum (flota militară rusă a Mării Negre se află la sub 300 de kilometri de Limanul Nistrului), Bucureştiul nu ar fi privit cu maximă uluire în august 2017 cum nişte românofobi înverşunaţi încearcă să-şi înfiinţeze un cuib de spălare în masă pe creier în capitala României şi în capitala Moldovei, Iaşi.

Dacă te pretinzi de pe 27 august 1991 a fi stat, măcar încearcă să mimezi că acţionezi precum un stat.

Cât despre RTR România, în curând se va vedea în ce măsură Consiliul Naţional al Audiovizualului de la Bucureşti discerne între noţiunile de „libertate a presei” şi „propagandă de război a unei puteri ostile”, aplicându-le pe amândouă cu înţelepciune întru neadmiterea subminării din interior a statutului României de ţară democratică, membră a Uniunii Europene, a NATO şi partener strategic al Statelor Unite ale Americii.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:58

Liderul PPDA Alexandr Slusari, a ținut astăzi un briefing de presă, în cadrul căruia a comentat și vizita Ministrului Apărării Federației Ruse la Chișinău. Acesta a spus că în viziunea lui, este o greșeală și nu aduce nici un plus valoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:56

Medicul unui spitalul din Arhanghelsk, unde au fost tratate victimele exploziei de pe platforma de testare marina de lângă Severodvinsk, i s-a spus că cesiul radioactiv 137 găsit în corpul său a apărut după călătoria sa în Thailanda. „Unde e Thailanda e și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:23

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Ar fi cerut 30 000 de lei pentru două permise de conducere. Un bărbat din raionul Ungheni, cercetat penal de CNA pentru trafic de influență

Un bărbat din raionul Ungheni a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi pretins şi primit de la un cetăţean 14 600 de lei şi de la altul 800 de euro, sub pretextul că i-ar putea ajuta să obțină mai uşor permisele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 11:19

Primăria municipiului Orhei continuă lucrările de construcție și reparație a străzilor din localitate la inițiativa lui Ilan ȘOR. Până la sfârșitul acestei săptămâni urmează să fie finisate lucrările de modernizare a străzii S. Lazo, cu o lungime de peste 700 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:59

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Salariile mici, prețurile ridicate și viitorul copiilor alungă moldovenii din țară

Schimbarea puterii la Chișinău a reanimat speranța moldovenilor că situația economică a țării se va îmbunătăți. Deocamdată, schimbările se lasă așteptate în condițiile în care sunt făcute cu jumătăți de măsură. Or, cei mai mulți moldoveni sun dezamăgiți...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:10

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Valeriu Munteanu va candida pentru postul de Primar al Chișinăului din partea Uniunii Salvați Basarabia

Uniunea Salvați Basarabia și-a desemnat candidatul pentru primăria Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 10:06

Leul SCADE față de euro și dolar

Leul SCADE față de euro și dolar

De la începutul săptămânii, cotația oficială dolarului a urcat cu 24 de bani, iar prețul monedei euro a urcat cu tocmai 35 de bani - semn că valuta este solicitată la sfârșit de vară.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:34

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

România ar TREBUI să blocheze tranzitarea spațiului său aerian de către Ministrul Apărării al Federației Ruse Serghei Șoigu

Vizita ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, la Chișinău, pe 24 august, nu va fi una oficială, întrucât Guvernul nu a fost notificat în timp util și nu au fost făcute demersurile necesare, afirmă premierul Maia Sandu, oferind astfel o șansă României să nu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 09:12

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Optimism cu privire la un acord privind BREXIT, după întâlnirea Merkel - Boris Johnson

Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat miercuri apelul pentru ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană printr-un acord negociat, în timpul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic Boris Johnson.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:44

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că SUA sunt în prezent în măsură să desfăşoare o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 07:23

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Concertul lui Igor Dodon va avea loc, chiar dacă Guvernul a declarat zilele de 23 şi 24 august zile de doliu

Igor Dodon spune că nu este la curent cu decizia Guvernului de a desemna zilele de 23 şi 24 august zile de doliu şi că oricum concertul preconizat pentru data de 24 august va avea loc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 05:15

BANCUL zilei

BANCUL zilei

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 August 2019, ora: 04:09

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 AUGUST 2019. SĂGETĂTORII SE POT ÎNDRĂGOSTI

 aHoroscopul zilei de 22 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:45

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Guvernul a decis să-i ofere 100 000 de lei lui Val Butnaru, directorul postului pro-guvernamental JurnalTV

Cabinetul de miniștri a aprobat lista laureaților Premiului Național, ediția 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 August 2019, ora: 00:37

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

CEARTĂ PUBLICĂ la GUVERN între Sandu și Năstase: „În ședințe trebuie să respectăm regulamentul”, a spus premierul, după ce Năstase a citit de pe foaie o declarație a partidului său

Premierul Maia Sandu ne-a obișnuit să prezideze ședințele de Guvern extrem de binedispusă, inclusiv cu zâmbetul pe buze, dar astăzi a afișat un ton grav pe tot parcursul ședinței Cabinetului de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 August 2019, ora: 00:13

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica)

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ordinea cuvintelor (topica) Din editia print / Foto: yakult.altpixel.com

În propoziţiile de mai jos, ordinea cuvintelor nu este cea corectă: 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 21:50

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul Dumitru Robu, vrea să aplice în privința judecătorilor Curții Constituționale articolul 307 CP, criticat de ICJ, CCM și Comisia de la Veneția

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus azi o sesizare la Curtea Constituțională, prin care solicită judecătorilor constituționali să-i explice dacă Constituția permite angajarea răspunderii penale a judecătorilor Curții Constituționale în baza Articolului 307 din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:09

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare

BREAKING / Ion Şoltoianu care l-a împușcat pe Ion Stratulat (acționar la Elat) și condamnat pentru omor și șantaj a fost ELIBERAT ASTĂZI după doar 6 ani de închisoare Foto: Ion Șoltoianu

Instanța a constatat că acesta a fost ținut în „condiții inumane” și a fost astfel eliberat, informează publicația pro-rusească KP.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 17:01

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Vicepreședintele Platformei DA cere demisia judecătorilor Curții Constituționale dar și a GUVERNANȚILOR

Fostul ministru al Justiției în Guvernul Sandu, vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Stanislav Pavlovschi, critică dur acțiunile colegilor săi aflați la guvernare, după situația care s-a creat la Curtea Constituțională (CC).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 16:06

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Năstase reacție nervoasă: „Domnul Popșui nu POATE să-mi facă nici mie și nimănui din PPDA agenda”

Ministrul Afacerilor Interne și liderul PPDA, Andrei Năstase, este extrem de deranjat de faptul că vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi, a declarat că dânsul va fi candidatul Blocului „ACUM” la funcția de primar al municipiului Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:52

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Încă un deputat din ACUM îi cere DEMISIA lui ex-deputatului socialist Țurcan din funcția de Președinte al CC

Iurie Reniță, consideră că demisia lui Țurcan din funcția de președinte al CC este o chestiune de onoare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 15:31

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

PSRM nu va avea un candidat la alegerile parlamentare în circumscripția din Europa

Partidul Socialiștilor va avea doar trei candidați la alegerile parlamentare noi care vor avea loc în circumscripții pe 20 octombrie, odată cu alegerile locale. Partidul a decis să nu înainteze pe nimeni în circumscripția Nr. 50 Europa de Vest, fiind conștienți de faptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 August 2019, ora: 14:31

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Greceanîi îi crede pe moldoveni proști? „Nu poate fi vorba de politizarea CCM. Țurcan nu mai este membru al partidului”

Consiliul Republican al PSRM a acceptat astăzi cererea lui Vladimir Țurcan prin care a renunțat la calitatea de membru al partidului. Despre a sta a anunțat Zinaida Greceanîi după ședința Consiliului.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)