Sport

Pugilistii din Grimancauti au dominat finalele turneului

La Sala Polivalenta din Chisinau s-a disputat editia a 62-a a Campionatului R. Moldova la box. Turneul a convocat un numar-record de participanti – 105, din cele mai diferite localitati ale republicii. 35 dintre pugilisti au fost din capitala. Conform afirmatiilor organizatorilor, in premiera la Campionatul republican au participat tineri sportivi din asemenea raioane precum Edinet, Anenii Noi, Cimislia si Straseni. De asemenea, nu au lipsit de pe ringul de box pugilisti din centrele cu traditii in practicarea acestui gen de sport: Hancesti, Tiraspol, Cahul si Tighina.

Ca si in multe alte turnee disputate in ultimii ani, rolul „primei viori” l-a jucat formatia boxerilor din Grimancauti (Briceni), pregatita de catre antrenorul emerit Petru Caduc. In gala finalelor organizata sambata, au participat zece din 22 de luptatori, pe grila competitionala figurand si trei meciuri pur grimancautene. Sase reprezentanti ai localitatii din nordul republicii au devenit campioni. Iata lista completa a invingatorilor:

Categoria de pana la 48 kg: Sergiu Bastrica (Chisinau), 51 kg: Alexandru Rascan (Tiraspol), 54 kg: Dumitru Guseatnicov (Tighina), 57 kg: Dumitru Galagot (Grimancauti), 60 kg: Vasile Tacu (Grimancauti), 64 kg: Semion Amalanii (Tiraspol), 69 kg: Vasile Belous (Grimancauti), 75 kg: Victor Cotiujanschi (Grimancauti), 81 kg: Vladimir Cheles (Chisinau), 91 kg: Mihail Muntean (Grimancauti), +91 kg: Ion Lesnic (Grimancauti).

Campionii de la fiecare categorie de greutate si antrenorii acestora au primit cate 1000 de lei din partea Ministerului Tineretului si Sportului. Acestia au fost remunerati financiar si de federatia moldoveneasca de profil.Din pacate, bunul mers al turneului a fost umbrit de o situatie de scandal. Deja in prima zi a competitiilor, antrenorul clubului chisinauian „Rolaco”, Octavian ?acu, a decis sa-si retraga echipa din campionat. Solicitat de TIMPUL sa-si motiveze hotararea, ?acu a afirmat: „Clubul pe care il antrenez a ofertat pentru acest concurs sportivi tineri in varsta de 19-20 de ani.

Deja in primele meciuri in categoriile de 64 si 69 kg, baietii mei au fost furati clar de arbitri. In meciuri echilibrate ei stabileau scoruri concludente in favoarea adversarilor din Tiraspol si de la Clubul „Olimpia”. Acest sistem de furt functioneaza de zece ani. Nu mai putem schimba nimic. Am decis sa-mi retrag echipa care va participa in viitor in Campionatul Romaniei. La Chisinau vom organiza doar gale de box profesionist”.

Arbitrul principal al competitiei, Anatol Caigorodov, a replicat in acest context: „Asemenea scandaluri pot fi comparate cu retragerea unei echipe de fotbal de pe teren dupa prima repriza, fiindca nu i-a fost acordat un penalti. Nu e corect sa procedeze in acest fel. Este o incalcare a tuturor normelor – etice si sportive. Si alte echipe au pierdut, dar nu au procedat astfel”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *