Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Social 6 Iulie 2016, ora 08:40    Din editia print

Protestul oamenilor din rulote

Marime Font

Un protest discret, la marginea Pieței Marii Adunări Naționale, continuă deja de trei luni. Pe strada Pușkin, lângă clădirea Guvernului, stau trei rulote albe. Câteodată, între ele apare întinsă o funie cu haine la uscat, semn că în acele căsuțe mobile locuiesc oameni. Deși, pe un carton de pe gazonul Guvernului, scrie că e vorba de o acțiune de protest împotriva genocidului, am încercat să înțelegem cine sunt acești protestatari și despre ce fel de genocid e vorba.

Când am venit la rândul de rulote aranjate pe marginea carosabilului, am găsit-o „acasă” doar pe Valentina Erizan, o pensionară din Bălți. Restul „vecinilor” erau plecați. Doamna ne-a primit în căsuța ei strâmtă cu pat, masă, câteva dulapuri, frigider și un raft care juca rolul de bucătărie. Un loc unde nu ai putea să stai în picioare în toată înălțimea. Femeia și-a găsit aici un refugiu, într-un moment, când era disperată, neștiind ce să mai facă din cauza greutăților. „Sunt fără locuință din 1994. Am avut un accident la locul de muncă și a trebuit să vând apartamentul ca să mă tratez. Soțul a murit, am fost căsătorită a doua oară, dar al doilea bărbat tot este invalid, nu poate să lucreze, de aceea trebuie să mă descurc singură. Am locuit în chirie la Bălți. Fostul primar comunist ne-a promis că ne va repartiza un teren pentru locuință. Am umblat, am găsit un loc de casă, am dat bani și am făcut proiectul construcției, așa cum ne-au recomandat la primărie. Speram să înjghebăm o căsuță a noastră, dar am fost purtați cu vorba. Pe urmă, ne-au spus că invalizilor nu se recomandă să aibă loc de casă și ni l-au luat prin judecată. Cică trebuia să primim apartament, dar fostul primar Panciuc a spus că nu are de unde să ne dea”, povestește femeia. Am întrebat-o dacă nu ar fi putut să se întoarcă în satul natal sau să apeleze la ajutorul rudelor. „Eu doar m-am născut în satul Călinești, raionul Florești, acolo nu mă știe nimeni. Casa părintească aparține unui străin acum. Sunt recunoscătoare primarului din sat, care m-a înțeles și mi-a făcut viză de reședință. Copii am, ei m-au ajutat când am fost pe la spitale, dar cât pot să mă ajute? Au și ei studenți, familii. Eu cred că nu e o soluție să mizez doar pe ajutorul copiilor”, susține doamna Erizan. 


La Chișinău, a venit în 2011, încercând să găsească un loc de lucru mai bun și să se întrețină. Dar, din cauza sănătății șubrede, nici la muncă nu avea spor. Având hernie de disc nu putea să lucreze mult și nici să câștige bani destui. Primăvara, după ce a plătit chiria și serviciile comunale, s-a pomenit fără bani. „Eram în parc și plângeam, când m-a găsit domnul Donică și mi-a propus să stau în rulotă. Sunt mulțumită că am acoperiș deasupra capului și pot să-mi cumpăr mâncare. Nu stau cu grija că nu am cu ce plăti apartamentul”, spune pensionara. Acum ea se ocupă de colectarea petițiilor prin care oamenii cer Guvernului să le fie majorată pensia până la 1612 lei. Pe masă, avea zeci de formulare completate din care înțelegi că, în țara asta, mai sunt oameni care primesc de la stat pensii batjocoritoare de 120 de lei. Valentina Erizan acuză, la fel, pensia mică pentru multe greutăți prin care a trecut.

Pensionarii și tinerii orfani au găsit un adăpost

Organizatorul acțiunii de protest este Andrei Donică, liderul grupului de inițiativă al Asociației pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Este activistul care, în 2013, a protestat la Aeroportul Internațional Chișinău aruncând cu ouă în timpul unei conferințe de presă, în cadrul căreia era prezentată macheta noului aeroport. Atunci, el acuza că aeroportul a fost furat de liderii alianței de guvernare.
De data aceasta, protestul urmărește o altă cauză. „Luptăm împotriva genocidului care persistă la noi în țară. Sunt diferite tipuri de genocid, și nu e vorba de exterminare prin împușcare sau gazare. Acum e genocidul economic, care se explică în Art.135 (c) din Codul Penal.
Aproximativ 625 de mii de persoane, adică 92% din toți pensionarii din Moldova, au pensie mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari din orașe mari, care, potrivit BNS, constituie 1612 lei și 80 de bani”, explică activistul. Prin urmare, oamenii cer Guvernului să majoreze pensia până la această sumă. În acest scop, sunt adunate petiții semnate de persoane care au pensii mici. Pe 6 iunie la Cancelaria de Stat au fost depuse 248 de petiții. Andrei Donică știe deja că răspunsul oficial va fi că nu sunt bani. De aceea e pregătit să depună o cerere de chemare în judecată. Pentru a organiza protestul, el a cumpărat trei rulote și, ca să nu fie asociat cu partidele care protestează în fața Guvernului și Parlamentului, le-a parcat pe strada Pușkin.

Grupul de căsuțe mobile a fost botezat Orășelul Antigenocid. Protestul a început pe 7 aprilie și poate să continue încă vreo doi-trei ani, ne spune organizatorul. „Eu am cumpărat aceste rulote, le-am luat și în arendă la început, că era mai greu. Nu am vrut să instalez corturi, ci să creez condiții ca oamenii cu adevărat să locuiască acolo. Protestul nostru va dura 2-3 ani, atât cât va dura, cred eu, procesul de judecată. În timpul acesta, orășelul o să se înmulțească, o să avem cel puțin zece căsuțe. Când vom pierde procesele în instanțele de la noi, vom depune dosar la CEDO și tot orășelul se va deplasa la Strasbourg”, a declarat Andrei Donică. La întrebarea de unde a luat bani pentru a procura rulotele, el a spus că a făcut unele economii, iar pregătirile pentru protest au durat doi ani. „Am avut și afaceri, lucrez și în calitate de cercetător-științific, nu stau cu mâna întinsă, nu sunt nici milionar ca să fac lucruri mari, dar cu puținul pe care-l am, mă strădui să ajut un pensionar”.

În prezent, în cele trei căsuțe locuiesc 12 persoane. Sunt pensionari, invalizi și tineri orfani care au absolvit o școală-internat. Andrei Donică spune că ajută astfel persoanele fără adăpost. Majoritatea au un serviciu, or cel care le-a oferit un acoperiș deasupra capului i-a încurajat să facă și ei ceva, să nu mizeze doar pe ajutorul lui. În rulota în care stă pensionara Valentina Erizan mai locuiește o familie tânără cu un copil. Fără prea mare chef și cu multă suspiciune, băiatul care s-a prezentat cu numele Edic, a spus că stau în căsuță temporar și va încerca să se mute la chirie. El își câștigă pâinea la Piața Centrală, iar prietena lui - într-o cafenea.

Întrebat ce va face dacă Guvernul va refuza să majoreze pensiile oamenilor până la suma solicitată, Andrei Donică a spus că va cere, prin judecată, recalcularea banilor care s-au furat de la pensionari, în toți anii, când pensia era mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari, și a dat asigurări că va merge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)