Actualitate

Putin îşi dă arama pe faţă: preşedintele rus recunoaşte că este pregătit să trimită o forţă de intervenţie în Belarus

Vladimir Putin a anunţat joi că Aleksandr Lukaşenko i-a cerut să creeze o forţă de poliţie pentru a-l ajuta în contextul manifestaţiilor pro-democraţie de la Minsk. Liderul de la Kremlin nu exclude să o folosească la solicitarea celui de la Minsk.

Lukaşenko „mi-a cerut să formez un contingent de membri ai forţelor de ordine. Şi l-am făcut. Dar am convenit de asemenea că acesta va fi folosit numai dacă situaţia scapă de sub control”, a declarat Putin pentru postul Rossia 1.

Putin susţine că Moscova „are obligaţii” faţă de Minsk în virtutea unor acorduri bilaterale şi multilaterale, cum ar fi Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTCS) şi Uniunea Rusia-Belarus.

Practic, preşedintele rus recunoaşte că a pregătit terenul pentru o intervenţie în Belarus deşi acuză alte state de acest lucru.

„Nouă nu ne este indiferent ce se întâmplă acolo (în Belarus). Este o ţară foarte apropiată, ar putea fi ţara cea mai apropiată de noi”, a insistat preşedintele rus.

Aleksandr Lukaşenko este puternic contestat în stradă după alegerile din 9 august, pe care susţine că le-a câştigat cu peste 80%. Opoziţia denunţă scrutinul şi cere un nou vot, dar liber şi echitabil.

Mai multe state membre din UE şi SUA l-au îndemnat pe Lukaşenko să asculte de revendicările poporului său şi să accepte un dialog. Aflat de 26 de ani la putere, Lukaşenko mizează pe sprijinul lui Putin pentru a rămâne încă cel puţin şase ani la conducerea Belarusului. Însă, în ciuda declaraţiilor de susţinere, relaţiile dintre cei doi nu mai sunt la fel de cordiale ca acum câţiva ani, înrăutăţindu-se pe fondul unor presiuni economice şi politice ale Moscovei asupra Minskului şi apariţiei unor suspiciuni cu privire la intenţia Rusiei de a aduce Belarusul în componenţa sa.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *