Ultima oră

R. Moldova este ce mai francofonă ţară din Europa Centrală şi Europa de Est

Potrivit agenției „INFOTAG”, autorii raportului constată că „franceza nu este limba maternă, dar este vorbită sau înțeleasă de o mare parte a populației din Republica Moldova”.

„Uniunea Sovietică a favorizat învățarea limbii franceze în școli (până la 80% din elevi învățau franceza în momentul când Moldova a obținut independență). Pentru mulți moldoveni studierea limbii franceze în perioada sovietică a fost o modalitate de a-și păstra latinitatea, deoarece propria cultură, utilizarea publică a limbii române, a fost uneori obiectul discriminării. Astăzi, 45% din moldoveni învață limba franceză”, spun autorii raportului.

Potrivit lor, prezența unui număr mare de cetățeni moldoveni care cunosc franceza (10 la 20% din populație), bine instruiți și cu salarii modeste, reprezintă o oportunitate pentru ca în Moldova să fie dezvoltate diferite afaceri.

„Acest lucru permite companiilor franceze să-și reducă costurile, să-și îmbunătățească competitivitatea și profitabilitatea. Francofonia și fracofilia în

Republica Moldova ar putea fi un atu pentru a cuceri noi segmente de piață, exemplu fiind Orange, Lactalis, Societe Generale și Lafarge, care activează cu succes pe piața din Moldova de peste zece ani”, se spune în raport.

Autorii constată că în ciuda dimensiunii reduse a pieței interne, Republica Moldova are anumite avantaje, printre care – este membră a Zonei de Liber Schimb cu Rusia și în cadrul CSI, a semnat pe 27 iunie 2014 un Acord de Liber Schimb cu UE.

În raport se mai spune că în Republica Moldova nu există nicio școală franceză, în schimb activează o școală internațională americană foarte costisitoare.

Potrivit raportului, „pe măsură ce Republica Moldova își intensifică cooperarea cu Uniunea Europeană, corpul diplomatic și personalul ministerelor, responsabil pentru relațiile internaționale își concentrează tot mai mult atenția spre limba engleză”.

Sursa: hotnews.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *