Astăzi 18 Iulie 2019, Joi - Ultima actualizare la 17 Iulie 2019
Abonamente

Actualitate 22 August 2018, ora 09:28    Din editia print

R. Moldova în anul 2018: UN RINICHI ÎN SCHIMBUL UNEI CASE

Marime Font

O mamă cu şase copii şi-a scos un rinichi la vânzare, pentru a-şi cumpăra o locuinţă

La sfârșitul anilor ‘90, din cauza sărăciei, mulți moldoveni își vindeau câte un rinichi pentru nişte sume importante de bani. În ultimii ani însă structurile de forţă au înregistrat adevărate succese în privinţa combaterii traficului de organe şi acest fenomen se părea că a dispărut din societatea noastră. Totuşi, unii moldoveni, din disperare, se întorc la vechile moravuri.

Săptămâna trecută, o femeie ne-a sunat la redacţie şi ne-a făcut o propunere șocantă: „Bună ziua, am 43 de ani, sunt perfect sănătoasă și vreau să-mi vând un rinichi. Nu cer mult, măcar vreo trei mii de euro”. Noi am insistat să ne întâlnim cu ea, pentru a afla ce a împins-o să-și scoată la vânzare propriile organe.

„Măcar vreo trei mii de euro…”

Maria îşi duce traiul într-o localitate rurală, împreună cu cei şase copii ai săi, în vârstă de 21, 20, 18, 16, 10 și 4 ani, şi cu un nepoţel de la fiica mai mare. De aproape două decenii, ea munceşte periodic în construcții, la Moscova, însă, ne asigură femeia, fără prea mare succes. „Lucrez câteva luni, apoi vin la copii, că doar n-o să-i las singuri tot anul împrejur. Banii, pe care-i fac în două-trei luni, îi cheltuiesc pe mâncare și haine, și nu-mi mai rămâne nimic. De multe ori m-au şi amăgit, chiar anul acesta m-am întors fără băni. Mi-au promis că o să mi-i plătească când vor termina de reparat tot apartamentul și iată aștept…”, povestește femeia.

Şi la bărbați, adaugă ea, a avut mare ghinion. Primul concubin i-a murit după ce au trăit împreună mai bine de un deceniu și au avut patru copii. Însă bărbatul, îşi aminteşte femeia, a snopit-o în bătaie toți acești ani. „Tare multe am mai îndurat… A murit de tânăr, pentru că a avut tuberculoză și vodiancă (ciroză – n.r.)”, adaugă ea.


Tatăl ultimilor doi copii este din Uzbekistan şi Maria l-a cunoscut în Rusia. După ce s-a născut primul lor copil, acesta a venit în R. Moldova și au trăit o perioadă împreună, dar la un moment dat el s-a făcut nevăzut. „Acum e la Moscova, nu are acte. Mai trimite câte un ajutor din când în când, dar tare puțin”, spune femeia.

Totuşi, speră că va lua şase mii

De când se ține minte, Maria a trăit cu cei șase copii la mama sa, într-o casă cu două odăi. Însă, anul trecut, simțind că nu mai încap acolo, ea a decis să plece unde-or duce-o ochii. „Mama e foarte severă, iar tata mai cinstește, din când în când, și ambii fac scandal. Dar copiii mei trebuie să trăiască în liniște. Pe urmă, mama l-a adăpostit pe fratele ei invalid și, chiar dac-ar fi să mă întorc, nu mai am unde”, ne povesteşte ea.

Atunci Maria s-a înțeles cu un consătean să-i vândă casa părintească. Bărbatul locuieşte în alt sat şi i-a mers în întâmpinare, dându-şi timp să adune bani până în toamna acestui an. Deocamdată, cele opt suflete se adăpostesc într-un sarai de câțiva metri pătrați din aceeaşi curte. „Până în octombrie, trebuie să plătim trei mii de euro. De altfel, ne vom lua cortul și ne vom duce în câmp”, oftează greu femeia.
Singura cale de a găsi aceşti bani este să-şi vândă un rinichi, spune ea. Speră că va lua în schimb vreo şase mii de euro, din care-și va cumpăra și repara casa, şi își va face o fântână în curte. „Casa e bătrânească și acoperișul curge. Am lucrat în construcții și o voi repara cu mâna mea”, se arată convinsă Maria.

„De unde mănâncă opt, vor mânca și nouă”

Ne invită în cocioaba în care locuieşte în prezent. În antreul îngust, ne poticnim de un aragaz, semn că acolo e o bucătărie improvizată. De acolo intrăm într-o odaie la fel de neîncăpătoare, unde se află un dulap nou, un pat vechi, un frigider și o mașină de spălat. „Găteam la o plită electrică până acum, care bătea la buzunar. Chiar luna aceasta mi-am cumpărat în credit frigiderul, mașina de spălat și aragazul, iar mobila am adus-o de la Moscova”, ne explică gazda. În cealaltă odăiţă sunt înghesuite două paturi bătute de vreme. Ne pare imposibil să încapă acolo opt oameni... „Dormim cu toții aici, care pe pat, care pe podea”, şopteşte femeia.

Apoi se așază pe pat și ne povestește că și fata ei cea mare nu e chiar norocoasă. Tânăra s-a căsătorit la Moscova cu un musulman, care se droga și era extrem de violent, şi a născut un băiat cu dizabilități. Ca printr-o minune a reușit să scape din mâinile agresorului şi s-a întors acasă. Aici a trăit cu un băiat din satul vecin, care a părăsit-o în scurt timp, lăsând-o însărcinată. „Cum a văzut că fata-i gravidă, și-a luat tălpășița. Eu n-o să las pe nimeni să-și bată joc de copiii mei. Și dacă s-a primit să mai am un nepoțel, n-am ce face. De unde mănâncă opt, vor mânca și nouă”, este de părere interlocutoarea.

„E organul meu și eu decid ce fac cu el”

Deși cinci membri ai numeroasei familii muncesc cu ziua în livada din sat, banii nu le ajung decât pentru strictul necesar. „Primim zilnic câte 200 de lei de om, dar tot nu ne ajunge. Aici pământul încă nu-i al nostru şi nu putem ține nimic în jurul casei, aşa că trăim numai din cumpărat”, susţine gospodina.

Aflată la capătul puterilor şi riscând să rămână degrabă pe drumuri, Maria a decis să-și vândă un rinichi, pentru a le asigura copiilor un viitor mai bun. A auzit despre o asemenea posibilitate, pe când lucra în Rusia, şi acum caută cumpărători pe internet. Când a citit pe site-ul TIMPULUI un articol din anul 2016 despre donatorii de organe, a crezut că redacția noastră cumpără rinichi. „Un cunoscut de-al meu de la Moscova și-a vândut un rinichi și și-a rezolvat mai multe probleme. Când l-am văzut că, după transplant, e sănătos tun și lucrează, m-am gândit că asta-i unica mea salvare”, conchide mama celor șase copii.

Femeia și-a anunţat toată familia despre decizia luată. Inițial, părinții săi și copiii cei mari au fost împotrivă, dar, într-un final, s-au resemnat. „Eu le-am explicat că numai așa putem avea casa noastră. Până la urmă e organul meu și eu decid ce fac cu el”, spune hotărâtă Maria. În schimb, mama ei nu este la fel de sigură de reușita operației și se gândește cu groază că fiica sa ar putea rămâne imobilizată după transplant. „Nu prea sunt de acord, dar n-am ce face. La mine nu am loc, ei sunt mulți și altă ieșire nu există”, punctează bătrâna. „Lasă, mamă, că nu mai mor, știi că eu-s jivuceaia (rezistentă – n. r.). Orice s-ar întâmpla, copiii nu mă vor alunga în drum, că vom avea casa noastră”, ripostează, la rândul său, Maria.

„Nu știu dacă m-au amăgit sau e adevărat”

Contactată de TIMPUL, asistenta socială din această localitate, ne-a spus că într-adevăr Maria și-a cumpărat o casă în sat și se zvonește că ea ar fi achitat deja o sumă de bani. Funcționara a adăugat că zilele trecute a auzit că și fiica mai mare și-a cumpărat o casă în sat. „Nu știu cât costă această casă, dar m-am întâlnit cu unchiul stăpânului și el mi-a spus că Maria a achitat arvuna, după care mai ieri fiica sa ne-a spus că au mai dat o parte din bani. Am auzit că și fiica mai mare și-a cumpărat o casă cu cinci mii de lei. Acum nu știu dacă m-au amăgit sau e adevărat”, a menționat asistenta socială.

Funcționara ne-a informat că Maria nu a primit vreun ajutor social, deoarece nu a prezentat pachetul cu documentele necesare. „Ajutoare din partea Primăriei le dăm, dar ajutorul social nu l-au primit, căci nu a perfectat actele. De multe ori am rugat-o să-mi aducă documentele, dar n-a venit”, explică funcționara.

Proprietarul casei așteaptă până în octombrie

De cealaltă parte, proprietarul casei dezminte afirmațiile asistentei sociale. El spune că Maria trebuia să cumpere casa cu 3000 de euro, dar deocamdată nu i-a dat niciun leu. „Înțelegerea a fost că, timp de un an, îmi va da banii. Termenul a expirat demult și n-am mai văzut niciun leu. Ea m-a rugat s-o las în casă până în octombrie. Dacă nici până atunci nu-mi achită, va trebui să plece”, a precizat bărbatul.
Vecinii au păreri împărțite despre Maria. Unii consideră că ea trebuie ajutată, iar alții afirmă că femeia și fiicele sale duc un mod de viață amoral. „Am o cumătră tare cuminte, are grijă de copii. Trebuie oleacă ajutată să-și poată cumpăra căsuța, că are șase copii și tare-i greu. De la cei de la Primărie nu mai aștepți niciun ajutor”, spune un vecin.

„Și eu am șase copii, afirmă o vecină, dar au plecat la muncă peste hotare și au făcut bani. Dar această femeie de câte ori a fost la Moscova a adus copii. Ea are un comportament urât. Anul trecut, când s-a mutat în casă, a avut treabă și cu poliția”.

„Asistentul social și primarul ar trebui să poarte discuții cu doamna”

Potrivit Innei Soțchi, avocat partener în cadrul Biroului Asociat de Avocați Hanganu Tănase și Partenerii, Maria nu poartă răspundere penală pentru gestul pe care vrea să-l facă. La fel, sunt absolviți de răspundere penală și cei care postează anunțuri că vând organe. „Asemenea anunțuri pot ajuta organele de urmărire penală să identifice și să-i cerceteze penal pe traficanții de ființe umane”, menționează avocata.

Altceva spune legea în cazul persoanelor care prelevează ilicit organele umane, prin extragerea acestora din corpul persoanei vii. „Făptuitorul riscă închisoare de la 5 la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice”, declară Inna Soțchi.

La fel, sunt atrase la răspundere penală pentru trafic de ființe umane și persoanele care recrutează, transportă, transferă, adăpostesc sau primesc o persoană, cu sau fără consimţămîntul acesteia, în scop de prelevare a organelor, ţesuturilor şi/sau celulelor.

Avocata susține că Maria are statut de potențială victimă a traficului de ființe umane. „Asistentul social, împreună cu primarul, ar trebui să poarte discuții cu doamna și să îi explice consecințele care vor surveni în cazul când va fi inaptă să îngrijească de copiii minori, iar ulterior să sesizeze Comitetul Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane și Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile subordonate acestuia,care, în temeiul legii, depistează și combate infracțiunile de trafic de ființe umane”, afirmă Inna Soțchi.

La solicitarea protagonistei acestui material, nu am publicat numele surselor cu care am discutat, nici denumirea satului, iar prenumele ei este schimbat.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Chișinău 17 Iulie 2019, ora: 19:18 de Ion Macovei

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare

17 iulie 1436 - La mulți ani, Chișinău! / Astăzi se împlinesc 583 de ani de la prima atestare Din editia print

Astăzi Chișinăul marchează 583 de ani de la prima atestare documentară. În mod tradițional, autoritățile locale nu organizează nimic cu această ocazie. Marea sărbătoare are loc, toamna, de Hram. Și asta, fiindcă mulți continuă să confunde Ziua orașului cu Hramul Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 19:00

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Ce înseamnă funcția de adjunct al secretarului general al NATO pe care o va ocupa din toamnă românul Mircea Geoană

Adjunctul Secretarului General al Alianței Nord Atlantice, cel mai înalt funcționar public al alianței, cel mai de seamă reprezentant și purtător de cuvânt și de mesaje al NATO, este practic a doua voce în cadrul organizației nord-atlantice și va avea, printre altele,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:49

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan” Foto: Caricatura de Alex Dimitrov

Eurodeputat francez: „Moldova nu a ales Europa. Două clanuri au decis să se alieze ca să lichideze un al treilea clan”

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:31

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

FLASH / O persoană și-a pierdut cunoștința la bordul unei aeronave AIR MOLDOVA din cauza căldurii

O persoană care se afla la bordul unei aeronave, de pe cursa Roma-Chișinău a companiei aeriene „Air Moldova” și-a pierdut cunoștința din cauza căldurii. Incidentul ar fi avut loc azi în jurul orei 15:30.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:17

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul BNM, Octavian Armașu contrazice procurorii: „Nu a fost recuperat niciun leu din banii furați din cele trei bănci”

Guvernatorul Băncii Naţionale, Octavian Armaşu, a recunoscut astăzi că nu a fost recuperat niciun leu din banii sustrași din trei bănci moldoveneşti, care au fost delapidate de circa 2,8 miliarde de dolari în perioada 2011-2014.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 18:11

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

OPINIE / Despre tinerii formați de acele trăsături ale naturii umane care formează batalioane de soldați entuziaști în armata oricărei dictaturi: Ei sînt junii cărora tot timpul li se bagă în cap că lumea trebuie schimbată

Poate că am văzut (prea) multe, poate că am citit și ce nu trebuie la viața mea, poate că am îmbătrînit, poate că mi s-a tocit simțul civic, dar nu mai pot să mă inflamez de cîte ori țipă strada sau Facebook-ul că vine dictatura. Țipau cînd cu Băsescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:41

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

”Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? Iată ce îl așteaptă!”

Aveți un copil care tocmai a intrat la un liceu de elită? V-ați bucurat de media lui bună și ați spus-o cu mândrie tuturor? Iată ce îl așteaptă (pe majoritatea, că sunt și excepții sau cazuri de ”random excellence” cum le spune T. Wagner):

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:26

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Oleinic neagă ABERAȚIILE lui Usatîi: Nu renunț la mandat

Deputatul independent Alexandr Oleinic susține că nu are de gând să renunțe la mandatul de deputat și califică declarațiile liderului PN, Renato Usatîi, precum că ar urma să plece din Parlament, drept „aberații”. Totodată, acesta afirmă că depunerea de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 17:09

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Dodon AVERTIZEAZĂ blocul ACUM: „Dacă cineva crede că noi am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți… Le amintesc că au 26 de mandate”

Șeful statului Igor Dodon, lider neformal al PSRM, susține că este nemulțumit de activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, iar la începutul lunii septembrie, când se termină „luna de miere”, se va încheia și „indulgența” față de miniștrii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:37

Ex-premierul Ion Sturza a comentat într-o postare pe Facebook interviurile recente ale ex-premierului Vlad Filat. „Dragă Vlad, cineva îți dorește în continuare tot răul de pe lume. Nu pot altfel să-mi explic de ce te-au provocat să ieși în lumina...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 16:07

Pungile de plastic compostabile încă pot transporta o grămadă de cumpărături după ce au fost îngropate în pământ timp de trei ani, a descoperit un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din Plymouth din Marea Britanie au testat cinci tipuri diferite de pungi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:57

Mișcarea de descreștere vrea să reducă intenționat economia pentru a gestiona schimbările climatice și să creeze vieți cu mai puțină muncă și mai multă voie bună. Să fie oare o fantezie utopică?  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:48

Am simțit-o cu toții pe pielea noastră. De multe ori! Transpirația ne deranjează adesea: când este caniculă sau când lucrăm din greu, când avem mari emoții sau când suntem bolnavi. Atunci „ne trec toate apele”, cum se spune. Este normal - și necesar! -...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:40

 Nimeni din Uniunea Sovietică nu credea că e posibil. Dar se pare că cel mai mare accident nuclear din istoria umanității a fost prezis în Biblie, în Noul Testament. Cartea sfântă spune că din cer va cădea o stea și va otrăvi râurile și apele din lumea de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:20

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Mircea Geoană - secretar general adjunct al NATO / Cea mai înaltă funcție politică deținută de un român într-o organizație internațională

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri numirea lui Mircea Geoană ca secretar general adjunct al Alianței. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 15:07

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

18 iulie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 18 iulie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:52

Salată de vinete este unul dintre cele mai populare preparate ale verii. Gustoasă şi parfumată, salată de vinete nu lipseşte de pe masă în anotimpul cald, indiferent de regiune. Reţeta este simplă însă, dacă sunt ignoraţi unii paşi, în loc de un preparat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:45

Limonada este bună oricând, dar mai ales în sezonul cald, atunci când pare cea mai bună idee pentru a te răcori. Cele mai importante sunt proporţiile: o cană de zahăr, o cană de apă şi o cană de suc de lămâie. Prin această metodă se face o limonadă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:34

Unele femei nu țin cont de sentimentele sau de trăirile apropiaților, fie că este vorba despre familie, prieteni sau doar cunoștințe. Acestea își urmăresc temeinic scopul, fără a le păsa de cei din jur, sau sunt pur și simplu neglijente și indiferente. În ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:28

Este sezonul pepenilor, cel mai bun moment pentru a profita din plin de beneficiile lor! Atât cel galben, cât şi cel roşu au un aport extraordinar pentru sănătatea noastră şi se împacă bine şi cu dietele de vară, fiind în acelaşi timp extrem de gustoși....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:16

Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți Povestea terifiantă a albinoșilor, talismanele morții: vânați ca animalele de vraci și vânduți pe bucăți. Aceasta este povestea albinoșilor din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 14:00

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

VIDEO / Flashmob la SIS „Cerem repetat scoaterea interdicției lui George Simion”

Asociația „UNIREA-ODIP" vă invită la flashmobul cu genericul „Cerem SIS-ului să scoată interdicția aplicată lui George Simion de a intra în Republica Moldova".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:53

Vacanta la mare se apropie cu pasi repezi si iti faci griji pentru ca nu ai tot ce-ti trebuie sau nu stii ce sa iei la tine? Oricand poti uita ceva important acasa, asadar primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa-ti alcatuiesti o lista cu cele necesare pentru concediu! Iata ce nu trebuie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iulie 2019, ora: 12:30

Pentru că rușii nu comunicau nimic cu autoritățile de la București, Armata română i-a spionat. În timp ce sute de mii de oameni erau evacuați pe o rază de 35 de kilometri în jurul Cernobîl, România comunistă organiza competiții sportive, iar populația...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)