Politică

Radu Carp: Igor Dodon este DERANJAT de sprijinul României – nu poate să-l refuze dar nici să-l accepte

 În Republica Moldova a început să fie practicată așa-zisa „diplomație a măștilor. China a încercat să practice acest gen de diplomație, să atragă în orbita sa anumite țări din Europa afectate de pandemie. Apoi am văzut că Rusia a încercat să meargă pe aceeași cărare bătătorită de China, după care am văzut că Ungaria, de exemplu, a încercat să practice același gen de „diplomație a măștilor”, din ceea ce a primit din China a încercat să aibă și o influență regională în cadrul țărilor Grupului de la Vișegrad, care au inițiat la inițiativa Ungariei un asemenea demers, sigur mult mai redus față de cel al Uniunii Europene, de exemplu.


Radu Carp este profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București

Mai nou, vedem că și România s-a angrenat în acest tip nou de diplomație. Au existat anumite rezerve la București referitoare la acordarea acestui tip de ajutor din două motive, ambele obiective. Primul motiv este că există relații destul de tensionate cu dl Dodon și cu actualul guvern, aș spune, nu neapărat tensionate, dar mai degrabă indiferente și atunci nu au fost stabilite contacte politice care să prefațeze un asemenea schimb de echipamente sanitare. Și, în al doilea rând, România ea însăși s-a confruntat cu o situație foarte dificilă la începutul pandemiei. Nu existau în România echipamente medicale, ca și în toată Europa, totul depindea de importurile din China. Ușor-ușor, România și-a revenit în sensul că sectorul privat a contribuit foarte mult la această activitate, aș spune, chiar nesperat de mult.

Ajutoarele din partea României nu sunt pentru Dodon ci se îndreaptă direct către spitalele care se confruntă cu pandemia de coronavirus în Republica Moldova. 

Încă de la bun început s-a pus problema să existe o formă de ajutor, dar România pur și simplu nu avea cum, pentru că nu avea la rândul ei aceste echipamente medicale și nu avea medici disponibili. Și s-a mai întâmplat ceva: România a vrut să conteze și ea în această „diplomație a măștilor”. Respectiv să fie un actor care să fie vizibil la Chișinău, pentru că ce am văzut până acum? Am văzut aceiași trei actori pe care i-am menționat – Rusia, China, Ungaria -, care au fost foarte activi, care au vrut să prezinte că, mă rog, sunt singurii prieteni veritabili ai Republicii Moldova. România încearcă în acest moment să contrabalanseze această influență, care este și una politică. Scopul „diplomației măștilor” nu este exclusiv sanitar, ci prefațează, într-un fel, un tip de ajutor politic și, ulterior, economic.”

Dodon ar fi vrut să arate spre România cu degetul și să spună: „Iată, România nu a dorit să ne ajute într-un moment foarte dificil din cauze inclusiv politice”.

Aceste resurse venite din partea României vor fi mobilizate rapid pe frontul de luptă, chiar dacă se va dori de a căpăta capital politic, nu va fi timp pentru a căpăta capital politic. Și cred, pe de altă parte, că și Igor Dodon este cumva deranjat de acest sprijin, nu poate să-l refuze, nu-l acceptă nici cu mare entuziasm, pur și simplu este pus într-o situație pe care ar fi dorit s-o evite. Probabil că la sfârșitul pandemiei ar fi vrut să arate spre România cu degetul și să spună: „Iată, România nu a dorit să ne ajute într-un moment foarte dificil din cauze inclusiv politice”. Ei bine, argumentul acesta nu va mai fi valabil și eu cred că a fost o mișcare inteligentă din partea României.

Dacă diplomația maghiară, să zicem, a fost la Chișinău într-un moment dat, dl Aurescu a spus că „e bine să fie vizibilă prezența mea la Chișinău”. A avut și o conferință de presă, deci totul să fie transparent ca oamenii să vadă exact faptul că nu e vorba doar de o simplă speculație, e vorba de un ajutor concret pe toate palierele, politice și medicale.

Probabil că Igor Dodon va încerca să prezinte faptul că România n-a fost autonomă în decizia sa, că, de fapt, a fost o influență de la Bruxelles de luare a acestei decizii, însă argumentul împotrivă, cel mai clar pentru un asemenea raționament, dacă, repet, dacă el va fi făcut, este faptul că sunt prezenți medicii români. Deci nu e vorba, dați-le echipamente, putem spune că sunt aceleași echipamente fabricate în China care merg peste tot în lume ș.a.m.d. În ceea ce privește prezența medicilor români, aici nimeni nu poate spune că, de fapt, sunt ruși sau, de fapt, sunt veniți de la Bruxelles. Sunt medici români!

După pandemie relațiile între România și Republica Moldova vor rămâne la fel cu o doză de neîncredere față de guvernarea de la Chișinău și retorică antiromânească la Chișinău

„După ce se va încheia acest episod și se va trage linia și vom scăpa de această situație cu totul nefericită a pandemiei, cred că relațiile între România și Republica Moldova vor rămâne la fel și, respectiv, aceeași doză de neîncredere față de guvernarea de la Chișinău și aceeași retorică antiromânească la Chișinău, însă retorica aceasta antiromânească va fi pusă în mare dificultate. Repet, dacă ar fi fost vorba doar de echipamente, probabil că ar fi continuat și ar fi fost mai incisivă, dar prezența unor medici români în Republica Moldova face ca această propagandă să fie imposibilă și să nu poată influența negativ, să nu poată otrăvi, aș spune eu, relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova.

Interviul integra AICI.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *