Ultima oră

R. Moldova: in UE, dar fara CSI

Exista o incompatibilitate semnificativa intre statutul de membru al CSI si calitatea de membru al UE.
R. Moldova va trebui sa opteze, dupa modelul statelor baltice, intre UE si CSI.

La aceasta concluzie au ajuns Ion Tabarta si Veaceslav Berbeca, autorii studiului de politici publice „Proiectul CSI: anatomia unui esec”, lansat ieri la IDIS „Viitorul”. Expertii il citeaza pe Iurie Leanca, actualul ministru de Externe, care, intr-un comentariu, infirma ideea integrarii simultane a RM in ambele structuri. Leanca considera ca este imposibil, teoretic si practic, sa-ti armonizezi legislatia, sa-ti ajustezi standardele concomitent la doua sisteme diferite. Iar drept exemplu este adus Acordul privind crearea pietei agrare comune semnat in CSI care, fiind analizat de catre expertii occidentali din perspectiva compatibilitatii acestuia cu viitoarele angajamente care ar rezulta din apartenenta RM la UE, a demonstrat un sir de discrepante si de contradictii.

Potrivit expertilor, este greu de imaginat ca RM poate sa faca parte din doua uniuni economice care presupun si crearea a doua piete diferite de marfuri, capital, servicii si forta de munca; la doua uniuni valutare diferite sau politici comune diferite. Aprofundarea integrarii economice a RM in CSI, care ar insemna intrarea in orice gen de uniune vamala, contravine intentiilor Chisinaului de creare a zonei comertului liber cu UE, deoarece statul care este membru al unei uniuni vamale pierde posibilitatea de a purta independent negocieri pe problema comertului liber cu oricare alt subiect.

In context, Iurie Bodrug, sef adjunct de directie la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, a afirmat ca groparul CSI este in interiorul structurii, deoarece nicio tara membra a acesteia nu va accepta crearea unei structuri suprastatale.
Studiul IDIS investigheaza compatibilitatea dintre statutul de membru al CSI si aspiratiile europene ale RM pe patru domenii de referinta: securitatea si politica externa, economia, energia si migratia.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *