Externe

Publicaţia Charlie Hebdo, ameninţată din nou de Al Qaida: media franceze lansează un apel la mobilizare

Directoarea de resurse umane al publicaţiei Charlie Hebdo, Marika Bret, a spus la începutul săptămânii că a trebuit să fie evacuată de la domiciliul său din cauza ameninţărilor considerate serioase. Între timp, are loc procesul – preconizat să dureze până la 10 noiembrie – în cazul atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, la 7 ianuarie 2015.

‘După republicarea caricaturilor cu Mahomed la 2 septembrie 2020, Charlie Hebdo a fost din nou ameninţat de organizaţiile teroriste. Ameninţări care constituie o adevărată provocare în plin proces al atentatelor din ianuarie 2015. Ameninţări care merg dincolo de Charlie, întrucât vizează toate mass-media şi chiar pe preşedintele Republicii’, afirmă Laurent Sourisseau, cunoscut sub numele de Riss, directorul Charlie Hebdo, într-o declaraţie pentru France Presse.

‘Ni s-a părut necesar să invităm mass-media să reflecteze la un răspuns colectiv care merită să fie dat acestei situaţii’, spune el în continuare, fără a specifica natura ameninţărilor.

‘Graţie unei mobilizări istorice a mass-media franceze, care publică împreună astăzi această scrisoare adresată concetăţenilor noştri, dorim să transmitem un mesaj puternic pentru a ne apăra concepţia despre libertatea de expresie dar, dincolo de aceasta, libertatea tuturor cetăţenilor francezi’, explică directorul săptămânalului, care publică această scrisoare pe pagina întâi.

‘Astăzi, în 2020, unii dintre voi sunt ameninţaţi cu moartea pe reţelele sociale când expuneţi opinii. Mass-media sunt desemnate deschis ca ţinte de organizaţiile teroriste internaţionale. Statele exercită presiuni asupra jurnaliştilor francezi ‘vinovaţi’ că au publicat articole critice’, subliniază scrisoarea deschisă intitulată ‘Împreună să apărăm libertatea’.

‘Întregul edificiu legal, dezvoltat timp de peste două secole pentru a vă proteja libertatea de exprimare, este atacat aşa cum nu a fost niciodată în 75 de ani. Şi de data aceasta de ideologii totalitare noi, pretinzând uneori că sunt inspirate din texte religioase’, continuă textul.

‘Avem nevoie de voi. De mobilizarea voastră. De puterea conştiinţelor voastre. Trebuie ca inamicii libertăţii să înţeleagă că suntem cu toţii adversarii lor hotărâţi, indiferent de opiniile noastre diferite sau de credinţe’, îndeamnă semnatarii (presa naţională şi regională, principalele canale de televiziune, săptămânale şi posturi de radio).

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *