Astăzi 24 Septembrie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:03
Abonamente

Social 6 Iulie 2016, ora 08:40    Din editia print

Protestul oamenilor din rulote

Marime Font

Un protest discret, la marginea Pieței Marii Adunări Naționale, continuă deja de trei luni. Pe strada Pușkin, lângă clădirea Guvernului, stau trei rulote albe. Câteodată, între ele apare întinsă o funie cu haine la uscat, semn că în acele căsuțe mobile locuiesc oameni. Deși, pe un carton de pe gazonul Guvernului, scrie că e vorba de o acțiune de protest împotriva genocidului, am încercat să înțelegem cine sunt acești protestatari și despre ce fel de genocid e vorba.

Când am venit la rândul de rulote aranjate pe marginea carosabilului, am găsit-o „acasă” doar pe Valentina Erizan, o pensionară din Bălți. Restul „vecinilor” erau plecați. Doamna ne-a primit în căsuța ei strâmtă cu pat, masă, câteva dulapuri, frigider și un raft care juca rolul de bucătărie. Un loc unde nu ai putea să stai în picioare în toată înălțimea. Femeia și-a găsit aici un refugiu, într-un moment, când era disperată, neștiind ce să mai facă din cauza greutăților. „Sunt fără locuință din 1994. Am avut un accident la locul de muncă și a trebuit să vând apartamentul ca să mă tratez. Soțul a murit, am fost căsătorită a doua oară, dar al doilea bărbat tot este invalid, nu poate să lucreze, de aceea trebuie să mă descurc singură. Am locuit în chirie la Bălți. Fostul primar comunist ne-a promis că ne va repartiza un teren pentru locuință. Am umblat, am găsit un loc de casă, am dat bani și am făcut proiectul construcției, așa cum ne-au recomandat la primărie. Speram să înjghebăm o căsuță a noastră, dar am fost purtați cu vorba. Pe urmă, ne-au spus că invalizilor nu se recomandă să aibă loc de casă și ni l-au luat prin judecată. Cică trebuia să primim apartament, dar fostul primar Panciuc a spus că nu are de unde să ne dea”, povestește femeia. Am întrebat-o dacă nu ar fi putut să se întoarcă în satul natal sau să apeleze la ajutorul rudelor. „Eu doar m-am născut în satul Călinești, raionul Florești, acolo nu mă știe nimeni. Casa părintească aparține unui străin acum. Sunt recunoscătoare primarului din sat, care m-a înțeles și mi-a făcut viză de reședință. Copii am, ei m-au ajutat când am fost pe la spitale, dar cât pot să mă ajute? Au și ei studenți, familii. Eu cred că nu e o soluție să mizez doar pe ajutorul copiilor”, susține doamna Erizan. La Chișinău, a venit în 2011, încercând să găsească un loc de lucru mai bun și să se întrețină. Dar, din cauza sănătății șubrede, nici la muncă nu avea spor. Având hernie de disc nu putea să lucreze mult și nici să câștige bani destui. Primăvara, după ce a plătit chiria și serviciile comunale, s-a pomenit fără bani. „Eram în parc și plângeam, când m-a găsit domnul Donică și mi-a propus să stau în rulotă. Sunt mulțumită că am acoperiș deasupra capului și pot să-mi cumpăr mâncare. Nu stau cu grija că nu am cu ce plăti apartamentul”, spune pensionara. Acum ea se ocupă de colectarea petițiilor prin care oamenii cer Guvernului să le fie majorată pensia până la 1612 lei. Pe masă, avea zeci de formulare completate din care înțelegi că, în țara asta, mai sunt oameni care primesc de la stat pensii batjocoritoare de 120 de lei. Valentina Erizan acuză, la fel, pensia mică pentru multe greutăți prin care a trecut.

Pensionarii și tinerii orfani au găsit un adăpost

Organizatorul acțiunii de protest este Andrei Donică, liderul grupului de inițiativă al Asociației pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Este activistul care, în 2013, a protestat la Aeroportul Internațional Chișinău aruncând cu ouă în timpul unei conferințe de presă, în cadrul căreia era prezentată macheta noului aeroport. Atunci, el acuza că aeroportul a fost furat de liderii alianței de guvernare.
De data aceasta, protestul urmărește o altă cauză. „Luptăm împotriva genocidului care persistă la noi în țară. Sunt diferite tipuri de genocid, și nu e vorba de exterminare prin împușcare sau gazare. Acum e genocidul economic, care se explică în Art.135 (c) din Codul Penal.
Aproximativ 625 de mii de persoane, adică 92% din toți pensionarii din Moldova, au pensie mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari din orașe mari, care, potrivit BNS, constituie 1612 lei și 80 de bani”, explică activistul. Prin urmare, oamenii cer Guvernului să majoreze pensia până la această sumă. În acest scop, sunt adunate petiții semnate de persoane care au pensii mici. Pe 6 iunie la Cancelaria de Stat au fost depuse 248 de petiții. Andrei Donică știe deja că răspunsul oficial va fi că nu sunt bani. De aceea e pregătit să depună o cerere de chemare în judecată. Pentru a organiza protestul, el a cumpărat trei rulote și, ca să nu fie asociat cu partidele care protestează în fața Guvernului și Parlamentului, le-a parcat pe strada Pușkin.

Grupul de căsuțe mobile a fost botezat Orășelul Antigenocid. Protestul a început pe 7 aprilie și poate să continue încă vreo doi-trei ani, ne spune organizatorul. „Eu am cumpărat aceste rulote, le-am luat și în arendă la început, că era mai greu. Nu am vrut să instalez corturi, ci să creez condiții ca oamenii cu adevărat să locuiască acolo. Protestul nostru va dura 2-3 ani, atât cât va dura, cred eu, procesul de judecată. În timpul acesta, orășelul o să se înmulțească, o să avem cel puțin zece căsuțe. Când vom pierde procesele în instanțele de la noi, vom depune dosar la CEDO și tot orășelul se va deplasa la Strasbourg”, a declarat Andrei Donică. La întrebarea de unde a luat bani pentru a procura rulotele, el a spus că a făcut unele economii, iar pregătirile pentru protest au durat doi ani. „Am avut și afaceri, lucrez și în calitate de cercetător-științific, nu stau cu mâna întinsă, nu sunt nici milionar ca să fac lucruri mari, dar cu puținul pe care-l am, mă strădui să ajut un pensionar”.

În prezent, în cele trei căsuțe locuiesc 12 persoane. Sunt pensionari, invalizi și tineri orfani care au absolvit o școală-internat. Andrei Donică spune că ajută astfel persoanele fără adăpost. Majoritatea au un serviciu, or cel care le-a oferit un acoperiș deasupra capului i-a încurajat să facă și ei ceva, să nu mizeze doar pe ajutorul lui. În rulota în care stă pensionara Valentina Erizan mai locuiește o familie tânără cu un copil. Fără prea mare chef și cu multă suspiciune, băiatul care s-a prezentat cu numele Edic, a spus că stau în căsuță temporar și va încerca să se mute la chirie. El își câștigă pâinea la Piața Centrală, iar prietena lui - într-o cafenea.

Întrebat ce va face dacă Guvernul va refuza să majoreze pensiile oamenilor până la suma solicitată, Andrei Donică a spus că va cere, prin judecată, recalcularea banilor care s-au furat de la pensionari, în toți anii, când pensia era mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari, și a dat asigurări că va merge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md