Actualitate

Raport: PUBLIKA TV manipulează

Principalele subiecte monitorizate în perioada 1 aprilie 2017 – 1 iunie 2017 au fost: Condamnarea lui Veaceslav Platon la 18 ani de închisoare (20 aprilie); Părăsirea majorității parlamentare de către deputatul liberal Lilian Carp (28 aprilie); Adoptarea, în prima lectură, a proiectelor de modificare a sistemului electoral (5 mai) şi Marșul solidarității „Fără frică!” (21 mai). Datele monitorizării arată că o serie de materiale jurnalistice au fost realizate cu abateri de la normele deontologice și cu folosirea elementelor de manipulare informațională. A fost constatată prezentarea selectivă a faptelor la Publika TV, Prime TV, Accent TV, Sputnik.md (în știrile despre condamnarea lui Veaceslav Platon; ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară; adoptarea proiectelor de modificare a sistemului electoral). Trunchierea declarațiilor sursei și scoaterea din context a fost atestată la Accent TV (în știrea despre ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară).

De asemenea, a fost prezentă distorsionarea mesajului citat prin interpretare sau prin scoatere din context la Prime TV, Publika TV, Accent TV (în știrile despre condamnarea lui Veaceslav Platon; ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară). Afirmații/informații false s-au găsit la Publika TV și Prime TV (în știrea despre condamnarea lui Veaceslav Platon). Amestec dintre adevăr și minciună: Sputnik.md, Publika TV (în știrea despre ieșirea lui Lilian Carp din majoritatea parlamentară).

Viorica Zaharia a menționat că posturile Publika TV şi Prime TV în subiectele politice au favorizat Partidul Democrat. Accent TV face propagandă în favoarea Partidului Socialiştilor. Experta a mai spus că unele redacții încalcă atât Codul Audiovizualului, care interzice deformarea sensului realităţii prin tertipuri de montaj, comentarii, mod de formulare sau titluri, cât şi Codul Deontologic, în partea ce se referă la echilibru şi acurateţe. Alte instituții media decât cele menționate au reflectat subiectele monitorizate fără abateri semnificative de la normele deontologice sau, în funcție de specificul lor și aria de acoperire, nu au inclus aceste subiecte în știri.

Centrul pentru Jurnalism Independent recomandă instituţiilor media şi jurnaliştilor în particular să renunţe la practica selectării faptelor reflectate în ştiri în funcţie de interesele proprietarilor. De asemenea sunt chemați să informeze publicul echidistant şi neutru şi să nu protejeze sau să promoveze imaginea unui partid sau lider politic.

Membrilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului li se recomandă să urmărească programele de ştiri TV produse în Republica Moldova şi să se autosesizeze pentru a penaliza falsurile şi alte acţiuni manipulatoare ale jurnaliştilor, care constituie încălcări ale Codului Audiovizualului. Totodată, consumatorii de presă sunt îndemnaţi să se informeze din mai multe surse media.

IPN



 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *