Actualitate

PSD a strâns cvorum în Senat cu sprijinul UDMR şi USR. Miza ar fi amânarea parlamentarelor

PSD a reuşit să strângă cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite la dezbateri legea privind amânarea alegerilor parlamentare. Cei care au înclinat balanţa în favoarea PSD au fost senatorul UDMR Tanczos Barna şi senatorul USR George Dircă, votat de social-democraţi pentru Consiliul Legislativ, la pachet cu Florin Iordache.

PSD nu a reuşit în ultimele două săptămâni să asigure cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite în plen legea privind amânarea alegerilor parlamentare, întoarsă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament. Senatorul PSD Pavel Marian a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a demisionat din Senat, iar Ion Ganea a lipsit de la şedinţe, fiind ulterior exclus din PSD.

La şedinţa de luni a Biroului Permanent, PSD, în ciuda celor două voturi în minus, a reuşit să strângă cvorum. Explicaţia: reprezentantul UDMR a venit la şedinţă după două săptămâni de boicot. În plus, şi senatorul USR George Dircă a fost la prezent în Biroul Permanent, deşi PNL şi USR s-au înţeles să boicoteze şedinţa pentru a bloca amânarea alegerilor parlamentare, relatează Adevărul.

George Dircă susţine că ar fi fost cvorum şi fără el. „Sunt 12 membri în Biroul Permanent, dar săptămâna trecută Marian Pavel de la PSD a demisionat, pentru că a fost ales preşedinte al CJ Ialomiţa. Prin urmare, au rămas 11 oameni în BP, deci majoritatea e de 6 oameni, nu de 7. Când am ajuns eu la şedinţa de ieri a BP era deja cvorum: cei 5 senatori PSD plus Tanczos Barna de la UDMR”, a explicat George Dircă pentru „Adevărul“.

Întrebat de ce a fost prezent luni la şedinţa BP, după ce în ultimele două săptămâni a lipsit, George Dircă a răspuns: „Am boicotat ultimele două şedinţe pentru că Marian Pavel nu demisionase. Însă Pavel şi-a depus demisia marţea trecută. la şedinţa de ieri, chiar dacă lipseam, oricum era cvorum, pentru că a fost prezent senatorul UDMR”.

George Dircă a fost votat de PSD pentru şefia unei Direcţii din Consiliul Legislativ, la pachet cu Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13 din iarna anului 2017. Iordache şi Dircă încă nu şi-au preluat mandatele, pentru că votul Parlamentului a fost contestat la CCR. Curtea urmează să ia miercuri o decizie.

PSD a trimis la Comisia juridică proiectul de lege care prevede că Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul. Proiectul va primi votul final în şedinţa de miercuri a Senatului, apoi va merge la Camera Deputaţilor. În Senat, PSD are singur majoritate.

Senatorul traseist Ion Ganea a sabotat PSD, partid care l-a transferat de la PMP. Ganea, fost lucrător al Securităţii pe vremea comunismului, a făcut jocurile PNL, liberalii încercând din răsputeri să blocheze legea prin care alegerile parlamentare pot fi amânate pentru primăvară. Însă dezertarea lui Ganea nu strică planurile PSD: Marcel Ciolacu îşi doreşte alegeri în decembrie pentru a scăpa de oamenii lui Liviu Dragnea.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *