CSI / Rusia

Propaganda rusă în România are efecte? Sociologii: Frica de război în zonă s-a accentuat

Zi de zi presă din România preia şi rostogoleşte ameninţările oficialilor ruşi şi analizele strategilor apropiaţi Kremlinului, în ştirile pe care pur şi simplu nu le poate ignoră, şi le publică. Şi tot zilnic, are loc o bătălie între "agenţii Moscovei" şi apărătorii spaţiului public românesc: rezultatul este că, în final, mesajele Rusiei sunt propagate.

Ultimul dintre aceste mesaje este avertismentul dat joi de Ministerul de Externe de la Moscova: "Creşterea grupării NATO pe aşa-numitul sau flanc de est sau, cum mai este acesta denumit, în ţările de pe linia frontului, ceea ce după toate probabilităţile include şi România, considerăm că reprezintă un pas fără precedent de periculos, ce încalcă toate acordurile posibile şi imposibile şi, cel mai important, actul fondator Rusia-NATO".

Această declaraţie a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexander Lukasevici, la solicitarea Radio România.

Curs de Guvernare a consultat doi sociologi – pe Vasile Dancu şi Mircea Kivu – pentru a vedea în ce măsură propagandă rusă îşi produce efectul efecte în România şi dacă propagarea declaraţiilor autorităţilor şi analiştilor ruşi în media ajută scopului final al acesteia sau dimpotrivă creează sentimente ostile faţă de Rusia şi cauza pe care o pledează.

"Frica de război în zonă s-a accentuat, deja se află în topul fricilor românilor", spune sociologul Vasile Dancu. "Un război în regiune este deja o realitate, prin urmare frica românilor suscitată de acest subiect este justificat să crească", explică acesta.

Şi socilogul Mircea Kivu vorbeşte despre sentimentul de teamă şi insecuritate atunci când se pune problema amplasării de armament greu al NATO în România, de exerciţii militare, de prezenţa trupelor străine – în special americane în ţară noastră.

"Accentuează sentimentul de insecuritate. În trecut, atâta vreme cât ştiam că războiul este departe, era un sentiment de maximă securitate. Însă când vin oficialii români şi străini şi ne spun că războiul este la o aruncătură de băț, apare acest sentiment de insecuritate", spune Mircea Kivu.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *