CSI / Rusia

Putin îi abandonează pe militari în Crimeea?

(22:00) Pentagonul transmite că SUA erau la curent cu testarea rachetei balistice de la Marea Neagră de către Rusia şi adaugă faptul că această lansare era programată cu mult înaintea evenimentelor recente din Crimeea.

(21:00) Forțele strategice aeriene au lansat racheta balistică RS-12M Topol din sudul regiunii Astrahan, situată la Marea Caspica, iar focosul a lovit ținta, un teren de testare din Kazahstan", a transmis agentia de stiri Ria Novosti, citându-l pe purtătorul de cuvant Igor Iegorov, dând publicității și imagini de arhivă cu racheta Topol.

Nota redacție – Rachetele de luptă RS-12M Topol poartă focoase termonucleare (bombă cu hidrogen) ce pot ajunge pănâ la 11 000 de kilometri.

Racheta balistică intercontinentală este o rachetă sol-sol balistică cu rază lungă de acțiune/ După faza de ascensiune, în care este folosit motorul pentru propulsie, racheta iese din atmosferă și folosește energia acumulată în timpul ascensiunii pentru a coborî spre țintă, deplasându-se pe o traiectorie balistică. 



(Foto cu rachete balistice intercontinentale ale FR ce pot ajunge la ținte de până la 11 000 de kilometri)


(Kapustin Yar, localitatea de unde a fost lansată racheta balistică)

(20:15) Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a anunțat marți începerea primelor consultări între noile autorități de la Kiev și guvernul de la Moscova, relatează AFP și Reuters’Au început consultări la nivel de miniștri’, a declarat Iațeniuk presei, fără a da detalii.

(20:11) Ucraina îşi întăreşte apărarea la centralele nucleare din întreagă ţară, motivul fiind "o gravă ameninţare la adresa securităţii" naţionale, a declarat un trimis al Ucrainei în cadrul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (IAEA), potrivit Reuters.

(20:10)
Șeful Armatei din Ucraina afirmă că acest conflict trebuie rezolvat pe căi diplomatice.

(19:50) Militari înarmați au încercăt să preia controlul asupra navei ucrainene "Slavutici" dar au fost opriți de către personalul navei. În aceste momente nava este în continuare blocată de către navele Armatei Federației Ruse în Marea Neagră.

"Oameni înarmați au vrut să ia nava la abordaj și au încercat să pătrundă pe navă și să-i dezarmeze pe marinarii de sub comanda Ucrainei", anunță un jurnalist militar de la fața locului.

(19:00) Un expert militar ucrainean comentează declarațiile Președintelui Putin care a spus că FR nu are trupe pe teritoriul peninsulei Crimeea.  "Dacă Putin afirmă că trupele dislocate în Crimeea nu sunt ale Federației Ruse, deci ele nu aparțin niciunei țări din lume și formează o grupare extremistă cu caracter terorist, iar toți cei implicați în aceast "operațiune" riscă să fie cercetați penal conform legilor din Ucraina".

Autorul constată că prin aceste declarații Putin încearcă să-i provoace pe ucraineni la o "ripostă". Rusia încearcă să mențină Ucraina în criză prin abandonare acelor militari ruși acolo, care au acum de facto statutul de ocupant. 


Video cu un militar care discută cu jurnaliștii și recunoaște că este din Federația Rusă.
 

18:00 Acţiunile lui Putin în Crimeea ar cădea sub incidenţa Tribunalului de la Haga. Opinia îi aparţine unui judecător internaţional, scrie news.liga.net.


(17:31)
 Putin nu recunoaște puterea de la Kiev, dar afirmă că Medvedev și Narîșkin au primit dispoziție să mențină o legătură cu președintele interimar și noul premier al Ucraineni pentru nu întrerupe relațiile economice și pentru a-i ajuta în efortul lor de a "restabili" economia. 

"În privinţa introducerii trupelor, încă nu există o asemenea necesitate, dar ţinem cont de o astfel de posibilitate. Măsura va fi aplicată doar în ultimă instanţă. Noi ne rezervăm dreptul de a folosi toate mijloacele de care dispunem pentru protejarea cetăţenilor ruşi", a declarat preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

Putin a mai spus că, până acum, Rusia a întărit paza obiectivelor sale militare din Crimeea, pe care le considera ameninţate. 

"Deocamdată, nu este nevoie să se folosească forța militară în Crimeea (republică autonomă în sudul Ucrainei), dar Rusia are opțiunea să facă acest lucru", a mai spus Putin.

Suspendarea de către Ianukovici (Viktor Ianukovici, președintele ucrainean destituit) a procesului de integrare europeană a fost pentru Occident doar un pretext pentru a susține forțele de opoziție în lupta pentru putere. Nu ar fi fost nimic ieșit din comun, dacă nu s-ar fi mers până la anarhie, lovitură de stat și confiscarea puterii prin forța armelor, pentru a arunca apoi țara în haosul în care se află și astăzi”, a afirmat Vladimir Putin, citat de RIA Novosti.

”Eu am impresia că acolo (în Occident) sunt niște colaboratori ai unor laboratoare, care fac anumite experimente, precum le fac pe șobolani, fără să înțeleagă consecințele a ceea ce fac”, a adăugat președintele rus, în primele sale declarații publice de la schimbarea de putere de la Kiev.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că, ”dacă în Ucraina nu a fost o lovitură de stat, ci o revoluție, așa cum ni se spune, aceasta înseamnă că este vorba de un nou stat cu care Rusia nu a semnat niciun document constrângător și față de care Rusia nu are niciun fel de obligații”. În context, Vladimir Putin a subliniat că garanțiile pentru integritatea teritorială a Ucrainei în schimbul renunțării de către această țară la armele nucleare, conform Memorandumului de la Budapesta (semnat în 1994 de către Rusia, SUA și Marea Britanie), nu pot fi valabile în cazul noii puteri de la Kiev rezultate în urma unei revoluții. Președintele Putin a adus ca argument în acest sens evenimentele din Rusia din 1917, când în urma unei revoluții Imperiul rus s-a prăbușit și a apărut un nou stat.



Nava Ucraineană "Hetman Sahaidacinîi". Marinarii au decis să se afișeze în grup sub forma literilor  "UA" depunând jurământul față de popor.

17:29 Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a anunțat marți că va întreprinde în perioada următoare o vizită la Kiev, la invitația omologului său ucrainean.
"Am căzut de acord ca în perioada următoare să întreprind o vizită la Kiev pentru a discuta despre modul în care românii care trăiesc în Ucraina trebuie să beneficieze de standardele europene de protecție și aici am salutat faptul că președintele interimar al Ucrainei a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii care abroga vechea lege privind limbile regionale și minoritare", a afirmat Titus Corlățean la finalul discuțiilor cu membrii Comisiilor reunite de politică externă ale Parlamentului pe tema crizei din Ucraina.

Șeful diplomației române a arătat că marți dimineață a discutat telefonic cu omologul său ucrainean legat de poziția României pe tema situației din țara vecină.

"Am informat membrii comisiilor parlamentare în legătură cu conținutul discuției telefonice pe care am avut-o în această dimineață cu domnul ministru de Externe ucrainean. Poziția României este apreciată, poziția principială fermă de respectare a integrității teritoriale, a suveranității Ucrainei și de condamnare împreună cu partenerii europeni și euroatlantici a violării clare a acestor prerogative de suveranitate, acestui act de agresiune pe care acțiunea militară rusă l-a întreprins pe un teritoriu aparținând statului ucrainean", a subliniat Corlățean.

Totodată, ministrul român de Externe a anunțat intenția MAE de a trimite o echipă de negociatori la Kiev pentru finalizarea acordului de mic trafic de frontieră dintre România și Ucraina.

"Am căzut de acord în egală măsură să accelerăm procesul de negocieri pentru finalizarea și semnarea acordului de mic trafic de frontieră. Mai sunt unu, două puncte încă în suspensie, nefinalizate din negocieri anterioare cu fostul guvern ucrainean. Voi transmite rapid o echipă de negociatori români la Kiev pentru a încerca să găsim soluțiile finale. Va fi o decizie foarte importantă de sprijin din partea României. Libera circulație pe o fâșie de 30 până la 50 de km de o parte și de alta a frontierei, în mod gratuit, pe baza acelor permise pe care partea română le poate elibera", a declarat Corlățean.

 Baza militară aeriană Belbek a fost, în ultimele două zile, locul unde s-au dat incredibile dovezi de curaj. Marţi dimineaţă a avut loc punctul culminant al tensiunilor. Încolonaţi, dis-de-dimineaţă, soldaţii ucraineni s-au îndreptat spre baza.

Intonand imnul ucrainean, cei 300 de oameni, conduşi de comandantul Iuli Mamciuk, şi-au propus să ajungă la locurile lor de muncă. Duceau cu ei un steag al Ucrainei şi unul roşu, al piloţilor de lupta care s-au bătut cu naziştii în 1941 şi au păzit conferinţă de la Yalta.

Ruşii aflaţi în baza au tras imediat câteva focuri de avertisment, peste capul ucrainenilor neînarmaţi. Aceştia nici nu s-au clintit şi au continuat să mărşăluiască spre locurile de muncă.

Pe Youtube, gruparea de activişti ucraineni EuroMaidan a postat înregistrarea momentului când soldaţii ucraineni de la Belbek, neînarmaţi şi încolonaţi, cântând imnul Ucrainei, au continuat să se îndrepte hotărât spre baza.

Ruşii i-au ameninţat că vor trage în plin dacă nu se opresc. Nu s-au oprit. De pe margine îi priveau cu mândrie şi emoţie soţiile, venite să facă scut uman, la nevoie.

(UPDATE 16.46) Secretarul de stat american John Kerry a sosit la Kiev cu o ofertă de ajutor financiar și asistență tehnică pentru Ucraina. Ambasadorii NATO sprijină o soluționare politică a crizei ucrainene și doresc dialogul cu Rusia.

Potrivit unei oficialități de la Departamentul de Stat de la Washington, ajtorul american este menit să sprijine eforturile Ucrainei de a se apropia de Occident și de a face față reducerii subsidiilor pentru energie din partea Rusiei, care neagă legitimitatea noilor autorități de la Kiev și a ocupat Peninsula Crimeea.

BBC citează o declarație a Ministerului american de Finanțe în care se spune că America se concentrează pe patru din cele mai presante nevoi actuale ale Ucrainei:

– aplicarea de reforme economice strict necesare și diminuarea impactului lor asupra păturilor sociale vulnerabile;

– organizarea de alegeri libere și corecte, cu implicarea puternică a presei independente și societății civile;

– combaterea corupției și recuperarea bunurilor obștești furate;

– rezistența la „acțiunile comerciale motivate politic ale Rusiei.”

(UPDATE 16.20)
Vladimir Putin a dat asigurări că militarii ruşi nu blochează unităţile militare ucrainene din Crimeea. Asta chiar dacă uniformele şi dotarea de care dispun arată clar că sunt din Federaţia Rusă. Despre asta a scris presa din Rusia, mai mulţi bloggeri ucraineni, dar şi ruşi. Dovadă stau şi zecile de imagini video apărute în ultima perioadă pe internet.

Putin afirmă că aceşti militari fac parte din forţele de autoapărare din Crimeea şi că sunt la fel de bine pregătiţi ca şi cei care au activat pe Maidan. Liderul de la Kremlin spune că activiştii din Kiev au fost anterior instruiţi în Polonia şi alte ţări vestice şi nu vede de ce şi cei din Crimeea nu ar putea acţiona mai rău. Vladimir Putin însă a dat asigurări că Rusia nu are nicio treabă cu pregătirea lor.

(UPDATE 15.36) În acest moment militarii ruși pleacă (din punctul de trecere al vapoarelor) din Kerci. Despre aceasta a comunicat reporterul Kerci FM.


(UPDATE 15.07)
Câteva sute de ucraineni au pichetat ambasada americană din centrul Londrei, cerând ca SUA  să își respecte obligațiunile de a păstra independența Ucrainei, după cum a promis în Memorandumul de la Budapesta.

(UPDATE 14.16) Portavionul USS George H.W. Bush a fost trimis spre Marea Neagră fiind însoţit de alte 17 nave şi trei submarine. Autorităţile americane susţin că această măsură a fost luată din cauza invaziei militare ruse în Crimeea şi pentru posibilitatea de a reacţiona rapid la evoluţia evenimentelor din peninsulă, scrie koresspondent.net.

(UPDATE 14.00) Presa din Turcia scrie că două nave ruseşti de război au plecat din Bosfor şi se îndreaptă spre portul din Sevastopol.

(UPDATE 12.20) Gazprom a anunţat că va anula, din aprilie, tarifele preferenţiale la gaze pentru Ucraina.

(UPDATE 11.44) Trei regimente de Rachete Antiaeriene au trecut de partea autorităţilor din Crimeea. Astfel, de partea autonomiei au trecut 700 de soldaţi şi ofiţeri cu 130 de tancuri şi peste 50 de avioane, scrie utro.ru. 

Pe de altă parte, câţiva locuitori din Crimeea au ieşit în stradă ca să îi susţină pe soldaţii ucraineni care au refuzat să predea armele şi să coboare drapelul Ucrainei, scrie cenzor.net.ua.

(UPDATE 11.42) Rada Supremă a Ucrainei a aprobat o declaraţie prin care cere Rusiei să-şi retragă militarii din Crimeea. În declaraţie se menţionează că ţine exclusiv de competenţa Parlamentului autorizarea prezenţei militare pe teritoriul ţării. 239 de deputaţi au susţinut documentul care cere Moscovei să nu se amestece în treburile interne ale Ucrainei.

(UPDATE 11.32)
Un activist Euromaidan a postat pe pagina sa de Facebook că fostul președinte al Ucrainei, Victor Ianukovici, ar fi suferit un stop cardiac și ar fi internat într-un spital.

Știrea a fost preluată de mass-media din Rusia, care face trimitere la portaluri ucrainene. Presa din Ucraina, însă nu scrie nimic despre acest caz. Jurnaliștii de la LB.ua susțin că au sunat la spitalul unde se presupune că ar fi internat Ianukovici. Doctorii ar fi declarat că în spital nu a fost internat fostul președinte și nu știu nimic despre moartea lui.


(UPDATE 11.15) În Rada Supremă a Ucrainei a fost introdus un proiect de lege „Cu privire la modificările aduse Codului Penal al Ucrainei în legătură cu răspunderea pentru neinformarea în legătură cu deţinerea a cetăţeniei a altui stat”, care prevede privaţiunea de libertate pe un termen de la 3 până la 10 ani pentru deţinerea cetăţeniei duble.

Proiectul de lege a fost introdus în Parlamentul ucrainean încă în februarie de către deputații din fracțiunea partidului ucrainean de opoziție „Batkivșcina”, Alexandr Brihineți, Leonid Emali și Andrei Pavlovkii, notează izvestia.ru.

Autorii susțin că la acest proiect se va reveni abia după ameliorarea situației din țară și soluționarea conflictului militar cu Rusia. Potrivit documentului prezentat Parlamentului ucrainean, cetățenii care vor primi inclusiv pașaportul Federației Rusie riscă o amendă substanțială sau privațiune de libertate de la 3 la 10 ani, pentru funcționaii publici care au acces la secretele de stat. De asemenea, aceștia vor fi lipsiți de drepturi politice, de dreptul de a vota.

Potrivit sursei, adoptarea proiectului de lege va permite diminuarea numărului de persoane care deţin cetăţenie dublă. Un şir de funcţionari de rang înalt a Ucrainei, precum ex-premierul Mikola Azarov ar putea cădea sub incidenţa acestei legi, fiind suspectaţi că ar deţine cetăţenia Austriei.

(UPDATE 11.11) Uniunea Europeană a acordat Rusiei două zile pentru de-escaladarea conflictului din Crimeea. Altfel, potrivit miniştrilor de Exerne ai ţărilor UE, Rusia va fi sancţionată dacă aceasta nu se va întâmpla până pe 6 martie, scrie radiosvoboda.org, cu referire la declaraţia ministrului francez de Externe, Laurent Fabius.

(UPDATE 11.06) Dacă diplomaţii nu vor reuşi să convingă Rusia să-şi retragă forţele din peninusla Crimeea, comunitatea internaţională ar trebui să facă uz de cele mai dure măsuri faţă de Moscova. Declaraţia a fost făcută de fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko.

(UPDATE 10.26) Militarii ruși nu permit angajaților să intre pe teritoriul aeroportului Belibek. În această dimineață militarii ruși au blocat accesul ucrainenilor, care încercau să ajungă la muncă, pe aeroportul Belibek, care a fost închis de soldații ruși 3 zile în urmă.

(UPDATE 10.04) Rusia și-a prezentat condițiile în care ar fi dispusă să discute despre Ucraina. Rusia intenționează să discute cu țările occidentale situația Ucrainei și modalități de a scoate țara din criză, cu condiția că va fi respectat acordul din 21 februarie.

"Rusia în zilele ce urmează va analiza cu partenerii săi situația Ucrainei dar și calea de a soluționa criza", a spus o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Au fost înaintate două condiții: de a aplica acordul din 21 februarie, care include reforma constituțională, și de a crea un guvern de coaliție Acest proces de negociere trebuie să fie prezentat pentru toate forțele politice din Ucraina", a spus sursa. Reamintim că, pe 21 februarie trimisul lui Putin, a refuzat să semneze acordul de ieșire din criză a Ucrainei.

(UPDATE 10.01) Ucraina ar putea primi 3 miliarde de dolari de la FMI. Ajutorul ar putea ajunge la Kiev în 10-14 zile.

(UPDATE 09.51) Fostul consilier al președintelui Vladimir Putin, Andrei Illarionov consideră că trupele ruse au fost trimise în Crimeea la moarte. Într-un interviu Illarionov a spus că președintele rus este gata să-și sacrifice cetățenii ruși care locuiesc în Ucraina pentru a prezenta acest lucru ca pe o provocare comisă de către Ucraina.

(UPDATE 09.45) Personalul militar, considerat a fi al Rusiei, marșăluiește în satul Perevalnoye lângă Simferopol, Crimeea.

(UPDATE 09.38) Trupele pro-ruse, care controlează baza aeriană Belbek în Crimeea au tras focuri de avertizare în aer, după ce circa 300 de militari ucraineni, care păzeau anterior aerodromul, și-au cerut locurile de muncă înapoi. Potrivit unor surse, trupele rusești au avertizat că vor trage în ucraineni, dacă aceștia vor continua să mărșăluiască spre ei.

(UPDATE 09.25) Nici o cazarmă, nici o garnizoană nu a respectat ultimatumul dat de soldații ruși de a renunța la arme și de a trece de partea "oficialilor din Crimeea", sau să renunțe la serviciul militar.

(UPDATE 09.18) BBC Moscova anunță că armata pe care Putin a trimis-o în cazarmă, râmâne în stare ridicată de alertă. "Deocamdată nu se știe care va fi soarta celor 150 de mii de militari ruși care au fost trimiși lângă hotarul ucrainean", scrie BBC.

(UPDATE 09.10) EuroMaidan atenționează că ordinul lui Putin de a retrage trupele se referă doar la acele trupe care au participat la exercițiile de pe teritoriul Rusiei. Trupelor ruse din Crimeea rămân neclintite.

(UPDATE 08.44) Putin a ordonat soldaților care participă la exerciții militare să revină în cazarme.  Comandantul Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, președintele rus Vladimir Putin a ordonat trupelor și formațiunile care au luat parte la exerciții militare, să revină în cazarme. Acest lucru a fost raportat de către secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, scrie news.liga.net.

Cu o zi în urmă, după ce a primit un raport privind desfășurarea manevrelor, președintele rus a dat ordin ca trupele și formațiunile care au fost angajate în aceste exerciții militare să revină la locul lor permanent de dislocare, a subliniat Peskov. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus a mai declarat că aceste exerciții militare, despre care Moscova susține că nu ar avea vreo tangență cu evenimentele din Ucraina, au fost un succes, o parte dintre acestea desfășurându-se în vestul Rusiei, o zonă care se învecinează cu Ucraina.

La aceste exerciții, care au început pe neașteptate miercurea trecută, fără un anunț în prealabil din partea Kremlinului, au fost mobilizați aproximativ 150.000 de militari ruși, și au avut drept obiectiv evaluarea capacității de luptă a trupelor ruse din districtele militare Centru și Vest, potrivit Agerpres.

(UPDATE 08.39) SUA va acorda Ucrainei un ajutor de 1 miliard de dolari. Congresul pregătește o inițiativă de acordare a unui ajutor Ucrainei, un credit în valoare de 1 miliard dolari, în semn de susținere economică.

(UPDATE 08.33) Statele Unite au "suspendat toate legăturile militare" dintre Washington şi Moscova în urma intervenţiei ruse în Crimeea, a anunţat luni Pentagonul, citat de AFP.

(UPDATE 08.32) Nave militare ruse şi echipaje ale Pazei de coastă au efectuat exerciţii cu muniţie reală în Marea Baltică, în largul coastelor enclavei Kaliningrad, în apropiere de Polonia, de ţările baltice, de Germania şi Suedia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti. Flota rusă la Marea Neagră a dat ultimatum forţelor ucrainene din Crimeea să se predea până marţi la ora locală 5.00 (şi ora României), altfel vor fi luate cu asalt. Un un purtător de cuvânt al Flotei Ruse a negat informaţiile apărute în presă privitoare la ultimatum. Statele Unite au catalogat presupusul ultimatum din Crimeea drept "o escaladare periculoasă". Preşedintele american a declarat că Rusia a încălcat dreptul internaţional şi este de partea rea a istoriei.

(UPDATE 08.24) TSN anunţă cu referire la Servciul de grăniceri din Ucraina că în apropiere de frontiera ruso-ucraineană a fost dislocată mai multă tehnică militară rusească. Forfotă mare ar fi în apropierea regiunilor de frontieră Harkov, Lugansk şi Doneţk.

(UPDATE 08.24) Locuitorii din Crimeea au avut parte de o noapte liniştită. Atacul forţelor armate ruse, anunţat anterior pentru ora 05:00, nu a avut loc. Informaţia este confirmată de espreso.tv.

(UPDATE 08.22) Criza din Ucraina şi situaţia tensionată din Peninsula Crimeea continuă să ţină prima pagină a publicaţiilor internaţionale.

CNN scrie că preşedintele rus, Vladimir Putin, planifică o "renaştere" a Uniunii Sovietice, în contextul acţiunilor militare întreprinse în Ucraina. Publicaţia menţionează că liderul de la Kremlin îşi doreşte să preia controlul asupra mai multor state pentru a-şi extinde influenţa geopolitică. Şi Ucraina este piatra de temelie a acestui proiect.

BBC citează mai mulţi analişti, care spun că e puţin probabil ca Occidentul să ia brusc măsuri decisive la adresa Rusiei. Primele sancţiuni nu vor fi de amploare şi va lua ceva timp până când acestea vor intra în vigoare.

(UPDATE 08.19) Ambasadorul Rusiei la ONU a anunţat că preşedintele demis al Ucrainei, Victor Ianukovici, i-a trimis o scrisoare liderului de la Kremlin, prin care a cerut să intervină militar în ţara sa. "Putem avea până la 25 000 de trupe pe teritoriul Ucrainei. Am oprit cooperarea viitoare în relația bilaterală pe teme economice și miltiare"

"Preşedintele rus, Vladimir Putin, a primit o scrisoare de la Victor Ianukovici. Citez: În această privinţă, fac apel către preşedintele rus, Vladimir Putin şi îi cer ca să folosească forţele armate ale Federaţie Ruse pentru a readuce legitimitatea, pacea, dreptul şi ordinea, dar şi pentru a apăra siguranţa poporul ucrainean", a anunţat ambasadorul Rusiei la ONU, Vitali Ciurkin.

(UPDATE 08.00)
Ambasadorul Ucrainei la ONU afirmă că Rusia pregăteşte o intervenţie în alte regiuni ale ţării. Diplomatul a declarat la şedinţa Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite că Moscova concentrează noi unităţi şi echipamente militare, fapt ce ar confirma extinderea agresiunii în afara Crimeei. Între timp a expirat ultimatumul dat forţelor ucrainene de flota Rusiei. Militarilor le-a fost cerut să depună armele, până la ora 5 dimineaţa, sau să facă faţă unui atac.

(Știre inițială)
Acțiunile militare în cazul invaziei în Crimeea ar putea costa bugetul Rusiei circa trei la sută din PIB-ul țării, care în 2013 s-a ridicat la 66,689 trilioane de ruble (1,85 trilioane de dolari), scrie publicația Vedeomosti.

În cazul operațiunilor militare va avea de suferit tranzitul gazului prin Ucraina, iar prin teritoriul acestei țări se tranzitează combustibil în valoare de 30 de miliarde de dolari pe an. Aceeași cantitate de gaz este cumpărată de Kiev pentru consumul intern, informează Bank of America Merrill Lynch.

Bugetul rus va avea de suferit, chiar dacă invazia militară nu va avea loc. Autoritățile ruse intenționează să ofere asistență financiară Crimeii. Mărimea acesteia deocamdată nu este cunoscută, dar s-a anunțat că deficitul bugetar al republicii autonome este de 35 de miliarde de ruble (un miliard de dolari). Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov a declarat că Moscova examinează posibilitatea achitării salariilor în sectorul bugetar și realizării obligațiilor sociale față de locuitorii regiunii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *