Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Actualitate 22 August 2018, ora 09:28    Din editia print

R. Moldova în anul 2018: UN RINICHI ÎN SCHIMBUL UNEI CASE

Marime Font

O mamă cu şase copii şi-a scos un rinichi la vânzare, pentru a-şi cumpăra o locuinţă

La sfârșitul anilor ‘90, din cauza sărăciei, mulți moldoveni își vindeau câte un rinichi pentru nişte sume importante de bani. În ultimii ani însă structurile de forţă au înregistrat adevărate succese în privinţa combaterii traficului de organe şi acest fenomen se părea că a dispărut din societatea noastră. Totuşi, unii moldoveni, din disperare, se întorc la vechile moravuri.

Săptămâna trecută, o femeie ne-a sunat la redacţie şi ne-a făcut o propunere șocantă: „Bună ziua, am 43 de ani, sunt perfect sănătoasă și vreau să-mi vând un rinichi. Nu cer mult, măcar vreo trei mii de euro”. Noi am insistat să ne întâlnim cu ea, pentru a afla ce a împins-o să-și scoată la vânzare propriile organe.

„Măcar vreo trei mii de euro…”

Maria îşi duce traiul într-o localitate rurală, împreună cu cei şase copii ai săi, în vârstă de 21, 20, 18, 16, 10 și 4 ani, şi cu un nepoţel de la fiica mai mare. De aproape două decenii, ea munceşte periodic în construcții, la Moscova, însă, ne asigură femeia, fără prea mare succes. „Lucrez câteva luni, apoi vin la copii, că doar n-o să-i las singuri tot anul împrejur. Banii, pe care-i fac în două-trei luni, îi cheltuiesc pe mâncare și haine, și nu-mi mai rămâne nimic. De multe ori m-au şi amăgit, chiar anul acesta m-am întors fără băni. Mi-au promis că o să mi-i plătească când vor termina de reparat tot apartamentul și iată aștept…”, povestește femeia.

Şi la bărbați, adaugă ea, a avut mare ghinion. Primul concubin i-a murit după ce au trăit împreună mai bine de un deceniu și au avut patru copii. Însă bărbatul, îşi aminteşte femeia, a snopit-o în bătaie toți acești ani. „Tare multe am mai îndurat… A murit de tânăr, pentru că a avut tuberculoză și vodiancă (ciroză – n.r.)”, adaugă ea.


Tatăl ultimilor doi copii este din Uzbekistan şi Maria l-a cunoscut în Rusia. După ce s-a născut primul lor copil, acesta a venit în R. Moldova și au trăit o perioadă împreună, dar la un moment dat el s-a făcut nevăzut. „Acum e la Moscova, nu are acte. Mai trimite câte un ajutor din când în când, dar tare puțin”, spune femeia.

Totuşi, speră că va lua şase mii

De când se ține minte, Maria a trăit cu cei șase copii la mama sa, într-o casă cu două odăi. Însă, anul trecut, simțind că nu mai încap acolo, ea a decis să plece unde-or duce-o ochii. „Mama e foarte severă, iar tata mai cinstește, din când în când, și ambii fac scandal. Dar copiii mei trebuie să trăiască în liniște. Pe urmă, mama l-a adăpostit pe fratele ei invalid și, chiar dac-ar fi să mă întorc, nu mai am unde”, ne povesteşte ea.

Atunci Maria s-a înțeles cu un consătean să-i vândă casa părintească. Bărbatul locuieşte în alt sat şi i-a mers în întâmpinare, dându-şi timp să adune bani până în toamna acestui an. Deocamdată, cele opt suflete se adăpostesc într-un sarai de câțiva metri pătrați din aceeaşi curte. „Până în octombrie, trebuie să plătim trei mii de euro. De altfel, ne vom lua cortul și ne vom duce în câmp”, oftează greu femeia.
Singura cale de a găsi aceşti bani este să-şi vândă un rinichi, spune ea. Speră că va lua în schimb vreo şase mii de euro, din care-și va cumpăra și repara casa, şi își va face o fântână în curte. „Casa e bătrânească și acoperișul curge. Am lucrat în construcții și o voi repara cu mâna mea”, se arată convinsă Maria.

„De unde mănâncă opt, vor mânca și nouă”

Ne invită în cocioaba în care locuieşte în prezent. În antreul îngust, ne poticnim de un aragaz, semn că acolo e o bucătărie improvizată. De acolo intrăm într-o odaie la fel de neîncăpătoare, unde se află un dulap nou, un pat vechi, un frigider și o mașină de spălat. „Găteam la o plită electrică până acum, care bătea la buzunar. Chiar luna aceasta mi-am cumpărat în credit frigiderul, mașina de spălat și aragazul, iar mobila am adus-o de la Moscova”, ne explică gazda. În cealaltă odăiţă sunt înghesuite două paturi bătute de vreme. Ne pare imposibil să încapă acolo opt oameni... „Dormim cu toții aici, care pe pat, care pe podea”, şopteşte femeia.

Apoi se așază pe pat și ne povestește că și fata ei cea mare nu e chiar norocoasă. Tânăra s-a căsătorit la Moscova cu un musulman, care se droga și era extrem de violent, şi a născut un băiat cu dizabilități. Ca printr-o minune a reușit să scape din mâinile agresorului şi s-a întors acasă. Aici a trăit cu un băiat din satul vecin, care a părăsit-o în scurt timp, lăsând-o însărcinată. „Cum a văzut că fata-i gravidă, și-a luat tălpășița. Eu n-o să las pe nimeni să-și bată joc de copiii mei. Și dacă s-a primit să mai am un nepoțel, n-am ce face. De unde mănâncă opt, vor mânca și nouă”, este de părere interlocutoarea.

„E organul meu și eu decid ce fac cu el”

Deși cinci membri ai numeroasei familii muncesc cu ziua în livada din sat, banii nu le ajung decât pentru strictul necesar. „Primim zilnic câte 200 de lei de om, dar tot nu ne ajunge. Aici pământul încă nu-i al nostru şi nu putem ține nimic în jurul casei, aşa că trăim numai din cumpărat”, susţine gospodina.

Aflată la capătul puterilor şi riscând să rămână degrabă pe drumuri, Maria a decis să-și vândă un rinichi, pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. A auzit despre o asemenea posibilitate, pe când lucra în Rusia, şi acum caută cumpărători pe internet. Când a citit pe site-ul TIMPULUI un articol din anul 2016 despre donatorii de organe, a crezut că redacția noastră cumpără rinichi. „Un cunoscut de-al meu de la Moscova și-a vândut un rinichi și și-a rezolvat mai multe probleme. Când l-am văzut că, după transplant, e sănătos tun și lucrează, m-am gândit că asta-i unica mea salvare”, conchide mama celor șase copii.

Femeia și-a anunţat toată familia despre decizia luată. Inițial, părinții săi și copiii cei mari au fost împotrivă, dar, într-un final, s-au resemnat. „Eu le-am explicat că numai așa putem avea casa noastră. Până la urmă e organul meu și eu decid ce fac cu el”, spune hotărâtă Maria. În schimb, mama ei nu este la fel de sigură de reușita operației și se gândește cu groază că fiica sa ar putea rămâne imobilizată după transplant. „Nu prea sunt de acord, dar n-am ce face. La mine nu am loc, ei sunt mulți și altă ieșire nu există”, punctează bătrâna. „Lasă, mamă, că nu mai mor, știi că eu-s jivuceaia (rezistentă – n. r.). Orice s-ar întâmpla, copiii nu mă vor alunga în drum, că vom avea casa noastră”, ripostează, la rândul său, Maria.

„Nu știu dacă m-au amăgit sau e adevărat”

Contactată de TIMPUL, asistenta socială din această localitate, ne-a spus că într-adevăr Maria și-a cumpărat o casă în sat și se zvonește că ea ar fi achitat deja o sumă de bani. Funcționara a adăugat că zilele trecute a auzit că și fiica mai mare și-a cumpărat o casă în sat. „Nu știu cât costă această casă, dar m-am întâlnit cu unchiul stăpânului și el mi-a spus că Maria a achitat arvuna, după care mai ieri fiica sa ne-a spus că au mai dat o parte din bani. Am auzit că și fiica mai mare și-a cumpărat o casă cu cinci mii de lei. Acum nu știu dacă m-au amăgit sau e adevărat”, a menționat asistenta socială.

Funcționara ne-a informat că Maria nu a primit vreun ajutor social, deoarece nu a prezentat pachetul cu documentele necesare. „Ajutoare din partea Primăriei le dăm, dar ajutorul social nu l-au primit, căci nu a perfectat actele. De multe ori am rugat-o să-mi aducă documentele, dar n-a venit”, explică funcționara.

Proprietarul casei așteaptă până în octombrie

De cealaltă parte, proprietarul casei dezminte afirmațiile asistentei sociale. El spune că Maria trebuia să cumpere casa cu 3000 de euro, dar deocamdată nu i-a dat niciun leu. „Înțelegerea a fost că, timp de un an, îmi va da banii. Termenul a expirat demult și n-am mai văzut niciun leu. Ea m-a rugat s-o las în casă până în octombrie. Dacă nici până atunci nu-mi achită, va trebui să plece”, a precizat bărbatul.
Vecinii au păreri împărțite despre Maria. Unii consideră că ea trebuie ajutată, iar alții afirmă că femeia și fiicele sale duc un mod de viață amoral. „Am o cumătră tare cuminte, are grijă de copii. Trebuie oleacă ajutată să-și poată cumpăra căsuța, că are șase copii și tare-i greu. De la cei de la Primărie nu mai aștepți niciun ajutor”, spune un vecin.

„Și eu am șase copii, afirmă o vecină, dar au plecat la muncă peste hotare și au făcut bani. Dar această femeie de câte ori a fost la Moscova a adus copii. Ea are un comportament urât. Anul trecut, când s-a mutat în casă, a avut treabă și cu poliția”.

„Asistentul social și primarul ar trebui să poarte discuții cu doamna”

Potrivit Innei Soțchi, avocat partener în cadrul Biroului Asociat de Avocați Hanganu Tănase și Partenerii, Maria nu poartă răspundere penală pentru gestul pe care vrea să-l facă. La fel, sunt absolviți de răspundere penală și cei care postează anunțuri că vând organe. „Asemenea anunțuri pot ajuta organele de urmărire penală să identifice și să-i cerceteze penal pe traficanții de ființe umane”, menționează avocata.

Altceva spune legea în cazul persoanelor care prelevează ilicit organele umane, prin extragerea acestora din corpul persoanei vii. „Făptuitorul riscă închisoare de la 5 la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, declară Inna Soțchi.

La fel, sunt atrase la răspundere penală pentru trafic de ființe umane și persoanele care recrutează, transportă, transferă, adăpostesc sau primesc o persoană, cu sau fără consimţămîntul acesteia, în scop de prelevare a organelor, ţesuturilor şi/sau celulelor.

Avocata susține că Maria are statut de potențială victimă a traficului de ființe umane. „Asistentul social, împreună cu primarul, ar trebui să poarte discuții cu doamna și să îi explice consecințele care vor surveni în cazul când va fi inaptă să îngrijească de copiii minori, iar ulterior să sesizeze Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane și Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile subordonate acestuia,care, în temeiul legii, depistează și combate infracțiunile de trafic de ființe umane”, afirmă Inna Soțchi.

La solicitarea protagonistei acestui material, nu am publicat numele surselor cu care am discutat, nici denumirea satului, iar prenumele ei este schimbat.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)