La 7 aprilie 2009, mii de tineri au ieșit în centrul Capitalei pentru a cere o viață mai bună, fără comunişti. În scurt timp, protestele pașnice au devenit violente și o ploaie cu pietre a distrus clădirile Parlamentului şi Preşedinţiei. Chiar dacă, în zilele următoare, au avut loc sute de reţineri și a fost ucis, cel puțin, un om, societatea n-a aflat nici până astăzi cine şi cu ce scop a organizat evenimentele respective. Peste zece ani de atunci, vă propunem o retrospectivă a (in)evoluției democrației din R. Moldova, pe care în 2009 au cerut-o și au plătit-o, cu vârf și îndesat, tinerii din R. Moldova.
Această bizară istorie a început după alegerile din 5 aprilie 2009, în urma cărora a învins a treia oară, consecutiv, Partidul Comuniștilor, care acumulase 60 de mandate în Parlament. Câte 15 mandate au revenit Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat, iar Alianța „Moldova Noastră” avea 11 deputați. După anunțarea rezultatelor preliminare, în după-amiaza zilei de luni, 6 aprilie, pe internet a început să circule următorul mesaj: „6 aprilie – Zi de doliu național. Dacă nu ai votat pentru PCRM – ia o lumânare şi ieşi în stradă!!! Ne vedem la ora 18.00, la Ştefan cel Mare!”. În seara aceleiași zile, mii de persoane au protestat pașnic în PMAN, în semn de protest faţă de rezultatele scrutinului, invocând fraude electorale şi cerând alegeri noi. Mulțimea scanda următoarele lozinci: „Jos comuniştii” „Mai bine mort, decât comunist”, „Nu fraudării alegerilor”, „Jos clanul comunist” etc.
La 28 noiembrie 2010, în R. Moldova au avut loc iarăși alegeri parlamentare anticipate, deoarece Legislativul ales în vara lui 2009, nu a reușit să voteze un șef de stat. Rezultatele scrutinului au fost următoarele: PCRM - 42 de mandate, PLDM - 32, PDM – 15 şi PL - 12. La 30 decembrie 2010, a fost semnat acordul de constituire al AIE-2, iar preşedinte al Parlamentului a fost ales Marian Lupu. La 14 ianuarie, a fost învestit în funcţie noul guvern, condus de Filat, a cărui componenţă este similară primului executiv condus de acesta.
La începutul anului 2011, R. Moldova a primit planul de acţiuni necesare pentru liberalizarea regimului de vize, iar ulterior a fost parafat acordul privind spaţiul aerian comun şi s-a decis lansarea negocierilor pentru crearea Zonei de Liber Schimb.
PCRM a fost părăsit de trei deputaţi, printer care Igor Dodon şi fostul premier Zinaida Greceanîi. Ulterior, Dodon a devenit preşedinte al Partidului Socialiştilor, după ce, tot în 2011, Dorin Chirtoacă l-a învins în turul doi al alegerilor locale pentru funcția de primar al mun. Chișinău.
La 13 februarie 2013, AIE-2 s-a destrămat, iar, două zile mai târziu, Plahotniuc a coborât din prezidiul Parlamentului. Comunistii au depus o moțiune de cenzură impotriva Guvernului Filat-2, pe motive de corupție și Executivul a căzut. Și Marian Lupu a fost demis din funcția de președinte al Parlamentului. Puțin mai târziu, șapte deputați liberali au anunțat că părăsesc partidul. La 22 aprilie, după ce președintele Timofti l-a propus iarăși la conducerea guvernului pe Vlad Filat, Curtea Constituțională a decis că liderul PLDM nu mai poate fi premier, deoarece a fost demis pe motive de corupție.
Astfel, în prag de vară, a fost învestit un nou guvern, cu Iurie Leancă în frunte. Democratul Igor Corman a devenit noul şef al Legislativului. Tot atunci a fost formată o nouă coaliție proeuropeană din PLDM, PDM și grupul liberalilor reformatori. În toamna lui 2013, Plahotniuc s-a retras din Parlament, sub pretextul că vrea să se ocupe mai mult de Partidul Democrat.
La 30 noiembrie 2014, au avut loc alegeri parlamentare ordinare şi cinci partide au acces în noul Parlament. PSRM a acumulat 20,51%, PLDM - 20,16%, PCRM – 17,48%, PDM – 15,80% şi PL – 9,67%. În ciuda faptului că PLDM a înregistrat cel mai bun scor dintre partidele proeuropene, în scurt timp după aceasta a primit lovitura de grație, iar majoritatea parlamentară şi-a asumat-o PDM.
În septembrie 2014, a fost descoperit Jaful Secolului, caracterizat prin mișcări financiare prin care, în perioada 2012–2014, din BEM, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 mlrd de lei, echivalentă cu 12% din PIB-ul anual al țării. În decembrie 2014, Banca Naţională a instituit administrație specială la cele trei bănci, iar în ianuarie 2015 a contractat o anchetă financiară din partea companiei americane de audit și investigații financiare Kroll. Guvernarea a pus ulterior miliardul de dolari dispărut pe spatele cetățenilor.
Conform rapoartului Kroll-1, omul de afaceri Ilan Șor a obținut în 2012 controlul asupra celor trei bănci, după care a început să transfere credite de la una la alta, precum și către entități din străinătate, mărind artificial lichiditatea acestora. Șor a fost plasat în arest la domiciliu, la scurt timp după publicarea raportului, apoi a fost condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare în dosarul fraudei bancare de la BEM. Însă instanța a dispus ca omul de afaceri să fie eliberat din arest până la pronunţarea sentinței definitive. Din 2017 până în prezent, ședințele în dosarul lui Ilan Șor sunt amânate la nesfârşit de către Curtea de Apel.
Primăvara anului 2016 a fost marcată şi de decizia Curţii Constituţionale, potrivit căreia preşedintele ţării urma să fie ales de popor, dar nu de Parlament. În toamnă, au avut loc alegeri prezidențiale şi Igor Dodon, candidatul PSRM, a câştigat scrutinul cu 52,11%, în timp ce Maia Sandu, candidatul unic al forţelor antioligarhice, a acumulat 47,89%. De-a lungul mandatului său, Dodon a fost suspendat din funcţie, în repetate rânduri, când refuza să promulge unele legi adoptate de majoritatea parlamentară sau să numească unele persoane în posturi importante.
Alegerile locale anulate și schimbarea sistemului de vot
Anul 2017 a fost caracterizat printr-o serie de evenimente politice, printre care arestarea primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, și modificarea sistemului electoral. La 20 iulie, Parlamentul a aprobat sistemul de vot mixt cu 74 de voturi din partea fracțiunilor PD, PSRM și a Grupului Parlamentar Popular European. Comisarul european, Johanes Hahn, a declarat că votul mixt ar reprezenta un pericol pentru democraţia şi statul de drept în R. Moldova.
La 25 mai 2017, primarul Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurorii Anticorupţie şi CNA în dosarul parcărilor cu plată. Ulterior, el a fost plasat în arest la domiciliu, fiind bănuit de trafic de influenţă. Deşi pledează nevinovat, în 2018, edilul şi-a dat demisia, ceea ce a condus la alegeri locale anticipate. Învingător în scrutin a ieşit Andrei Năstase, liderul PPDA, dar mandatul său nu a fost validat pe motiv că acesta ar fi făcut agitaţie în ziua alegerilor. Imediat după aceasta, Ruslan Codreanu s-a numit pe sine însuși în funcția de primar general interimat al Capitalei, pe care o ocupă până în prezent. Pe fonul tensionării relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles, mai ales, după ignorarea opiniei europenilor privind modificarea sistemului electoral şi după invalidarea alegerilor primarului Capitalei, UE a decis suspendarea, pe o perioadă nedeterminată, a suportului financiar pentru R. Moldova.
Dreapta proeuropeană a avut mai multe proteste în 2018, care s-au înteţit în special după invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Năstase. După o serie de negocieri, partidele de opoziție PAS și PPDA au anunțat crearea Blocului electoral ACUM.
La 24 februarie 2019, în R. Moldova, s-au desfășurat alegeri parlamentare ordinare în baza sistemului mixt. În Parlament au acces PSRM, ACUM, PDM și Partidul Șor. R. Moldova se află din nou la răscrucea la care s-a oprit, acum un deceniu.
Sursa menționează că, deși incidentele din 7 aprilie 2009 au contribuit la plecarea comuniștilor de la putere și distrugerea acestora ca forță politică, aceleași circumstanțe au deschis ușa în politică pentru oligarhi, precum Filat și Plahotniuc. „Politicul moldovenesc a coborât sub parametrii democratici înregistrați în perioada lui Voronin. Mai cu seamă, este vorba despre infiltrarea grupărilor oligarhice în instituțiile democratice și distrugerea democrației reprezentative prin introducerea votului mixt”, subliniază Cenușă.
Totuși, expertul vede și aspecte pozitive în politicul moldovenesc și anume începerea socializării intense cu partidele europene, ceea ce a permis mediatizarea cazului Moldovei în afara frontierelor naționale, dar și apariția unor partide noi, precum PAS sau PPDA, care au creat în societate un bazin de speranță.
|
Mihai Moroşanu este un nume cunoscut mişcării de disidenţă din RSS Moldovenească. De la o fragedă vârstă, ca nimeni altul, a cunoscut pe propria piele toate ororile regimului totalitar. Experienţa acumulată în lupta anticomunistă i-a permis în primii ani de renaştere...
( ) Citeşte tot articolulPe 13 și 14 martie, chiar în centrul Chișinăului, vă vom spune "ÎN SFÂRȘIT PUTEM SĂ NE VEDEM!" Yardsale încearcă un nou format și anunță colaborarea cuTeatrul Gastronomic, unde vă invităm și pe voi!
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță geruri în noaptea de marți spre miercuri: -4..-7 grade Celsius în raioanele de nord ale Republicii Moldova, -3..-6 grade Celsius în raioanele de centru și -2..-5 grade Celsius în cele de sud.
( ) Citeşte tot articolulUn incendiu a izbucnit, luni seara, la Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie din Craiova. Trei cadre medicale s-au aruncat de la etaj de frică și au suferit fracturi. Mai multe persoane s-au autoevacuat. A fost stabilită cauza probabilă a incidentului, scrie impact.ro.
( ) Citeşte tot articolulOrganizaţia Mondială a Sănătăţii sfătuieşte că una dintre modalităţile de prevenţie împotriva COVID-19 este să nu ne atingem faţa, gura sau ochii pentru că acest gest duce la infectarea cu coronavirus. Bineînţeles, pentru a ne proteja este nevoie şi să stăm acasă...
( ) Citeşte tot articolulVarza murată, cunoscută în Germania şi ca Sauerkraut, a apărut ca o metodă de conservare prin amestecul de varză proaspătă cu sare şi apă şi lăsată să fermenteze. De cele mai multe ori se consumă la micul dejun alături de omletă sau, de ce nu, la un fel principal. Varza...
( ) Citeşte tot articolulMunca la birou este considerata a fi mult mai sigura si mai placuta decat cea pe teren, insa exista avantaje si dezavantaje la fiecare dintre acestea. Chiar daca munca fizica iti solicita mai intens corpul, inclusiv statul la birou poate avea partile sale negative, mai ales daca vorbim de...
( ) Citeşte tot articolulMigdalele reprezinta o sursa de proteine vegetale de calitate superioara, ce participa la alcatuirea unei diete echilibrate din punct de vedere proteic. 1. Prin uleiurile continute in mijlocul samburilor, migdalele aduc in alimentatie un aport de vitamine liposolubile vegetale, mai...
( ) Citeşte tot articolulFelicitari de 8 martie pentru mame. In fiecare an, de 8 martie, se serbeaza Ziua internationala a femeii. In Romania, insa, sarbatoarea are o conotatie si mai speciala, pentru ca la aceasta data se serbeaza MAMA.
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulSocialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care...
( ) Citeşte tot articolul