CSI / Rusia

”Propaganda lui Putin, o bestie cu două capete. Rusia are politică de grădină zoo”

În interiorul Rusiei și pentru audiența care vorbește rusă din fosta URSS, principala televiziune a Rusiei trimite un mesaj profund tradiționalist. Rusia, ca cel mai importat moștenitor al URSS, este o civilizație veche, spun ei. A zdrobit nazismul; a fost o fortăreață a Creștinătății din Est; a avut întodeauna ‘o cale specială’.

Totuși, pentru audiența internațională, Rusia se prezintă diferit. Este parte din ‘noua lume curajoasă’, o ordine mondială multipolară cu o agendă profund futuristă. Această nou lume va înlocui actuala ordine globală centrată în jurul Occidentului, care este aflat în declin.

Aceasta este o contradicție profundă a propagandei rusești: pentru publicul intern, Kremlinul spune că puterea Rusiei stă în trecut, iar la nivel internațional afirmă că punctul său forte este în viitor, în necunoscut, într-un nou stil de a face politică, afaceri și comunicare.
Acest nou stil nu are nimic de-a face cu corectitudinea politică, cu umanismul sau cu respectul mutual. Este mai agresiv, mai animalic. Mai mult un fel de politică de grădină zoologică (zoopolitics).

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Vestul a încercat să se construiască sub logica ‘win-win’. Acest mecanism presupune ca în fiecare relație trebuie să câștige toate părțile. Singura injustiție se referă la împărțirea bucăților de plăcintă: unele victorii sunt mai mari, iar altele modeste.
Rusia, pe de altă parte, operează pe principiul ‘lose-lose’. Potrivit acestuia, în fiecare relație nu trebuie să pierzi mai mult decât oponentul tău. Lumea este un câmp de bătălie și este garantat că te vei răni și vei pierde sânge. Deci, scopul tău primar este să ucizi, pentru a nu fi ucis; de a mânca, pentru a nu fi mâncat. (…) Modul în care Putin repetă comparația Rusiei cu ‘un urs din taiga‘ este o metaforă care dezvăluie logica ascunsă din spatele acțiunilor sale: imaginea ‘luptei pentru supraviețuire’ depășește raționalitatea calculelor de tip ‘win-win’”, se arată în articolul eseistului.
Filosoful s-a oprit și asupra televiziunii Russia Today, despre care spune că este dominată de principiul politicii de zoo. Aceasta este de părere că propaganda RT se adresează exact celor care suferă de „oboseala civilizației”, adică văd în corectitudinea politică și moliciunea diplomatică a Vestului o expresie a decadenței și slăbiciunii.

Yermolenko a mai scris că Moscova vede dușmani peste tot și tocmai de aceea a lansat „state bombă” cum ar fi Republica Populară din Donețk, Republica Populară Luhansk, Transnistria, Osteția de Sud și Abkhazia. Aceasta sunt state bombă aruncate de Rusia, „care există doar pentru a exploda”, potrivit filosofului.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *