Astăzi 16 Noiembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la 15 Noiembrie 2018
Abonamente

Social 6 Iulie 2016, ora 08:40    Din editia print

Protestul oamenilor din rulote

Marime Font

Un protest discret, la marginea Pieței Marii Adunări Naționale, continuă deja de trei luni. Pe strada Pușkin, lângă clădirea Guvernului, stau trei rulote albe. Câteodată, între ele apare întinsă o funie cu haine la uscat, semn că în acele căsuțe mobile locuiesc oameni. Deși, pe un carton de pe gazonul Guvernului, scrie că e vorba de o acțiune de protest împotriva genocidului, am încercat să înțelegem cine sunt acești protestatari și despre ce fel de genocid e vorba.

Când am venit la rândul de rulote aranjate pe marginea carosabilului, am găsit-o „acasă” doar pe Valentina Erizan, o pensionară din Bălți. Restul „vecinilor” erau plecați. Doamna ne-a primit în căsuța ei strâmtă cu pat, masă, câteva dulapuri, frigider și un raft care juca rolul de bucătărie. Un loc unde nu ai putea să stai în picioare în toată înălțimea. Femeia și-a găsit aici un refugiu, într-un moment, când era disperată, neștiind ce să mai facă din cauza greutăților. „Sunt fără locuință din 1994. Am avut un accident la locul de muncă și a trebuit să vând apartamentul ca să mă tratez. Soțul a murit, am fost căsătorită a doua oară, dar al doilea bărbat tot este invalid, nu poate să lucreze, de aceea trebuie să mă descurc singură. Am locuit în chirie la Bălți. Fostul primar comunist ne-a promis că ne va repartiza un teren pentru locuință. Am umblat, am găsit un loc de casă, am dat bani și am făcut proiectul construcției, așa cum ne-au recomandat la primărie. Speram să înjghebăm o căsuță a noastră, dar am fost purtați cu vorba. Pe urmă, ne-au spus că invalizilor nu se recomandă să aibă loc de casă și ni l-au luat prin judecată. Cică trebuia să primim apartament, dar fostul primar Panciuc a spus că nu are de unde să ne dea”, povestește femeia. Am întrebat-o dacă nu ar fi putut să se întoarcă în satul natal sau să apeleze la ajutorul rudelor. „Eu doar m-am născut în satul Călinești, raionul Florești, acolo nu mă știe nimeni. Casa părintească aparține unui străin acum. Sunt recunoscătoare primarului din sat, care m-a înțeles și mi-a făcut viză de reședință. Copii am, ei m-au ajutat când am fost pe la spitale, dar cât pot să mă ajute? Au și ei studenți, familii. Eu cred că nu e o soluție să mizez doar pe ajutorul copiilor”, susține doamna Erizan. 


La Chișinău, a venit în 2011, încercând să găsească un loc de lucru mai bun și să se întrețină. Dar, din cauza sănătății șubrede, nici la muncă nu avea spor. Având hernie de disc nu putea să lucreze mult și nici să câștige bani destui. Primăvara, după ce a plătit chiria și serviciile comunale, s-a pomenit fără bani. „Eram în parc și plângeam, când m-a găsit domnul Donică și mi-a propus să stau în rulotă. Sunt mulțumită că am acoperiș deasupra capului și pot să-mi cumpăr mâncare. Nu stau cu grija că nu am cu ce plăti apartamentul”, spune pensionara. Acum ea se ocupă de colectarea petițiilor prin care oamenii cer Guvernului să le fie majorată pensia până la 1612 lei. Pe masă, avea zeci de formulare completate din care înțelegi că, în țara asta, mai sunt oameni care primesc de la stat pensii batjocoritoare de 120 de lei. Valentina Erizan acuză, la fel, pensia mică pentru multe greutăți prin care a trecut.

Pensionarii și tinerii orfani au găsit un adăpost

Organizatorul acțiunii de protest este Andrei Donică, liderul grupului de inițiativă al Asociației pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Este activistul care, în 2013, a protestat la Aeroportul Internațional Chișinău aruncând cu ouă în timpul unei conferințe de presă, în cadrul căreia era prezentată macheta noului aeroport. Atunci, el acuza că aeroportul a fost furat de liderii alianței de guvernare.
De data aceasta, protestul urmărește o altă cauză. „Luptăm împotriva genocidului care persistă la noi în țară. Sunt diferite tipuri de genocid, și nu e vorba de exterminare prin împușcare sau gazare. Acum e genocidul economic, care se explică în Art.135 (c) din Codul Penal.
Aproximativ 625 de mii de persoane, adică 92% din toți pensionarii din Moldova, au pensie mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari din orașe mari, care, potrivit BNS, constituie 1612 lei și 80 de bani”, explică activistul. Prin urmare, oamenii cer Guvernului să majoreze pensia până la această sumă. În acest scop, sunt adunate petiții semnate de persoane care au pensii mici. Pe 6 iunie la Cancelaria de Stat au fost depuse 248 de petiții. Andrei Donică știe deja că răspunsul oficial va fi că nu sunt bani. De aceea e pregătit să depună o cerere de chemare în judecată. Pentru a organiza protestul, el a cumpărat trei rulote și, ca să nu fie asociat cu partidele care protestează în fața Guvernului și Parlamentului, le-a parcat pe strada Pușkin.

Grupul de căsuțe mobile a fost botezat Orășelul Antigenocid. Protestul a început pe 7 aprilie și poate să continue încă vreo doi-trei ani, ne spune organizatorul. „Eu am cumpărat aceste rulote, le-am luat și în arendă la început, că era mai greu. Nu am vrut să instalez corturi, ci să creez condiții ca oamenii cu adevărat să locuiască acolo. Protestul nostru va dura 2-3 ani, atât cât va dura, cred eu, procesul de judecată. În timpul acesta, orășelul o să se înmulțească, o să avem cel puțin zece căsuțe. Când vom pierde procesele în instanțele de la noi, vom depune dosar la CEDO și tot orășelul se va deplasa la Strasbourg”, a declarat Andrei Donică. La întrebarea de unde a luat bani pentru a procura rulotele, el a spus că a făcut unele economii, iar pregătirile pentru protest au durat doi ani. „Am avut și afaceri, lucrez și în calitate de cercetător-științific, nu stau cu mâna întinsă, nu sunt nici milionar ca să fac lucruri mari, dar cu puținul pe care-l am, mă strădui să ajut un pensionar”.

În prezent, în cele trei căsuțe locuiesc 12 persoane. Sunt pensionari, invalizi și tineri orfani care au absolvit o școală-internat. Andrei Donică spune că ajută astfel persoanele fără adăpost. Majoritatea au un serviciu, or cel care le-a oferit un acoperiș deasupra capului i-a încurajat să facă și ei ceva, să nu mizeze doar pe ajutorul lui. În rulota în care stă pensionara Valentina Erizan mai locuiește o familie tânără cu un copil. Fără prea mare chef și cu multă suspiciune, băiatul care s-a prezentat cu numele Edic, a spus că stau în căsuță temporar și va încerca să se mute la chirie. El își câștigă pâinea la Piața Centrală, iar prietena lui - într-o cafenea.

Întrebat ce va face dacă Guvernul va refuza să majoreze pensiile oamenilor până la suma solicitată, Andrei Donică a spus că va cere, prin judecată, recalcularea banilor care s-au furat de la pensionari, în toți anii, când pensia era mai mică decât coșul minim de consum pentru pensionari, și a dat asigurări că va merge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.  

Un articol de: Ion Macovei Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 18:15

O nouă premieră la Universitatea Tehnică din Moldova. În campusul universității a fost deschisă o sală de sport modernă, dotată cu sprijinul Fundaţiei lui Vlad Plahotniuc "Edelweiss". Studenții sunt impresionați de condițiile create și echipamentele performante, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 16:49

Proiectul Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost votat astăzi de Parlament, în prima lectură. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a salariului, iar angajații vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:03

Guvernul condus de Pavel Filip s-a deplasat astăzi la Drochia, acolo unde se desfăşoară o şedinţă comună cu autorităţile locale. Descinderea în nordul ţării face parte din strategia de comunicare a Executivului cu exponenţii administraţiilor publice, dar şi cu oamenii simpli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

Liderii PAS şi PPDA au fost folosiţi de serviciile secrete ruse, într-un război ascuns împotriva Republicii Moldova. De această părere este jurnalistul român Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox publika. Autorul face trimitere la legăturile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 14:01

PDM este printre cele mai importante formațiuni politice care îi fac pe oameni să se simtă mândri că sunt moldoveni. Datele ultimului sondaj realizat de IMAS arată că Partidul Democrat este al doilea în listă, după PSRM. Astfel pentru PSRM optează 18 la sută din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 10:07

Patru bărbați, cu vârsta cuprinsă între 30 și 48 de ani, au fost reținuți în cadrul cauzei penale privind circulația ilegală de droguri, gestionată de către procurorii Procuraturi pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:57

Ședința comună a Guvernelor României și Republicii Moldova va avea loc la 22 noiembrie la București, a declarat astăzi, în debutul ședinței Guvernului, premierul Pavel Filip.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:52

Guvernul Marii Britanii a aprobat, miercuri, acordul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a anunțat premierul Theresa May.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:45

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat ucrainenilor cu ocazia comemorării Holodomorului și le-a spus de ce a decis să acorde autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Declarația lui Bartolomeu a fost publicată pe site-ul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei din SUA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:32

„Politica externă a Rusiei este alcătuită dintr-un amestec bizar de tradiții ale birocrației corupte și ale lumii interlope. Europenii încearcă să-și bazeze acțiunile pe cu totul alte idei despre realitate, de aceea, aceleași lucruri pentru Kremlin și Europa au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:29

Activitatea pe care a desfășurat-o Partidul Democrat prin decidenții din Guvern și Parlament, nu putea să nu aducă rezultate. PDM a înregistrat o creștere în sondaje pentru că în ultimul an s-a axat pe acțiuni, iar răspunsurile celor care au participat la sondaj au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 09:17

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, spune că nu e mirat de preferințele alegătorilor, reliefate în sondajul prezentat ieri de Compania IMAS. Mai mult, analistul susține că ar fi explicabil de ce crește în preferințe Partidul Democrat (PD) și descresc Partidul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:31

Comitetul de Stat pentru Venituri din Armenia a efectuat un control la ”Gazprom Armenia”, filiala conercnului rus in aceasta tara cauzaziana, unde a descoperit mai multe încălcări și cazuri de evaziune fiscală la scara mare, potrivit RBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:30

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming, transmite IPN cu referire la un proiect aprobat în ședința Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:26

Avertismentul meteorologilor: vremea se va răci în următoarele zile în spațiul românesc (INFOGRAFIC)

Vremea se răcește începând de joi până duminică, avertizează meteorologii. Temperaturile vor fi mai mici cu aproape opt grade față de cele normale pentru această perioadă. În majoritatea regiunilor va ploua, așa cum arată prognoza pe următoarele zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2018, ora: 08:19

Fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută ajungerea la un consens privind Brexitul, precizând că acordul înseamnă "garanţii ferme pentru românii din Marea Britanie". 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Cercetătorii italieni au ajuns la concluzia că dacă adaugi zahăr în şampon, o serie de afecţiuni ale scalpului vor dispărea. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 15 Noiembrie 2018, ora: 00:02

Grâul a devenit unul dintre cele mai controversate alimente de pe planetă din cauza faptului că are în componenţa sa gluten – o proteină care, susţin unii, cauzează o mulţime de afecţiuni, de la obezitate la depresie. Catherine Price a investigat ce efecte are glutenul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 21:01

Președintele Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează prezumata imixtiune a Fundației Open Dialog în politica moldovenească, Igor Vremea, a făcut astăzi publice întrebările la care urmau să răspundă lidera PAS, Maia Sandu, dar și liderul PPDA, Andrei Năstase,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 19:20

Guvernul a adoptat astăzi hotărârea, potrivit căreia, din data de 1 ianuarie 2019, bătrânii care au o pensie mai mică decât minimul de existență, adică 1.589 de lei, vor primi pensii majorate cu 10 la sută. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:36

Preşedinta UNJR Dana Gîrbovan: Rezolutia Parlamentului European impotriva Romaniei, sub pretextul ca apara statul de drept, desconsidera insasi valorile cuprinse in conventiile si tratatele invocate in preambul, valori pe care s-a fondat Uniunea Europeana.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2018, ora: 17:35

Guvernul a aprobat astăzi regulamentul privind funcționarea căminelor studențești. Documentul prevede îmbunătățirea condițiilor de trai în căminele studențești, precum și condiții facilitate de acces pentru persoanele cu nevoi speciale. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)